Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING EN VARM DAG

2019-06-06

Onsdag.

Aili och Modji vilade sig i form, i den tjugosjugradiga värmen under eftermiddagen. Matte fick inte anstränga sig fysiskt efter tandborttagningen och roade sig med att plantera ut de små plantor som fått starta livet inne i stugvärmen. Några få slingerväxter i form av blomsterbönor, slingerkrasse i vaniljgult och en enda stackars luktärt. Varför inte fler frön grodde får Matte ta på sig. Som nog vattnade för mycket för ovanlighetens skull. Lättsamt trädgårdsarbete var det att peta ner dessa plantor i olika krukor. Husse bytte vindskivor på gräsklipparens och däckens lilla skjul i skuggan bakom huset.

Kvällens träning var förlagd till bergkrossen i närheten och den del där det finns mycket "miljö" i form av byggskrot. Här kan man parkera bilarna i skugga från skogen och vartefter hamnade sökområdets ena kant i lite skugga. Nu var det "bara" tjugofyra grader! Tränade gjorde två fullpälsade Lapska tikar, två fullpälsade Lapska hanar, en Springertik och en Jaktlabbehane. Samtliga hundar i alldeles lagom hull och vältränade. Matte tog hänsyn till Ailis dräktighet vid upplägget av hennes sök. 

Alla hundar fick fyra figuranter utlagda på ställen där förarna inte visste var de var gömda. De fick söka fritt, alltså utan koppel och vinden var lite lagom och förde inte iväg vittringarna alltför långt iväg utanför området. Varken drygt tioåriga Modji med tjock päls, Likaledes drygt tioåriga Nemo med tjock päls, åttaåriga Lime med tjock päls eller den elvaåriga Springertiken var det minsta påverkade av värmen. De jobbade i full fart som vanligt, fyndade samtliga figuranter och markerade som vanligt bra. Den ende som var påverkad av värmen var den i sammanhanget betydligt korthårigare Jaktlabben. Yngst av alla dessutom. En hund med mycket god kondition för övrigt. Vältränad på alla sätt och vis. Varför frågan naturligtvis uppstår om det är så klokt att klippa ner Lapska Vallhundar på sommaren. Något Husse och Matte aldrig har gjort. Trots användande av hundarna på skarpa sökuppdrag i hetta sommartid. De har fungerat lika bra året runt, utan kläder och utan klippning. Bara så som de är skapta från början.

Aili fick ett lite mindre frisök, bara över halva området och över den halva som hamnat delvis i skugga vartefter kvällen led. Figuranterna skulle gömma sig i marknivå, för att Aili inte skulle lockas att klättra. Även om hennes sökområde var den "enklare" delen miljömässigt så är det bråtigt. Aili var taggad till tusen och fick den första figgen redan vid starten. Men fastnade på Modjis kissfläck och bytte vittring. Tog den som låg strax bakom i stället. Hon plockade sedan övriga tre figgar fint, med mycket bra skallmarkeringar! Men de Lapska är som de är. Familjens samtliga Lapska har alltid tagit alla chanser att få klättra! Gärna jättehögt! Gázzi och Násti saknade redan som mycket unga självbevarelsedrift, när det kom till sökarbete. Modji var inte fullt så våghalsig som ung, men med erfarenheten kom även hon att få Husse och Matte att sätta hjärtat i halsgropen. Nu var det Ailis tur! Figuranten låg på marken, gömd mellan några stora betongblock. Dit hade han tagit sig genom ett 30-40 cm. stort mellanrum. Aili gick raka vägen i vittringsstruten och det innebar att hon måste hoppa upp på ett av blocken som var i bordshöjd. Med ändrad balans i kroppen gick inte det och Aili fick släppa taget med framtassarna, där klorna grävde sig ner i betongen så gott det gick. Varpå hon direkt letade efter en alternativ lösning och hittade öppningen strax intill. Här kom hennes förmåga till självständigt arbete med lösande av problem till sin fulla rätt! En fin skallmarkering bjöd hon på och belönades sedan med godis. Mycket snyggt jobbat. Aili arbetade som vanligt. Opåverkad av värmen och dräktigheten, bortsett från att hon inte kunde hoppa upp så högt som hon trodde. Det här är ju det absolut bästa, både hon och hennes träningskompisar vet!

Antal kommentarer: 3

2019-06-07 14:00:35 - Lena

Ittis arbetade bra idag han också, inte lägger han av under jobb bara för att det är lite varmt heller. Men däremot promenader och ”vardagligt ont” är inte uppskattat av unge herrn, då ser han ynklig ut Försökte svalka med blöta handdukar idag, och då såg han ut som om jag försökte tortera honom, samma hund som orädd klättrar upp och nerför de mest galna trappor, klippor och stegar och totalt struntar i nya underlag tyckte det var gräsligt att ställa sig på kall och blöt handduk

2019-06-08 08:31:27 - Marianne

Härlig kille som kanske är lite "spökig" och har helt egna idéer om vad som är farligt och inte. Testa kylväst och att stå med tassarna i kallt vatten i form av en plaksbalja för småbarn. Sådan i hårdplast som ser ut som en båt. Blaska kallvatten där päls och hud är tunna i ljumskar, armhålor och på buken.

2019-06-10 19:28:30 - Lena

Haha, ja han är spökig, och valpig på ett sätt han inte varit tidigare. Ska bli mycket spännande 30/6 när vi ska göra bph Vad gäller nedkylning verkar han vara som nöjdast när han får lägga sig i bilen, som står i skuggan av villan, täckt av silverduk. Då är han nöjd
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)