Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÖPTIKAR FÅR NÄRVARA

2022-03-03

Onsdag.

Aili höglöper nu och hennes närvaro på kvällens träning var självklar. Liksom de andra två tikarnas närvaro är det när de löper. Trots att ett gäng på fem hanhundar ingår i träningsgruppen. Matte minns en agilitykurs med Modjis mormor Gázzi som mer eller mindre gick åt skogen, trots många pengar inbetalade för en kurs. De Lapska damerna i flocken har varit mycket renliga och löp har inte upptäckts förän det varit igång några dagar och någon droppe på golvet har missats när de städat efter sig. Inför parning har de fått ligga på en bit av ett vitt lakan för att löpstart inte skulle missas. Mitt i en flytt missade Matte Gázzis löpstart och kom till agilitykursen och fick en tillsägelse om det mycket olämpliga i detta! Matte är miljöskadad genom räddningssöket, där löptikar inte stängs ute från träning. Då en löptiks närvaro absolut inte får slå ut en närvarande hanhund, som måste kunna jobba skarpt trots löptikar i närheten! Det mesta av agilitykursen missades således, men Matte fick närvara utan hund för att själv lära sig. Inte ens Matte accepterades av en hanhundägare. Som ansåg sin hund oförmögen att tillgodogöra sig kursen, då även Matte luktade löptik. Så där var varken löptik eller eller ensam löptikägare välkomna. Även när löptet var slut och Matte kom till klubben var Matte illa sedd som vore hon själv en löptik i höglöp. Ibland har en del lätt att hitta något att skylla egna tillkortakommanen på.

Hur som haver så var det ingen av de närvarande hanhundarna som stördes ut av Aili och inte heller av Modji, som naturligtvis luktade löptik även hon. Av praktiska skäl fick Aili och Modji bli kvar i bilen när övriga hundar bands upp i träningsbyggnaden. Aili var lite väl angelägen om att få träffa killarna på nära håll och med ett frisök skulle en person behöva avsättas som karantänsvakt, för att hindra någon lös hanhund att smita från jobbet för att göra valpar med Aili.

Modji fick ett stort frisök med fyra figuranter gömda spritt i området. Den äldre damern uppförde sig som en riktig pantertant och tog sig an uppgiften med liv och lust och i hög fart! Hon njöt av att galoppera med stora språng över den stora ytan i mitten av den stora fordonshallen. Eventulella hindrande järnbalkar och annat hoppade hon över med god marginal. Modji ser ut att må riktigt bra.

Aili fick en enda figurant och Husse klättrade upp på en maskin placerad mitt i den stora fordonshallen, stor som en hangar. Med möjlighet för vittringen att sprida sig fritt runt omkring och långt ifrån legan. Detta gömställe hade visat sig vara klurigt tidigare under kvällen. Matte körde ett frisök med Aili och det blev ett sök med mycket arbetslydnad. Området sektionerades och Aili dirigerades med riktningskommandon för att söka av en sektion i taget. Aili har själv valt att under transport gå tätt bakom Matte. Det var bara på ett ställe hon skällde där hon inte skulle. En stor plåtlåda med lock hade kvar mycket gammal vittring som sipprade ut och Matte öppnade locket och visade Aili att lådan var tom. Aili skyndade vidare i sitt sök och fick en aning av Husses vittring, vilken hon sedan jobbade vidare på. Efter ett visst inringande av vittringen kunden Aili spika vittringskällans placering. Hon hoppade upp på det stora däcket och vidare högst upp på grävmaskinen där Husse satt intill hytten. Där belönades hon med en smaskig gammal pizzakant efter fin skallmarkering.

På väg till träningen dök tanken på hur Matte skulle bedömas, om hon i det skicket blev intagen på akutmottagningen av någon orsak. Iklädd jobbarkläder i varselfärger. Jacka och byxor. Genomskitiga! Efter att Matte legat figurant på ett skitigt golv med grus och lera från stora däck och därtill oljefläckar. Genomdammiga och mycket väl ingångna skor. Kläderna får inte bo inomhus! De kan inte tvättas varje vecka och mycket kan inte tvättas bort. I fickorna låg två halvfulla tuber med skinkpastej från Finland och gamla torkade pizzakanter. En pensionär på 73 år. En liten flaska med talk för vindriktningstest och några tomma hundbajspåsar och en lathund för eftersök efter försvunna personer i skogen låg även i en innerficka.

Fuktionella kläder med användbart innehåll i fickorna när man tränar räddningssök!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)