Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ISREGN

2023-01-03

Måndag.

Husse tog som vanligt med hundarna på en morgonpromenad bort till brevlådorna för att hämta morgontidningen. Det blev en blöt och föga njutbar promenad, med små isbitar fallande från himlen.Inte regndroppar och inte snöflingor! Det var grått som i askhinken och fukten dröp och Matte var seg. Men klagar inte! Lite astmamedicin gjorde den tunga luften lättare att andas. En släng av en julförkylning känns ovan när man inte har varit förkyld på många år. En julklapp bland andra. Seg eller ej så måste hundarna frampå dagen ändå ut på en promenad. Även Matte. En gul varning om ishalka var utfärdad i trakten och Husse avstod en tur söderut för att leta efter en ny bil. Matte ville undvika både underkylt regn och ishalka på sin hundpromenad och kollade väderrapporteringen för planering av dagen. Uppehåll mitt på dagen och sedan isregn igen. Eller blötsnö. Eller regn. Kanske underkylt. Det hängde på var man kollade kommande väder.

Tvättmaskinen kördes igång och Matte passade på att gå ut med hundarna mellan olika typer av nederbörd.  NU var det uppehåll. Vägen var bitvis täckt av glansis med eller utan sand och bitvis var det barmark. Svart asfalt som kunde vara såphal. Spikskor på. Så började det falla regniga små vassa isbitar igen. Suck. Det visade sig att fler än Matte försökt pricka in sina hundpromenader efter väderrapporteringen. Först mötte den bruna och den svarte den BC-liknande , sedan de två Italienska Vinthundarna. Uppför backen traskade Matte med sina hundar och nederbörden ökade. Vasst regn. Så dök de två italienarna upp där borta igen. Matte drog sig undan i en infart för mer utrymme på vägen. En nyinflyttad gammal hundkompis var ute och kom ner till vägen för att titta närmare på Dima. Italienarna passerade och efter lite snack fortsatte Matte nerför berget. Den BC-likknande dök upp igen. Att gå runt kvarteret och över berget är en bra rastningsrunda. 

Matte avvek bortåt de många brevlådorna och här är vägen täckt av kompakt och såphal is rakt över. Avstickaren kändes onödig när det bara låg reklam i lådan. Det saknade julkortet har ännu inte anlänt. 

Aili ville gå in i stugan. Dima ville det inte. Båda fick som de ville. Matte och Dima stannade ute i blötvädret. Dima hittade en isklump att gnaga på och Matte hittade en hoper blöta eklöv i klump, som bromsade flödet i bäcken. Tunga att baxa bort.

När Matte och Dima gjorde resten av flocken sällskap i stugan var det fikadags och i braskaminen tändes en brasa denna isblöta och gråa ruggiga dag. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)