Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PANIKHUNDAR

2021-09-22

Tisdag.

Tillbaka till Torpet. Det hade visat sig att någon bult under diskbänken inte dragits åt optimalt vid rörbyten, efter det att nytt golv lagts in i det lilla köket i maj. En ynka vattendroppe någon gång ibland följde röret ner till varmvattenberedaren och med tiden blev detta synligt. Nu skulle rörmokaren dra åt bulten på nytt och hörde av sig i samband med detta framåt eftermiddagen. Även givande information om att hela gårdstunet var uppbökat väldigt mycket av vildsvinen som tydligen tagit sig in på tomten.

Matte och Husse fattade ingenting. Efter gräsklippningen på måndagen syntes knappt de rätt små uppbökade hålen, överallt där marken bestod av sand. Nu föreföll platsen se ut som hade man kört en jordfräs mellan stugorna?! Någon form av magkänsla fick Matte och Husse att återvända till Torpet när rörmokaren ansåg sig vara färdig på sena eftermiddagen.

Av jordfräsen syntes inga spår alls. Jo, det var åter mindre uppbökade hål i sandjorden och gräsrötter var avgnagda. Hundarna var lite lojt intresserade. Det var som dagen innan. Samma lukt. Inget upphetsande. Men hur sjutton tog sig en gris in över / under ett välspänt fårnät på en och tjugo?! Med mindre maskor längst ner. Nu syntes ett litet klövspår och troligtvis är det ett rätt litet rådjur som är höjdhopparen. Den nyanskaffade viltkameran sattes upp för svar. Under diskbänken föreföll det vara torrt och fint.

På måndagen gick både Matte och Husse runt hela staketet och kontrollerade ovan- såväl som undersida. Allt såg korrekt ut. Hundarna var även de runt staketet och lite varstans i blåbärsriset och annorstädes. Nu bestämde sig Mate för att följa fårnätet runt tomten ännu en gång för kontroll. Kommen längst ner i det hörn mot skogen som är mest igenvuxet med ormbunkar mot granntomten, där vildsvin tidigare bökat runt, hörde Matte konstiga ljud bakom sig. Det smällde frenetiskt och välbekant, som när hundarna försöker fånga flygfän. Samtliga fyra generationer Lapska som delat Mattes och Husses liv har varit experter på att bita ihjäl getingar som de fångat i luften. Eller bin eller humlor. Men Matte såg inga getingar eller andra flygfän? Aili rusade omkring i panik och ville ha hjälp. Hon verkade ha blivit biten av något baktill. Matte fick ut Aili på gårdstunet där det var ljusare och fick omkull henne för att kunna undersöka underrede och tassar. Ormbiten? En myra hittades mellan bakbenen. Hade hon satt sig i en myrstack?! Matte fattade ingenting. Matte återvände till hörnet och fårnätet och Modji hängde på, oroad som hon var av sin dotters panikslagna rusande och snart uppförde sig Modji likadant! Matte begrep absolut ingenting. Modji rusade iväg och högg i luften och kastade sig på marken och ålade omkring. Husse hade Aili hos sig och hade lugnat ner henne. Nu blev Aili påverkad av sin mor. Två Lapskdamer var utom sig av förtvivlan och panikslagna och Matte kunde inte begripa varför. Hundarna stängdes in i huset när de lugnat ner sig, så att Matte kunde slutföra fårnätbesiktningen. Om det tyckte hundarna inte. Någon började skälla inensivt. Samtidigt anfölls Matte av blixtsnabba flygfän som i flock surrade runt skallen och rätt som det var brände det till på sidan av det ena bröstet?!? Välklätt i BH, fleecetröja, tjock stickad tröja och fodrad väst. ??? Som ett kraftigt gettingstick och nu gav Matte upp och flydde platsen även hon. 

Hela Lapskflocken gick in i stugan och stängde dörren. Hundarna var uppjagade trots att Husse fanns hos dem. Matte såg då en geting på golvet. En till och en till och ännu en...... Bröstet brände som eld. Matte strippade i den utkylda stugan och ur ylletröjan föll en geting. Ett getingstick hade Matte fått. En geting hade tagit sig in genom ärmhålet i västen, klämts av armen och stuckit för allt den var värd! Genom ribbstickad ylletröja, tunn fleecetröja och BH. Fullständigt osannolikt kändes det. Strösocker på ett vått finger fick ersätta en fuktad sockerbit för behandling av getingsticket. Kapilärkraften drar ut gift och sockret decinficerar. Det började klarna vad som hänt. Det fanns flera getingar inne i stugan nu. Flygande vid några fönster och halvdöda på golvet. 

Aili hade klivit i ett jordgetingbo någonstans. Hon fick ett stick på svanstippen. Hon rusade i panik till Matte med svärmen efter sig. Getingarna anföll Modji som anslöt. Modjis tjocka päls fick getingarna att fastna. De stack inte Modji men kom inte loss. De följde med in i stugan där de vartefter lossnade. Därför ville inte hundarna vara instängda i huset. De var ju inte skyddade där! Fienden hade invaderat även stugan! I panik hade Aili hoppat upp i en säng och kissat på sig. Arma stackars hundar.

Viktigast av allt var nu att få ner pulsen på alla och att återfå lugnet i flocken. Matte delade ut godis i köket och båda var mycket intresserade! Bra! Ingen var blockerad. LUGN OCH RO. En inspektion gjordes av hundarna. Inga fler getingstick hade utdelats än det på Ailis svans och inga fler getingar hittade Matte i någon hundpäls efter noggrann genomgång. Flocken återvände ut och hundarna fick leta godis som Matte kastat ut över marken mellan stugorna. Matte försökte hitta jordgetingboet som nog inte fanns där i hörnet dit Aili tagit sin tillflykt. En del getingar var kvar där och anföll Matte på nytt, men något bo kunde inte hittas tyvärr.

En ny koll under diskbänken visade att åter hängde en vattendroppe under den bult som rörmokaren hade dragit åt ännu lite mer några timmar tidigare.....  Nytt material och inte slitet.

Aili gick ner till grinden och talade tydligt om att nu var det sannerligen dags att åka hem och äta middag! Så då gjorde flocken det. Extra god middag och extra mycket för återställande av lugn i de två drabbade Lapska damerna. Som sedan proppmätta gjorde kväll. Allmäntillståndet var gott kunde Matte konstatera, efter ännu en kvällskontroll och hundarna hade lagt eländet bakom sig när stugan släcktes ner för natten.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)