Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FULL FART I HELGEN

2020-10-19

Söndag.

Matte satte igång med skrivandet och övergick till fotoredigerande innan Lapskflocken fick besök på söndagen. Det blev lite splittrat. Ni fick ändå en bild - eller snarare några stycken, av vad Modji och Aili fick göra på lördagen.

Här kommer en beskrivning.

Tränade på lördagen gjorde de två Lapska och tre hundar som går en räddningskurs. Husse och Matte skulle få vara med och leka den här lördagen och då området bestod av ett parti med rasmassor var Lapskflocken inte nödbedd. Ailis mamma Modji, mormor Násti och mormors mor Gázzi har alla vuxit upp med tillgång till ruinstaden vid räddningsskolan i Rosersberg. De blev alla certade tjänstehundar-räddning. Aili har snuvats på den typen av träning till vardags, då den ruinstaden är jämnad med marken sedan många år nu. Att hon inte fick gå räddningskurs har inget med det att göra, utan beror på att hennes människor är för gamla för att få gå kurs. Räddningsskolan i Rosersberg är nerlagd.  De enda ruiner hon känner till är de på räddningstjänstens område på Åland. Ett helt fantastiskt träningsområde för övrigt! Det närmast belägna ruinträningsområdet i Sverige nu ligger i Skövde. Inte mycket närmare för Lapskflocken, som bor nära båten till Åland.

Aili fick söka efter tre personer gömda väl utspritt i rasmassorna, för att ge henne så mycket som möjligt av området att jobba i. Hon gjorde bra ifrån sig på båda sina sök. Ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. I ett sådant rasmasseområde sticker det upp armeringsjärn hur som helst och underlaget är instabilt. Ingenting är ju tillrättalagt för att hundar och människor skall röra sig i området! Det är inte ett iordningsställt övningsområde, så som ruinområdena på räddningstjänstens övningsområden! Där området är säkrat. Nu måste hundarna både se upp var de satte fötterna och hur de rörde sig i området för att inte skada sig, samtidigt som de sökte vittringar, som for lite hur som helst i alla håligheter i den friska vinden. De Lapska Vallhundarna har en mycket bra storlek för sök i rasmassor! De jobbar självständigt men samtidigt i nära samarbete med sin förare.

Modji fick exakt likadana sök, sin ålder till trots, men med en lånehusse som skulle få testa att köra en certad räddningshund. Som oväxling till sin egen kurshund. Man får en känsla av hur det färdiga resultatet skall se ut och en tydlig målbild, när man jobbar med en rutinerad hund.

Efter sex timmars träning med en kort fikapaus mitt i, var det dags att vända tillbaka hem igen.

Att det spelar roll redan i valpstadiet hur miljön kring valparna är, har allt fler konstaterat över åren. Hur valparna har det i sin valphage under präglingsperioden. Där åtta av tolv veckor tillbringas i barndomshemmet. 

En teori är tydligen att "valpar av intensiva raser med mycket energi, inte skall få för mycket stimulans och mår bäst av en ren miljö utan en massa saker i valphagen". En annan är att valpar bör förberedas för livet under präglingsperioden, "med möjligheter att träna koordination och balans i en därför anpassad och stimulerande miljö, där de kan träna sina kroppar".

Att det spelar roll för den vuxna hunden, om den redan tidigt har lärt sig var kroppen börjar och slutar och var den har alla sina ben - eller inte, är Matte och Husse övertygade om. Efter att ha sett vuxna hundar röra sig fritt, eller helst inte, i lite krävande miljöer.

Att en hund med god koordination och balans sedan valpstadiet har en fördel, kontra den som inte har det, är Matte och Husse övertygade om. Att valpar behöver stimulans för både kropp och knopp för god utveckling är Matte och Husse också övertygade om. Då livet sällan består av en rak asfaltväg. Men uppfödare tänker så olika. Kanske räcker det med en slät inhägnad markplätt, utan några föremål, som valphage? Matte har aldrig testat.

Gátchis Å-kull 6 veckor

 

Gátchis A-kull 7 v.

 

Modji 9 veckor

 

Modji 10 veckor

 

Násti 5 veckor

 

Söndagen startade med sol, som snart övergick i regn som sedan blev snö. Blöt sådan som inte blev liggande. Men fy tusan så kallt det blev i ett enda slag, när vinden tilltog och molnen drog in! Husse befann sig i skogen med Modji och Aili just när regnet drog in och vinden friskade i. I stugan brann en välkommen brasa efter den ruggiga skogspromenaden. Matte tvättade och städade och kände sig effektiv. 

Kärt besök anlände med fortfarande ljummen äppelpaj direkt från ugnen. Utanför fönstret regnsnöade det. Nu är det definitivt höst. Matte hade räddat de sista blommorna i en fin höstbukett, som nu stod på bordet och fick följa med besökarna tillbaka till stan.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)