Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI 6 ÅR

2014-12-01

GRATTIS MODJI!

Som i dag, den första december, fyller  6 år! Som föddes just som Matte skulle börja baka saffransbullar. En efterlängtad dotter till Násti och Musti (Miehtebiekka Muohtti). Tillverkad på stranden till Finska viken nära den ryska gränsen, en fantastisk höstdag med blå himmel och gulröda lönnlöv i hela den lilla staden Fredrikshamn/Hamina. En minnesvärd resa och resultatet firas i dag på sin födelsedag av både sin mor, dotter och resten av familjen. Modji har helt och fullt levt upp till de högt ställda förväntningarna!

Klicka för större bild.

 

Söndag - Första Advent.

Lapskfamiljen tillbringade dagen hemma på tomten med olika sysslor. Hundarna kunde välja på att vara ute på tomten eller ligga i korgen med fällar på glasverandan. De ville nog mest ha koll på vad Husse och Matte gjorde. Ibland satt de på trappen och hade god utsikt över sitt revir.

Matte adventpyntade med några ljusslingor och en ljusstake i vedbodfönstret. Temperaturen låg på nollan och en och annan snöflinga singlade i luften. Matte hade torgvantar med bara fingrar och slingorna var stela. Matte lyckades med bedriften att knöla in dem i originalkartongerna efter förra julen och fick nu problem med att reda ut trasslet som uppstod när de stela kablarna vägrade räta ut sig. Nästa problem blev att hitta grenurtag och plats för timer i redan upptagna urtag. Det kändes viktigt att fästa sladdarna så att ingen fick dem i ansiktet och att förhindra att de blev snubbeltrådar för två och fyrbenta. Förrådet av elprylar i snickarboden gicks noga igenom. Till slut var Matte klar med allt och under över alla under så lyste slingor och ljusstakar som de skulle!

Under tiden hade Husse tagit en långpromenad i skogen med hundarna, som markerat för vildsvinens närvaro  kring jakttornet, halvvägs över till Gamla Norrtäljevägen. Sedan tog han itu med att tömma vattentunnorna vid husknutarna och ställa undan dem för vintern. Allt medan skymningen föll och Matte höll koll på att varje timer funkade, eldade hon i eldkorgen för ljus och värme framför huset. Hundarna drog sig tillbaka till den stora hundkorgen.

En begynnande julstämning spred sig i mörkret kring den lilla stugan i skogen. Runt om var det helt mörkt. Inga gatlyktor och inte många tända lampor runt omkring. Tre permanentboende finns inom synhåll och i ett fönster lyste en ljusstake. I övrigt var det mörkt. Fint blev det. Särskilt med ljusen som speglade sig i det  porlande bäckvattnet med ljudet därtill.

 

 

Antal kommentarer: 5

2014-12-01 09:27:03 - Barbro

Grattis Modji! (flower):)
(Nu ställer Explorer till det igen. Texten hamnar utanför rutan.)

2014-12-01 09:43:10 - Marianne

Det kan bero på bilderna, att de är breda. Så jag minskade ner dem.

2014-12-01 11:19:19 - Anna, www.raika.se

Grattis till sötaste Modji :)

2014-12-01 12:11:33 - Dottern Saivan

Stort Grattis bästaste mamsingen!
Hoppas vi får ses lite snart igen!(inlove)(inlove)(heart)(flower)

2014-12-02 07:15:56 - Barbro

Nu blev det jättebra. (star)(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)