Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYCKET DIMA

2023-02-10

Ailis nya kompis Dima tar rätt mycket plats! Han märks. En glad och positiv samt väldigt nyfiken hund är liksom överallt på en gång. Allt skall kollas och utforskas. Ingenting får missas. Fort går det! "Var är Dima? Han var nyss här!" I två stora språng har han blixtsnabbt förflyttat sig från den ena änden av tomten till den andra. Ibland tycker Aili att han blir lite för påträngande och säger ifrån. Vilket Dima nu börjar förstå betydelsen av. Hur kan Aili vilja inte leka precis hela tiden? Dima blir brydd men börjar förstå vad en morrning från Aili betyder. 

Aili har under två veckor framgångsrikt behandlats av Matte, som upptäckte en liten våt fläck mitt uppe på Ailis huvud. Matte trodde att något droppat ner och torkade av. Det våta återkom under ett dygn och i huden syntes ingenting till en början. Men så dök konstiga knottror upp och de brast och de vätskade och det blommade raskt ut åt sidorna. Matte klippte rent med marginal, tvättade med Alsolsprit och Jodopax. Spritade händerna ofta. Dima var intresserad och Aili ville ha huvudet ifred, där ett sår uppstått i centrum av vad det nu var. Dima fick lära sig vad Ailis morrning betyder. Matte tvättade rent, klippte lite mer och rätt som det var vändes utvecklingen för några dagar sedan och vad det nu var torkade upp och läkte.

Spridningen hade kunnat begränsas till en fläck på tre centimeter, men större fläck än så är nerklippt. Matte äger en liten blå flaska med användarklar Jodopax för hud och sår och den är hon otroligt rädd om! Sådana finns inte att köpa längre. Jodopax i stora flaskor och outspädd för hästar är dock ännu tillåten att sälja. Har man varit djurägare i många år så har man vant sig vid att kunna ta till Jodopax. En halvfull liten flaska finns kvar och den är Matte väldigt rädd om! Tidigare har ringorm på en häst botats utan inblandning av veterinär samt diverse sekundärinfektioner efter fästingar som hundar och katter själva har bitit bort. Om det var hotspots eller en svampinfektion efter en liten skada som uppstått vid lek eller en infekterad talgkörtel eller hårsäck eller något annat vet inte Matte. Det kliade inte. Efter två veckors behandling ser det i dag väldigt fint ut oavsett och Dima är inte det minsta intresserad av Ailis huvud längre. 

Dima tar mycket plats genom att han är ny i flocken och ung och Matte och Husse vill presentera Ailis nya kompis. Som förvisso inte är en Lapsk Vallhund, men uppför sig precis som en sådan, enligt den erfarenhet som Matte och Husse fått av rasen i den egna flocken i fyra generationer. Både i vardagen och på träning uppför sig Dima som de Lapska Vallhundar som ingått i flocken. Vad Matte och Husse tycker är väldigt intressant är Dimas härstamning enligt ett dna-test, som eventuellt kan länkas till Lapsk Vallhund mycket långt tillbaka i tiden! Vilket kanske kan intressera andra som är intresserade av Lapsk Vallhund - eller inte alls.

Matte och Husse upplever Dima som vore han en Lapsk Vallhund men det är han ju inte, men så länge Aili lever kommer namnet på hemsidan inte att ändras. För Lapphundägare generellt kan man tänka att en hund med ett dna och utseende som Dimas skulle kunna vara intressant. Dima är en icke Lapsk Vallhund som är precis som en Lapsk Vallhund i vardagen och i träning och han ser nästan ut som en Lapsk Vallhund. En fascinerande hund! Vars eskapader får vara med här likaväl som Ailis. Lapsk Vallhund på pappret eller ej.

Det skall bli intressant att få ta del av forskningsresultat kring de nordiska spetsarnas ursprung. Inte minst de Lapska Vallhundarnas historia långt tillbaka! 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)