Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖK FRÅN SLÄPVAGN, foton

2021-08-19

Onsdag.

Efter en hel dag med hällande regn hörde regnandet uppe, strax innan träningsgruppen samlades klockan halv sex. Platsen för träningen var den närbelägna bergkrossen där man denna kväll jobbade sent med att under stort oväsen förvandla berg till kross.

Tränade den här kvällen gjorde två Lapska tikar, tre Lapska hanar, två tonårstjejer i form av en Jaktlabbe och en Springer. Kvällens träning började med att varje ekipage fick göra ett stort ytsök transporterat på en släpvagn. En figurant var gömd i ett område intill kanten av en mycket stor och tom yta, där stora sprängstenar kunde användas för att gömma sig bakom. Varje ekipage kördes sedan i slalom över den tomma ytan och när hunden visade att den fått vittring från den gömda personen, signalerade föraren att bilen skulle stannas. Hunden fick sedan hoppa av för att slutföra söket lös.

Det var ingen lätt sökuppgift för hundarna med detta enorma oväsen från bergkrossandet, samt skakandet och skramlandet där de satt på släpet. Kan hunden söka på dett sätt kan man spara mycket energi och tid vid genomsök av stora öppna områden. Släpet kan vara kopplat till en fyrhjuling eller snöskoter och vid båtsök är det så här man arbetar. Hunden söker sittande på ett fordon av något slag. Något alltför få tränar på till vardags, men det är ett bra sätt att variera träningen på. En hund i renskötseln måste kunna arbeta från ett fordon. En Lapsk bör ha kapacitet att kunna använda nosen i arbete under fart över stora ytor.

Uppifrån och ner:

Modji, hennes dotter Aili och dotterson Sumo.

Klicka för större bilder.

 

 

 

 

 

Avslutningsvis fick alla hundar varsitt vanligt frisök i ett skrotområde intill.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)