Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SISTA CHANSEN?

2013-06-21

GLAD MIDSOMMAR!

 

Hela Lapskfamiljen önskar alla en riktigt skön helg!

Dagen före Misommarafton, torsdagen, begav sig Matte med hundarna upp till sjön Hoven, några få minuter hemifrån. Från och med helgen kommer fler stugor vara bebodda och badsäsongen börjar. Klipporna och stranden blir inte lika åtkomliga för Matte och hundarna, som en plats där hundarna kan vistas lösa.

Av den anledningen passade Matte på och tog med hundarna på ännu en promenad längs stranden. Över klipporna och bort till den lilla sandstranden. Det är inte så många ställen i övrigt där hundarna kan vistas lösa riskfritt. "Koppeltvång" råder dessutom så här års. Huruvida någon varg finns kvar i reviret är tämligen osäkert, men vildsvin finns här och stammen ökar. En konfrontation känns inte så lockande. Den smala skogsremsan mellan husen i området och sjön har mest besökts av älg och rådjur vintertid.

Násti och Modji tog tillfället i akt och släppte lös allt spring som fanns i benen. Härligt att se! Enstaka pinnar kastades i vattnet och några av dem fick Modji tag i. Skällde hon så gick Matte genast därifrån. Násti var mest intresserad av Mattes godisficka! Båda hundarna höll god kontakt, samtidigt som de höll en bra fart över bergknallarna. Bra motion! Matte njöt ikapp med hundarna. Ovärderlig träning för Násti i att bedöma avstånd med endast ett öga.

På hemvägen förtogs glädjen av att Modji, framför allt (även solen har fläckar....), bar sig väldigt illa åt. Inget att hymla om. Matte har tidigare tränat hundmöten med skvallermetoden. Hund - klick - godis. Det har fungerat alldeles utmärkt. Lapsktanterna har dessvärre en del dåliga erfarenheter av lösspringande hundar, långt ifrån sina förare. Hundar som kommit rusande rakt emot i full fart. Vilket naturligtvis upplevts som ett hot. I ryggmärgen sitter överfallet av "Argschäfern" som hatar alla tikar, när Modji var fem månader gammal.

Nu hade en av de fritidsboende familjerna kommit ut och en svart blandras av labbestorlek rastades lös. Han sprang lite hit och dit efter vägen ett stycke framöver när en lekgasad Modji fick se honom. Både Násti och Modji var uppdragna av allt spring och nu hade Modji dragkamp med kopplet som aktivitet efter badet. Hon blev mycket överraskad när den svarta hunden dök upp. En svart Flatte har brukat rastas längs vägen från både cykel och fyrhjuling i mycket hög fart och långt ifrån föraren. Något de Lapska inte gillat speciellt mycket vid möten på den smala grusvägen.

Matte fick kontakt med sina kopplade hundar och matade med godis. Båda skötte sig bra. Ända till dess den lydiga blandisen, en knappt tvåårig hane, i ett perfekt fritt följ passerade.....  Då fick Lapskkärringarna fnatt och började skälla vilt! Matte blev överraskad, liksom de passerande. Ett stopp gjordes och mattarna snackade lite. Lapskkärringarna svalnade snabbt och ignorerade grannkillen. Som de inte sett på ett år. Matte funderade på Blocket för Lapskmor och Lapskdotter. Något radikalt måste göras. Kontakt togs senare med Blandismatte och en önskan om hundmöteshjälp uttrycktes. Hon ställde gärna upp på sin kvällsrunda.

Sagt och gjort. Hon ringde när hon lämnade hemmet och Husse och Matte gjorde gemensam sak i hunduppfostran. Det kändes som om skvallerträningstadiet var passerat och färdiganvänt. Nu gällde bättre uppfostran och raka besked om vad som är gott hunduppförande och inte!

Matte hade hundarna kopplade, hängande koppel. En liten vattenflaska i fickan. Husse gick bakom med vattenflaska. Blandisen dök upp bakom en kurva och Modji började gå på tårna och tagga upp. Násti brydde sig inte. Det kunde anas början av ett skall djupt inne i Modji och då händelsevis blev hon blöt i ansiktet. Hoppsan! Matte gömde vattenflaskan igen och gick på med hängande koppel. Husse var beredd att ingripa om någon i familjen skulle uppföra sig olämpligt vid mötet. Matte inkludrad enligt löfte.....

Det behövdes inte. Lapskduon passerade snyggt och prydligt längs vägkanten i hängande koppel. Både en och  två och tre gånger. Blandisen var väl inget att bry sig om! Varför de reagerade som de gjorde vid mötet på eftermiddagen vet bara hundarna själva. Mötet skedde helt nära där de överfölls av Argschäfern. En bidragande orsak? Förstärkt hundmötesträning är vad som gäller för Modj och hon kommer att få följa med till fotbollsplanen för midsommarfirande i dag. Dit brukar det komma väldigt många väluppfostrade hundar. Nyttigt. Alltid är det något som behöver tränas och färdigt blir det liksom aldrig. Násti får hålla Mysjkin sällskap hemma och kompenseras med egen promenix med Husse när Matte kokar potatisen.

 

Antal kommentarer: 2

2013-06-21 12:09:00 - Barbro och Rautas

Är det någon som behöver hundmötesträning så är det Rautas. Vi kanske kan "mötas" någon dag framöver. Hemma igen runt den 7/7. Ha en riktigt skön midsommar! Kram (flower)(flower)

2013-06-22 10:17:24 - Anneli & Balva

Både Balva och Occi har nästan "alltid" betett sig så i deras "revir" som i deras tycke varit runt hela byn i bland :(. Ibland går det bra ibland inte... Balva brukar bara uppföra sig så "hemmavid" o jag gör inte så stor affär av det. På klubbar o tävlingar etc uppför hon sig exemplarsikt så för hennes del tror jag det bara är så att hon tycker det är hennes revir. Både hon och hennes far har alltid varit lite "hundpoliser". Upplever att många Lapska är så men kan ha fel;). Hemma vid på gården skäller hon inte på hundar som går förbi (vi har bara lite buskar som gräns o en gärdesgård på ena sidan. Är någon annan i flocken ute kan hon intresserat följa men skulle aldrig gå utanför "tomtgränsen". "Blandisen" kom väl för nära ;) kan tänka :)
Trevlig Fortsättning på Midsommaren!
Hälsar Insjöflocken(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)