Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÅLLIGÅNG MED HUNDARNA, foton

2021-02-18

Onsdag.

Regn väntas till helgen och det sätter fart på Matte, som inser att dagarna innan måste tas tillvara. Regn på 40 cm. snötäcke och icke plogade, bara tillkörda vägar förvandlas till isiga ytor med stor halkrisk för både tvåbenta, fyrbenta och "hjulbenta". 

Tolvåriga Modji hade på tisdagen tagit sig fram i djup snö såväl som i skidspåret, på den timslånga skidturen på golfbanan med Aili och Matte.  Därför ansåg Matte att Modji skulle avstå en sparktur på onsdagen. Dock inte hennes sjuåriga dotter Aili. Båda skulle träna räddningssök på kvällen. Aili spändes alltså ensam framför sparken för en runda tillsammans med Matte och nu blev det betydligt högre fart på ekipaget än med båda hundarna förspända. Hänsyn tas självklart till Modji när hon är med. Nu ville Matte ösa på för rejäl motion för både Aili och sig själv och föret var snabbt hela vägen hemifrån i svagt medlut. Matte börjar bli benstark och få kondis och Aili kunde få springa på betydligt snabbare än tidigare. Allt stämde och Matte njöt av farten. Det gjorde nog Aili också. På plan mark fick Matte jobba på ordentligt med sparkandet för att hålla farten och överlät sedan åt Aili att dra ensam, när det åter bar uppför på hemvägen. Vilket innebar att Matte fick gå så fort hon kunde för att hänga med. Hem kom Matte och Aili efter att hållit idealtiden - trots ett snabbsnack med en granne.

Modji hade rätt till egentid med Matte även hon. En liten morot kastad rakt ut i den nästan halvmeterdjupa snön på gräsmattan blev mer svårhittad än tänkt och Modji fick jobba ordentligt för att lokalisera den. Fysisk och mental aktivitet för hunden, med minimal insats för föraren. Det är inte alltid så himla vikgtigt VAD man gör med hunden. Bara man gör NÅGOT! Fysisk OCH mental stimulans är vad alla hundar behöver och för Lapska är det en nödvändighet om de skall må bra.

Kvällens träning ägde åter rum på en stor inhägnad industritomt. Märkligt nog bebodd av både harar och rävar trots att den är omgiven av trafik och hus nära centrum och pendeltåg, i en förort till Stockholm. Efter att ha sett Ailis vallningstendenser av en passerande skidåkare på turen nyligen, ville Matte testa sin hund. En figurant ombads var rörlig i bortre hörnet av området. När Aili fyndade skulle figuranten vilja ta sig därifrån. Frågan var hur Aili skulle agera när figuranten försökte avlägsna sig från platsen. Inledningsvis fick Aili söka tomt genom stora delar av området. Här stötte hon på färska räv- och harspår och ingen människodoft, varför hon tog sig friheter under söket och pinkade revir där räven gjort så på snövallarna. Även om Aili såg splittrad ut, visste hon så väl vad som gällde och så snart Matte närmade sig platsen där figuranten fanns, fick Aili upp nosen från backen och sökte luftvittring. Man tror att hunden inte jobbar, men det gör den.

Bakom en stapel med betongblock gick figuranten omkring och där hittade Aili honom. När hon började skallmarkera föste han undan henne och gick iväg. Lite lagom irriterad och muttrande. En mycket realistisk situation vid ett skarpt sök. Alla försvunna människor vill faktiskt inte bli hittade! Aili reagerade snabbt och instinktivt! Hon försökte valla in figuranten med skall från sida till sida, men figuranten fortsatte bort från Aili. Då gjorde hon det Matte hoppats på - Aili ändrade taktik och stoppade figuranten genom att ställa sig i vägen framför, envist skällande.  Då först fick hon sin belöning och söket var avslutat.

Exakt så här agerade Ailis mormors mor Gázzi, när hon hjälpte Matte att fånga in och få hem Fjordhästen Pontus, som då och då var på rymmen. Särskilt vintertid i djup snö när elstängslet tappade elen och fjolårsgräset stack upp ur snön och lockade på de omgivande åkerholmarna. Samtliga fyra Lapska Vallhundar som ingått i flocken har gått vallningskurs med får och de har alla visat att vallningsanlagen finns där precis som de skall göra. Aili och Modji har båda gjort inofficiella vallanlagsprov med fint och godkänt resultat. 

I en arbetande hundras som Lapsk Vallhund borde någon form av anlagstest krävas innan avel, tänker Matte. För att förhindra att rasen hamnar i skaran "robusta sällskapshundar". För undvikande av felköp. Nyheten på FB att ett barnbarn till Modji som behövde nytt hem, nu får möjlighet att visa vad hon går för inom renskötseln gladde Matte mycket! Liksom sin pappa Runne (Gátchis Bargi Manni) Ailis kullbror.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)