Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÁNNU BEHÖVER ETT NYTT HEM!

2014-06-12

Torsdag morgon.

Beskedet nådde Matte att den av Matte ägda Nástisonen Gátchis Juoksanáste Mánnu behöver flytta från sin fodervärd. Han behöver få bo där det inte finns andra hanhundar.

Matte är en gammal tant med en utsliten höft och skall opereras den 2 september. Matte kan inte själv ge Mánnu ett anständigt liv. Tyvärr. Matte försöker göra sitt bästa med de tre tikar som finns i familjen och måste vara klarsynt, trots en stor kärlek till Mánnu. Som varit besvarad vid Mánnus besök i "barndomshemmet". I Mattes och Husses hem finns inte utrymme för fler hundar. Mánnu måste flytta vidare.

Alltså söker Matte nu med ljus och lykta efter ett nytt hem till fina Mánnu. Utan hanhundar. Med en hundvan och hundträningsintresserad person som hans förare framledes. Mánnu är fyra år gammal och behöver få använda insidan av skallen i en meningsfull hundsysselsättning. Han har tränat agility bland annat. Spårträning och sökträning passar honom bra. Han är utställd med stor framgång och är internationell champion. Dock inte registrerat ännu. Ligger hos FCI. Nordiskt Championat är däremot registrerat. Mánnu är en frisk hund med bruksmeriterade föräldrar. Hans kullsyskon har gjort bra ifrån sig både på utställning och inom brukset. Syster Signe /Lahji vann förra helgen SM i lydnad för Lapphundar! Hon är en duktig spårhund uppflyttad till högre. Systern Lihkku är internationell champion och tränar agility och utbildas till räddningshund i Nederländerna.

Den som tar över Mánnu måste vara beredd på att vilja hålla kontakten med både Matte och den nuvarande fodervärden. Mánnus bästa går före allt och han skall inte bli en vandringspokal.

HUNDBAD OCH TRÄNING

ONSDAG

Onsdagen var varm. Hundarna slöade i skuggan i den 24-gradiga värmen. Matte tog en hjulpromenad med hundarna till stranden. Dit hade även två småbarnsmammor tagit sig. För första gången på tio år fanns det barn på den lilla stranden när Matte kom med hundarna. Varför den har blivit lite hundstrand för hundägarna i området.

Inga lösa hundar alltså. Aili hade per omgående rusat fram och "pussat" alla fyra som satt på marken om hon fått chansen. I tron att de satt där och väntade på henne.

Matte var klädd för tillfället och gick rakt ut i vattnet med alla tre hundarna. Först när hon inte bottnade längre upptäckte Aili att hon liksom bara hängt på de vuxna hundarna utan att tänka. Badat upp till magen hade hon gjort i april redan. Men inte simmat. Simtekniken var inte den bästa. Matte band upp hundarna och tog ut dem en och en. Simskola med Aili. Ner med skallen och lugna simtag skall det vara. Modji får henne nog med sig framöver. Modji som rusar ut med stora språng och älskar att simma.

På kvällen tränade familjen i Vargmötet. Aili fick åter ett frisök. Förra veckan på stora ytor med stora föremål längs kanterna. Nu blev det tvärtom. Inga stora öppna ytor. Men massor med byggelement och byggskrot och mängder med saker att ta sig över, under och runt. Med andra ord: Mycket miljö! Varför Matte utnyttjade detta och placerade den enda figgen rätt svåråtkomligt, mitt inne i området. Aili startades enligt inlärda rutiner. Gick ut och sökte aktivt vittringen. Fann den och ringade runt en del av området i allt trängre cirklar. För att till slut hitta vittringskällan. Men så gällde det att ta sig den sista biten in till figgen! Aili visade att hon kunde lösa problemet och trängde sig mellan och över betongblock, cementrör och plaströr. I legan var det trångt och Aili uppskattade mycket att det inte fanns någon annan plats för henne än uppe på figuranten. Knäsittaren nummer ett hade fått den bästa belöningen av alla. Men godis är gott. Åxå. Skinkpastej ur tub.

Násti och Modji fick likadana sök. Över hela sökområdet låg fyra figuranter utspridda. När Matte kör Modji fungerar det utmärkt, trots att Matte endast kan ta sig fram på plan mark. Modji är arbetsredskapet som gör jobbet där Matte inte kan gå. Modji hittade alla sina figgar och följde med dem ut ur legorna. Bra markeringar. Násti gjorde ett kanonjobb i denna miljö trots sina elva år.

De två deltagande Lapskkillarna gjorde mycket bra ifrån sig även de! Kul att se!

Tack alla för ännu en härlig träningskväll tillsammans! 

Antal kommentarer: 1

2014-06-13 07:30:33 - Barbro

Hoppas att det löser sig med Mánnu. (flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)