Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EFFEKTIV SÖNDAGSTRÄNING, foton

2021-10-11

Söndag.

Matte och Husse åker ibland till den närbelägna bergtäkten/krossen blott och bart för att kunna gå med Modji och Aili lösa över stora ytor under någon timme. Under denna timme lyckas Husse och Matte försvinna växelvis, för att hundarna skall få motion och lite hjärngympa. Medan Matte går vidare med hundarna halkar Husse efter och gömmer sig. Så passar Matte på att gömma sig medan hundarna skäller ut Husse och belönas och därefter skickar han dem att leta rätt på Matte. Vilket kan resultera i tio figuranter under ett timslångt gemensamt sökande för de båda Lapska.

När Matte, med kort varsel, frågade om någon i träningsgruppen var intresserad av att hänga med och träna lite, nappade Sumomatte. Sumo är Ailis drygt tvååriga son som bor i sin pappas flock och fyller det tomrum som uppstod när pappa Nemo gick över regnbågsbron när Sumo var liten. De hann leva ihop länge nog för att Sumo skulle lära sig massor med bra saker av far sin. En certifierad räddningshund liksom Sumos mormor Modji som gick kurs och certades samtidigt som Nemo. En mycket duktig och sympatisk hund! En hund som Matte och Husse känt i många år och tränat tillsammans med, innan han blev pappa till Ailis valpar. Att låta Aili och Nemo få barn ihop känns som ett mycket klokt beslut. Den fyrhövdade barnaskaran lever upp till förväntningarna med råge!

De tre Lapska släktingarna Modji med dotter  Aili och dotterson Sumo med förare hade hela området för sig själva denna söndagmorgon. Kvällsarbete har pågått under alla träningskvällar sedan lång tid, vilket begränsat sökområdet och möjligheterna en del. Nu kunde de tre hundarna erbjudas en mycket varierad träning över mycket stora ytor, med olika struktur på olika delar av den stora bergtäkten. Stora stillastående maskiner kunde användas för att gömma figuranter på och stora grushögar med mycket yta runt om erbjöd stora frisök. En särskild hörna, uthyrd, med annan verksamhet låg även den öde och kunde användas i viss mån.

Sumo skulle få träna på att ha en annan förare än sin egen matte, som klättrade upp och gömde sig högst uppe på en maskin. Husse tog över som förare, vilket Sumo inte hade något emot. En räddningshund bör kunna jobba med vem som helst, då den är ett redskap som måste kunna användas även i händelse av att den egna föraren är indisponibel. När Sumo fick vittring från figgen uppe på maskinen var motivation stor för att ta sig så nära figgen som möjligt. Helt oväntat tog han några språng och befann sig plötsligt väldigt högt ovan marken. Där belöningsleksaken låg bredvid den överraskade figuranten och Sumo tog för sig. Men att leka med en boll högt ovan marken var inte optimalt och Sumo och figurant måste ta sig ner. Vilket för Sumos del innebar en hel del hantering. Att hoppa ner från hög höjd är inte att rekommendera! Belastningen på framstället blir för hög. Sumo är en toppengrabb och rätt luttrad för sin ålder och hans matte är stark, varför han och hans matte kom ner helskinnade från det kluriga gömstället.

Klicka för större bilder.

Modji och Aili fick även de figuranter gömda på olika maskiner. Dock på ett sådant sätt att det inte på något vis skulle gå att klättra upp! Äpplet faller inte långt från trädet och alla flockens Lapska har varit mycket roade av att klättra högt! I viss mån totalt i avsaknad av självbevarelsedrift och mycket orädda. Lapska klätterapor rakt av! I viss mån en förutsättning för att gilla och vara bra på räddningssök. 

Efter en fikapaus flyttade sig den lilla gruppen till en annan del av området och alla tre hundarna uppskattade omväxlingen. Här har de inte varit på länge nu. Mycket stora öppna ytor och ganska kraftig vind erbjöd stora frisök med mycket spring och det gillade de alla! Avslutningsvis fick hundarna göra ett uppletande med apportering, i nära anslutning till där de nyss sökt efter människor. De behöver träna på att växla från sök till uppletande i samma område. Vilket kräver tydliga signaler från föraren om vad som gäller när. En diskborse, en pipleksak och en repstump använd för kamplek slängdes ut öppet på en yta bland diverse "byggskräp" lite utspritt. Inte helt enkelt, men det fungerade. Aili och Sumo var rätt fokuserade och föremålen hämtades in med lite olika förtjusning. Modji hittade föremålen - men även en hel del intressanta luktfläckar! Hon behövde lite tydliga påpekanden då och då om vad uppgiften egentligen gick ut på och gjorde som hon skulle. Men även lite annat. Helt acceptabelt när man tränat sök med mycket spring och varit på alerten i tre timmar och fyller tretton den första december.

  

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)