Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LILL-NEMO FÖRST UT

2019-07-05

Torsdag.

På morgonen kunde Matte se att killen i klungan: "Brudarna Brun med Bror" hade börjat få en liten glipa längst in i ögonvrån på sitt vänstra öga! När man läser om valparnas utveckling brukar det stå att de öppnar sina ögon när de är tio dagar. Eller däromkring. På dagen tio dagar efter sin födsel sprack så Lill-Nemos båda ögonlock upp under dagen! Det är helt magiskt när man ser det första lilla blänket i valpars ögonvrår! Man ser själen. När man ser att där finns ett öga bakom. Vilket ju inte alltid är fallet och sådant talar man tyst om. Men den som drabbats bär den upplevelsen med sig och berättar gärna. Matte har en sådan berättelse i bakhuvudet som hon förtränger. Det är inget som är vanligt och Matte har inte hört att det hänt någon Lapsk. Men man lär sig att vara oändligt tacksam när naturen fungerar som tänkt och det är ett lika stort under varje gång valpar föds. Från inplantation till födelse har det ju knappast gått någon tid alls! Så finns de där! Med päls och klor och starka röster! Med kämpaglöd och god rörelseförmåga och inte minst fantastiska nosar redo för nosarbete! Redo för att hitta MATEN! Redo för att likt vacuumsugar greppa en tutte och suga sig fast likt en parasit för att överleva. Magiskt att få uppleva.

Klicka för större bilder.

Mycket handlar nu om tuttar. Har man upplevt mjölkstockning och juverinflammation är man på hugget och känner igenom tikens juver ofta. Knytten har lärt sig räkna och vet att när de alla tuttat i den övre raden skall de i halvtid byta till den nedre raden! Eller tvärtom. Men ibland uppstår lätt kaos och trafikstockning när tre tuttat i den ena raden och en i den andra raden! Vilka tuttar är obegagnade? De blir mäkta irriterade när de bara hittar en begagnad tutte i halvlek! Men - de har kommit på en lösning! Om de söker sig längre akterut finns det faktiskt en helt nyupptäckt tutte mellan morsans bakben! Där kan man ligga helt ensam, utan trängsel och tutta! Men utdelningen är klen och de torde ge upp rätt snart och söka sig tillbaka till trängseln, de gånger Matte inte närvarar och korrigerar. Om det var anledningen när Aili valde att servera maten sittande vet inte Matte.

För att Aili skall må bra både fysiskt och mentalt behöver hon mental stimulans även som nybliven mamma. Hon behöver röra på sig, men inte motionera. Så när knytten var nytankade och nöjda och Husse var ute i skogen med mormor Modji, fick Aili en sökuppgift. Aili får nu flera måltider om dagen för att få i sig tillräckligt med mat, för att föda både knytt och sig själv. Matte tog torrfoder i form av valpfoder i små runda "knappar" och spred ut det på halva gräsmattan. Annars brukar hela gräsmattan nyttjas för "godissök" åt båda hundarna. Matte spred de små knapparna både i kluster och enskilt för ökad noggrannhet och sänkt fart. Aili ficke nu inte heller rusa ut och kasta sig över bäcken för att börja jobba. Matte tog henne i koppel och gjorde en tydlig start för undvikande av någon rivstart ut i området. Två små bitar låg på stenarna vid starten och Aili fick sitta och vinda in sitt sökområde noga. Hon fick vittringen av de båda bitarna precis framför tassarna och släpptes på sök.

Aili sökte sedan mycket metodiskt och noga igenom hela det område som blivit avvallat, när Matte spred ut måltiden. Hon jobbade noga med sin uppgift i tjugofem minuter, innan hon ansåg området vara färdigavsökt. De små bitarna syntes inte där de slunkit ner i den nyklippta växtligheten, som nog består mer av olika bomblad än gräs. Gräsmattan går i grönt av lite gräs och blad, gult från smörblommor och blålila från blåsuga. Just som Aili lämnade området anlände hennes mamma med Husse från skogen. Modji ansåg att det fanns skäl att göra ett kontrollsök och inte Aili emot. Hon ville nu in till sina knytt och hon var törstig. Modji hittade inte en enda bit vad Matte kunde se, men hon fick ett tomsök och det är också en nyttig arbetsuppgift/ träning.

 Innan regnet drog in lämnade Husse tillbaka den lilla eldrivna lånebilen från bilglasfirman, där Mattes bil tillbringat dagen. Bilen överlämnades till Husse utan minsta instruktion, annat än att det fanns en laddningssladd inlagd i bilen. Husse fick kämpa ett tag innan han fick igång bilen. Som stod där och väntade på avfärd med motorn spinnande totalt ljudlöst.... Dålig hörsel ok, men hur skall man veta att motorn gått igång när inte ett enda ljud hörs?! Inte vet att det finns en synlig indikation på displayen. Vänlig personal kom ut och upplyste Husse om att motorn var igång och det var bara att köra. Att bilen var av minimodell förstärkte känslan av att vara på rymmen från Gröna Lunds bilbana.....

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2019-07-05 19:08:01 - Anneli m flock

Haha :)(inlove)(star)
Larry är bäst :):D
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)