Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDÄGARE OCH HUNDÄGARE...

2021-02-28

Lördag.

Lite varstans hörs nu kommentarer om valpboomen och det ökade hundägandet under det gångna året och fortsatt i år. Senast häromdagen intervjuades en kvinna, aktiv som instruktör på hundkurser. Hon hade ledsnat på att se allt fler vara ute med sina Cornahundar och kunde inte längre hålla tyst. Mängden alldeles för små valpar ute på långpromenad fick henne att reagera. Hennes tankar var att man i sin ensamhet, jobbande hemma, köpte sig en hundvalp, sorten var inte det viktigaste utan att man fick SÄLLSKAP! Även hon nämnde den ökade mängden smuggelhundar, budgivning och HUND TILL VARJE PRIS! När man så fick hem valpen kunde man inte vänta! Det var ju en hund man behövde som sällskap och för att komma ut och promenera och kunna prata med andra människor som ville prata valp och hund. "Hundtricket" för att få någon att prata med och vad är väl då bättre än en valp....  Det hade nu hänt fler än en gång att denna hundkvinna, med många år inom hunderiet bakom sig, hade stannat bilen och upplyst valppromenerare om att en nyligen hemkommen valp inte skulle gå ut och promenera i vilka miljöer som helst hur länge och långt som helst. Hon kunde inte begripa att man inte upplysts bättre av uppfödaren eller själv tagit reda på fakta om hundägande. Man köper en massa olika tekniska prylar och kollar noga manualer och användaranvisningar för dessa prylar. Hund köper man utan att ta reda på någonting om hundägande före köpet uppenbarligen. När en liten valp skall lösa negativa effekter med hemmajobbande - som frånvaro av arbetskamrater.

För hundarnas egen skull hade hon nu startat grupper för att lära spontana hundköpare vara goda och ansvarstagande hundägare! Var det någon som behövde det så ställde hon även upp med "privatlektioner" för att ge en valp en god start i livet. Det finns eldsjälar som ser till andras behov mer än sina egna. Hon gjorde detta för hundarnas skull. Först och främst. Det var det som drev henne. Alla valpar har inte turen att hamna hos väl förberedda och pålästa valpköpare.

Lokalt märks det att en ny kategori hundägare börjat hundpromenera. Hundbajspåsar förefaller vara ett totalt okänt begrepp. Tyvärr. På den senaste promenaden råkade Aili sätta tassen i en stor uppblött blaffa utsmetad på vägbanan. Matte kryssade mellan skithögarna både längs vägkanten och på vägbanan. En "urinvånare" med hund och även några valpkullar bakom sig ledsnade och röt till i en lokal FB-grupp. Påhejad av både hundägare och sådana som aldrig skulle skaffa sig en hund. Det blir alltmer uppenbart att kunskap saknas hos en del av dem som nu har hund och traskar på vägarna i området. Fler och fler kommenterar mängderna med hundskit på vägarna - vägar där fler än någonsins promenerar året runt. Fler flyttar från än  till Stockholm. En helt ny trend. Fler och fler hundar går lösa och skrotar in på andras tomter, utom synhåll för ointresserade ägare. Befinner sig långt före eller bakom sina människor. Konfrontationerna lär öka i takt med vårens ankomst. Löptikar och lösa hanhundar.

Alla dessa eldsjälar, som lägger ner mer tid på att hjälpa och att ordna åt andra hundägare, än att se till sina egna behov - för hundarnas skull, är värda enormt mycket uppskattning! En klubb startar en extra valpkurs, just för ovana hundägare. För att fånga upp åtminstone några.  Som sagt - för hundarnas skull. Delar man upp deltagarna blir det C-säkert men tidsödande, men är man en eldsjäl så är man.

Heder åt de hundklubbar, de instruktörer, de enskilda hundägare som nu gör sitt bästa för att förmedla hundkunskap till mängderna med nyblivna hundägare! För hundarnas skull. Samt för att förmedla glädjen med att vara aktiv och göra roliga saker tillsammans med sina hundar - på för hundarna korrekta sätt.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)