Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VILKET HÄRMED BEVISAS!

2018-04-21

Fredag.

Som förutspåtts blev det väldigt varmt och sommaren slog ner med full kraft över Lapskflockens revir! Solen sken och temperaturen steg snabbt! Mitt på dagen var det 22 grader och den stora snö- och ishögen i skuggan på baksidan krympte snabbt, utan att smälta synligt! Den dunstade bara bort! De kvarvarande, fastfrusna, grankvistarna runt rosorna släppte sitt grepp i jorden och kunde plockas bort. Syrénernas knoppar svällde inför Mattes ögon! Liksom björkarnas! Påskliljorna sköt fart och var inte längre små gröna pyramider som stack upp diskret här och där. Blomknoppar sköt fram! Våren exploderade och från vinter till sommar kändes faktiskt inte naturligt. Risken är att blommor fryser och är det påskliljor är det ju tråkigt i sig, men är det blommor på bärbuskar och fruktträd som slår ut för tidigt kan det kosta en hel skörd. 

Flocken fick oväntat besök av Mattes yngste son som hade en ledig dag och även han kände sig snuvad på våren när sommaren kom så plötsligt! Fika intogs på altanen, men först riggade Matte parasollet som togs fram från vinterförvaringen. En mycket kraftig vind var för en gångs skull mer än välkommen, även om parasollet höll på att blåsa sönder eller åt fanders! Det fick kilas fast i den öppna altandörren, där det ryckte som ett storsegel vid slag i kryss. För er som inte förstår vad Matte menar: Seglar man i motvind måste man kryssa sig fram och när man slår över bommen blir det ett himla rasslande i seglet när det går från babord till styrbord. Men det stora vita, om ett segel påminnande, parasollet klarade sig trots allt.

På FB diskuteras huruvida man av omtanke om sin stackars Lapphund skall klippa ner alternativt raka den över sommaren eller ej. Folk får väl göra som de vill därvidlag, även om både Husse och Matte förvånas över frågeställningen. Grannens nakenhund måste varje sommarhalvår smörjas in med solkräm för att inte bli sönderbränd. Huden mörknade markant av solen.

Under fredgen visade familjens båda Lapska Vallhundar i alla fall mycket tydligt vad de anser i frågan!

Aili är nu helt urfälld och även täckhåren har slutat släppa. Hon börjar få tillbaka underull kring halsen, men är i övrigt mycket tunnpälsad. Hon valde att ligga i skuggan, i korsdrag, under matbordet inne i huset HELA DAGEN. Hon tittade ut för att hälsa på besökaren, men slank snabbt in genom ytterdörren som stod på vid gavel. Modji som aldrig fäller sig helt tunnhårig utan skiftar päls mer smygande, har fått tillbaka underullen och är rejält tjockpälsad redan! Hon valde att ligga utomhus HELA DAGEN! Många gånger mitt i värsta solskenet och samtidigt mitt i blåsten. Hon sträckte även ut sig på trappen när solen gassade som hetast. Husse tog en skogsrunda med hundarna mot kvällningen och när de kom tillbaka slank Aili först in igen. Men lagom när Rapport började halv åtta piggnade Aili till liv och var leksugen! Då var det ännu arton grader ute. Hon gick in och hämtade en leksak och ville få igång Modji. Som lekte lite halvhjärtat, men vid den tiden börjar rådjuren röra på sig och det var betydligt intressantare för vakthunden nummer ett. Även grannarna började röra på sig med sina hundar och Modji hade inte tid med något lekande. Varför den mycket besvikna Aili fick nöja sig med lite lek med Matte. Något som Aili av ren artighet ställde upp på. En mycket kort stund. Sedan blev hon sur och gick in till Husse som tittade på nyheterna. Modji dörjde kvar i uterummet som höll tjugo grader och fick snart sällskap av Aili och där förblev hundarna till läggdags. Ytterdörren mot uterummet stod öppen hela kvällen och hundarna kunde välja fritt var de ville vara. Vid läggdags var det ännu sommarvarmt med sexton grader utomhus. Märkligt i april.

Ergo: Den tunnhåriga hunden undvek solen helt hela dagen. Den tjockpälsade hunden låg gärna i solen långa stunder och valde i övrigt att vistas ute hela dagen. Ytterdörren stod öppen för fritt val för hundarna.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)