Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPAR I LÖRDAGSHETS

2019-08-11

Lördag.

Dagen för uppbrott närmar sig. Dagen för att lämna den lilla stugan i skogen med sin miljö, för att flytta till andra miljöer och för att vistas i helt andra miljöer! För att ta för sig av världen lite i taget, i annat sällskap och utan sin mamma och sina syskon. Då känns det inte mer än rätt att förbereda dem för detta i en första miljöträning tillsammans med familjen och människor som funnits med från början. Är man född i skogen måste man lära sig om trafikbrus, sorl, buller och andra ljud som sällan förekommer ute i naturen. Pysande automatiska dörrar i butiker och på bussar kan verka skrämmande för den ovane, liksom starka och stickande lukter. För den som är född i stadsmiljö kan å andra sidan mötet med hästar och skogsterräng vara något en valp behöver få utsättas för redan som liten. För den ene är bussturer och tunnelbaneturer en del av vardagen och för den andre något som skall ingå i miljöträningen, för att inte komma som en överraskning när hunden kommit i en första spökålder. För den som föds in i ett liv med kollektivtrafik kan bilåkande behöva tränas och tvärtom. Matte har upplevt barn som bara åkt bil i alla år och för vilka en busstur eller tågresa blir ett stort äventyr.

Ju fler miljöer man känner sig bekväm i, desto tryggare blir individen i sig själv. Gällder två- som fyrbenta för övrigt. Som uppfödare kan man bara lägga en liten grund för att varje valp skall vara rustad för något annat än den miljö där de föds. Sedan är det varje valpägare som måste tänka konstruktivt för att lägga en solid grund att stå på för sin hund under uppväxten. Så att tryggheten finns där när hunden hamnar i ovana miljöer och situationer. 

Mattes och Husses egna hundar har varit med på sina första träningsläger när de har varit fyra månader. De har åkt buss och tunnelbana och besökt Sturegallerian och NK, samt rastats i både Humlegården och Kungsträdgården när de varit fyra månader. De har inte gått långa sträckor, utan de har fått sitta och iaktta livet runt om, för att i lugn och ro registrera vad som händer. Med valpar som blir kvar i barndomshemmet slipper man perioden med en separation och en tillvänjning till en ny flock/familj och en ny miljö! Viktigt. Så det går inte helt att jämföra med när man köper en valp. Då får man gå lite varsammare fram för att bygga upp flockkänslan och tryggheten innan man vidgar vyerna.

Valparna här hemma fick på lördagen hänga med på en tur till Arninge C. där det var full rulle med stressade bilförare som körde som tokar över de stora parkeringarna! Trots gående människor kors och tvärs. Där byggdes det nytt och revs gammalt och intill bilen börjad någon plötsligt borra hål i en butiksvägg! Tryckluftborren lät förskräckligt, vilket inte störde valpskarans sömn bakom gallret. Bakluckan stod öppen och människor och bilar passerade tätt intill. Vardagsliv för de flesta hundar och något valparna mycket snart kommer att få uppleva. En tur till butiken. En tur till ett köpcentrum. Nu har de i alla fall fått göra det under präglingsperioden i syskonflocken och tillsammans med mor och mormor. En droppe i havet kanske, men rätt viktig.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)