Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA TORPET, foto

2024-10-16

Söndag.

Äntligen är Husse en fri man! Efter knäoperationen i början av september har det ena efter det andra tillstött, som försenat stygnborttagande och gående utan kryckor. Nu äntligen har det vänt och går åt rätt håll. Husse går med bara en krycka inomhus men två kryckor utomhus ännu. Viktigast av allt är att han nu kan kör bil igen! Boendet en mil från närmaste busshållplats gör att Husse och Matte har varsin bil och det betyder frihet! Frihet att kunna ta sig hemifrån när man vill och även frihet att kunne boka tider för olika saker utan att vara beroende av varandra. Husse har haft färdtjänst fram till dess stygnen togs, men bara för vårdrelaterade resor. När han på fredagen äntligen fick besöka sjukgymnasten för rådgivining angående träning kunde han köra själv! På söndagen kunde han åka själv till Friskis och Svettis för försiktig träning enligt sjukgymnastens råd! Lycklig Husse! Samt Matte, som inte är tillnärmelsevis lika rastlös som Husse och i behov av att åka hit och dit och göra saker helst varje dag.

Nu åkte Matte i alla fall iväg ner till byn för ett besök på en stor loppis, med bra möjligheter att fynda. Två pyttesmå tavlor i keramik från Arabia fick följa med hem. Efter besöket tog Matte en hundpromenad i bostadsområdena runt Icabutiken. Mycket uppksattat av både Aili och Dima, som dammsög vägkanterna på nya dofter! Hem kom Matte och hundarna långt före Husse, som njöt av friheten och gick ut och åt och handlade lite.

Måndag.

Städdag hemma i stugan och flocken for till Torpet igen. Vädret var inte lika fint som på lördagen, regnskurar kunde vara på väg. Därför eldade Matte i den lilla kaminen, för att få upp värmen i stugan som är oisolerad och saknar andra värmekällor. En mycket gammal liten rörkamin i gjutjärn, fyndad på loppis och renoverad. Temperaturen steg raskt från elva grader vid ankomsten till det dubbla i vardagsrummet! Lagom till att himlen öppnade sig och regnet öste ner. Flocken samlades framför brasan och fikade i stugvärmen.

Klicka för större bild.

När regnet upphört, solen återvänt och alla hade hunnit vara ute ett bra tag, kom messet om att städningen var klar för denna gång och hemmastugan var tillgänglig igen. Det var härligt att komma hem till en nystädad stuga och det känns verkligen som lyx att kunna få göra det.

Tisdag.

Första dagen för årets covid- och influensavaccinering för äldre. Matte hade lyckats boka in varsin tid så snart tidsbokningen öppnade för en vecka sedan. Drop in vaccinering existerade inte längre. Hundarna fick stanna hemma denna gång. På angiven tid och med fem minuters mellanrum fick Husse och Matte tre sprutor var, fördelade på båda armarna. Sköterskan upptäckte att det var dags att förnya vaccinationen mot lunginflammation och då kändes det mest praktiskt att ta alla sprutorna nu, när man ändå var där. Covid och lunginflammation i ena armen och influensa i den andra. Allt var klart på mycket kort tid och sedan var det dags för lite mat innan hemfärden.

Matte hade lite bråttom med att få ut hundarna på tomten i de sista solstrålarna, innan solen dök ner bakom skogen tvärs över vägen. Det fick bli en mugg kaffe på språng medan lite av varje kunde fixas i trägården och Aili och Dima skrotade mest omkring. För att få fart på dem tränade Matte lite gemensamma tick, men då blev arbetstemperaturen lite väl hög! Vild lek lockade mer! Det krävdes bara att någon, Matte, startade någon form av aktivitet. Solen var borta och Matte tog en kort promenad med hundarna upp till sjön, innan det var dags att dra sig in i stugan. Temperaturen föll snabbt och var snart under nollan. En kall natt väntade.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)