Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÅNGA VINDSTIGAR

2015-05-07

Onsdagar har blivit häst och hunddagar. Matte rastade hundarna och lämnade dem sedan hemma när hon for till ridskolan för lite hästliv. Regnet öste ner när Matte lämnade hemmet och förhoppningen var att väderrapporten skulle stämma. Regenet var på väg bort norrut. Det stämde. När Matte en halvtimme senare nådde stallet var det färdigregnat! Denna ridskola har inget ridhus och alla Islandshästarna står i fina och skyddade uteboxar för hälsosamma liv. Ryttarna och ridläraren får klä sig efter väderleken. Matte har sparat sina praktiska chaps, användbara även vid hundträning i regnväder.

Dagens ridlektion bestod av en tipsrunda där ryttarna fick ge sig av i par. Turen gick på gräsmark runt en beteshage och alla hästar var mycket pigga! Lerigt var det efter nattens regnande och i gallopperna måste hästarna begränsas för att inte rusa på för fort! Härligt att vara i sadeln igen! Nya rapporter om hur farligt det är med ridning och hästliv förefaller oroa Mattes omgivning lite, men inte Matte. Som under sitt tidigare hästliv förvisso åkt av några gånger, men bara brutit en handled. Svåraste skadan har Matte fått under hundträning!

Vilket kvällen ägnades åt på Gillingekrossen.

Med stora öppna ytor och en bra vind, var tanken med kvällens träning att låta hundarna gå långa vindstigar. De skulle alltså få en figurant utplacerad och sedan gå i koppel på tvärs i vind, på stort avstånd från legan/gömstället.

Figgen tog med sig alla de sex (fem Lapska) hundarnas belöningar och segade sig upp på en gigantisk grushög! Där uppe gjorde han det bekvämt för sig och hade god utsikt över den stora planen och kunde se hur varje enskild hund löste uppgiften. Lite olika beroende på hur föraren gick och på hundens tidigare erfarenhet. Husse och Násti lade ribban och var först ut. Násti var som vanligt otroligt taggad och tog snart vittringen på bra avstånd. När hon släpptes lös satte hon fart uppför den branta sidan på grushögen och fick jobba ordentligt med bakstället för att ta sig upp i det lösa gruset. Still going strong! Násti hade krafter kvar för en bra skallmarkering när hon kom upp till figgen och fick sin godisbelöning. Sedan ville hon inte tillbaka till bilen. Hon ville jobba mera! Mycket mera. Många figgar. 

Modji fick vittringen på stort avstånd och Matte släppte lös henne. Men när Modji närmade sig grushögen tappade hon vittringen och gjorde en stor båge bortöver för att söka rätt på den. Matte kallade in henne och Modji fick vinda in figgen på nytt aningen närmare. När Modji markerade denna gång gick hon rakt upp på högen utan att komma ur vittringsstruten. Som är vidare ju längre bort från vittringskällan hunden befinner sig.

Aili fick lukta på ett föremål som tillhörde figuranten och var mycket ambitiös och angelägen att lösa uppgiften. Hon jobbade fint på vittringen, fick den och tappade den på stort avstånd, men blev säkrare och säkrare ju närmare hon kom. Till slut stod hon i sträckt koppel riktad mot figgen och då släppte Matte lös Aili. Som rusade upp till figgen och belönades. Men Aili är tränad att figgen skall återförenas med sin saknade ägodel, varför Aili inte ville lämna sin figge förrän han kommit ner till Matte, som inför Aili återlämnade det saknade föremålet. Då först var Aili helt nöjd.

Vinden avtog fram på kvällen och nästa gömställe för figuranten blev på marknivå lite snett bakom den först använda grushögen. Vindförhållandena var nu lite annorlunda och när det blev Modjis tur fick hon vittringen och gick klockrent i vittringsstruten utan att vika undan för kanten av grushögen, som hon sneddade över. Dottern Aili löste uppgiften lika oberörd av eventuella hinder på vägen. Hon plaskade i full fart rakt igenom den stora vattensamling som fanns framför henne, när hon spikade vittringen i den svaga vinden. Snyggt jobbat! Hon har en härlig arbetsmotor familjens junior, som börjar få ett mer vuxet uttryck i ansiktet och blicken. Men som i själen är långt ifrån vuxen! En helt ljuvlig hund. Helt enligt rasstandarden när hon är tuff i arbete, men förarmjuk och samarbetsvillig. Som sin mor och mormor.

Kvällen avslutades med eftersnack och lite mat. Tack för en mycket givande kväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)