Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GOD JUL!

 

2019-12-24

 Så här på Julaftonsmorgonen vill Matte, Husse, Modji och Aili önska er alla en riktigt fin Julafton! Vare sig den firas tillsammans med andra eller inte. Många jobbar i dag och alla har inte någon annan människa att tillbringa dagen tillsammans med. Då kan ett husdjur vara ett kärt sällskap. Alla firar inte Julafton, utan Juldagen, då sederna är olika i olika länder. En del firar inte Julen alls. Men vad ni än gör än denna dag hoppas Matte att ni kan gå och lägga er i kväll, nöjda med er dag. Julen kan vara en helg att genomlida för alla ensamma. All ensamhet är inte frivillig. Många äldre sitter ensamma då yngre generationer fördelar sina gracer mellan olika familjer och barn måste få träffa alla föräldrar. Alla rycker och sliter i barnfamiljerna och några blir utan. Några tvärvägrar tillbringa en dag med allt tröttare transporterade småbarn och stannar hemma. Vill de äldre ha sällskap får det bli de som får ge sig iväg hemifrån. Alla äldre har inte barn och inte barnbarn. Mycket ångest och mycket glädje och familjen är inte de enda man kan fira julen tillsammans med. Önska en granne och en vän God Jul i dag! Var rädda om er och varandra!

Dagen före Julafton ägnade Matte åt småplock i stugan. Klädde granen i uterummet precis utanför fönstret till vardagsrummet. Gran i den lilla stugan - men ändå inte. Någon gran ryms inte inomhus, men en gran vill Matte och Husse  ha och så här blir det också fint! Uterummet är en mycket bra plats mellan ute och inne eller inne och ute. Varken eller. Granen är en gallrad gran från en granntomt där smågranar tar över in på tomten i gränsen mot skogen. På en fråga om en gran kunde gallras bort där blev svaret: "Jaa! Tag gärna allihop!" Det fick räcka med en, invuxen i björksly. Riktigt fin var den och bättre blev det när Matte pyntat klart.

Så här vid jul står nostalgin högt i tak och alla minns sin barndoms jular. På olika sätt. Med kärlek, med sorg och med ångest. Sina egna julaftnar minns Matte som dagen före. Just afton. Då allt fokus låg på den stora släktträffen dagen efter. Barnen var mest i vägen när det skulle LAGAS MAT! I en tid då en frys inte ingick i utrustningen i en privatbostad. Existerade inte. Kompisarna, vars föräldrar drev kvarterets matbutik, kom gående i tid till efterrätten, för att leverera glassen! Inpackad i spännande kolsyreis! God serivice till kunderna! När inga butiker var öppna vare sig på kvällar, lördagar eller söndagar. Definitivt inte en Juldag! Tidsperspektivet svindlar en aning. När de egna sönerna var små ingick inget annat än ett frysfack i kylskåpet för förvaring av ett paket fryst fisk och en halvliter glass. Det var inte avsett för infrysning. Nyttigt att tänka på ibland, men inget man längtar tillbaka till.

Många olika riter finns i olika kulturer för att markera steget från barn till vuxen. För Matte blev skillnaden oerhört tydlig, när egna pengar måste skaffas genom eget arbete på skolloven. På jullovet var det attraktivt att jobba med paketutlämning på posten! Som inför jul hyrde in sig i externa lokaler i källare och liknande. Cykelturen i ottan från hemmet till jobbet tog sin tid och många villor och lägenheter passerades. Där man vartefter vaknade på Julafton och ljuset tändes i fönster längs vägen, där Matte trampade fram genom snön. Då kände sig Matte vuxen. Familjen hemma, inklusive den egna lilla hunden, sov när gymnasisten Matte smygande gav sig iväg ut i mörkret. För att tjäna egna pengar. Först var det sortering av nyanlända paket och sedan utlämning. Man kände sig lite som en tomte och att beöva ge sig ut ensam på cykel en mycket tidig Julaftonsmorgon var inte på något sätt negativt! Fina minnen från Julafton.

När mörkret fallit på måndagen var julgranen klädd, det lyste i krubban och två första testskinkmackor var fick bli dagens lättlagade middag. Den ekologiska skinkan fick godkänt. Matte packade små askar med hembakade pepparkakor som glaserats och sedan var Husse "julklappsutdelare" till de närmast boende grannarna, för att de skulle få lite julkänsla till kaffet på tisdagmorgonen. Tillbaka hade han med andra ät- och drickbara klappar. Ett friggebodstort bryggeri tvärs över vägen levererade nybryggd öl som julgåva! Man delar med sig av det man kan erbjuda. En trevlig tradition.

Klockan hade som vanligt kvällen före julafton passerat midnatt och det var redan Julafton, innan lamporna släcktes i stugan i skogen. Matte saknade Bertil Perrolfs direktsändning i radio från stranden i Visby och Jussi Björlings "O helaga natt" vid midnatt. Om nu någon mer minns detta stämningsfulla ögonblick. Bara mammor var vakna och stökade i köket vid den tiden.

 

 

Antal kommentarer: 8

2019-12-24 08:52:45 - Eva

Detsamma till er (heart). Hoppas ni får en fin jul. Julkramar från oss (star) så ses vi snart

2019-12-24 09:20:46 - Marianne

Det ser vi fram emot! (inlove)

2019-12-24 11:15:07 - Anne Marit, Hundehagen@gmail.com

Takk for alle nyttige «samtaler» på mail det siste halve året. Dette blir den første julefeiringen på svært mange år uten en firbeint venn i huset... Julen er en tid for å minnes gode stunder, men savnet blir også sterkere.
Ønsker både to - og firbeinte hos dere en fin og fredfylt jul(heart)!

2019-12-24 12:33:35

Tack detsamma (heart)! Hoppas ni har en riktigt fin och fridfull Jul! Kramar till er alla (heart)(flower)

2019-12-24 12:35:32 - Ylva Johan Fanndi

Glömde visst skriva namn:D

2019-12-24 19:25:18 - Anneli med LVH

God Jul och ett Gott Nytt Hundår Brottbyflocken!
Ser mycket fram emot att vi snart ses!
Ni är för mig mycket kära vänner och jag är så tacksam för att ni vurmar lika mycket som jag för vår underbara ras(inlove)(star)!

2019-12-24 22:01:58 - Lena & Ittis

God jul och gott nytt år!

2019-12-25 07:40:50 - Marianne och Larry

Varmt tack alla! (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)