Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FULL FART I HELGEN

2024-03-25

Lördag.

Dagen startade tidigt, då en son skulle komma för att låna Husses dragkroksförsedda bil. Ett lånat släp, större än Husses och Mattes släp, var fullastat med ris och skulle köras iväg. I sista sekunden uppdagades det att en väsentlig detalj, som elkabeln till det lånade släpet saknades. Elkabeln på det mindre släpet, passande till Husses bil, var ej löstagbar....  Varför  idén om att låna Husses bil för att kunna köra till tippen sprack. Lite olika planer på olika håll fick ändras.

Strax dök killen som skulle titta på den döda granen upp. Bedömningen blev att även de två intillstående granarna, tätt inpå staketet till det egna reviret, borde tas ner samtidigt. Barkborrar sprider sig i kluster och det föreföll angripna även de. En uppgörelse kom till stånd tillsammans med grannen och efter Påskhelgen skall tre stora granar, varav en död, fällas; tätt inpå snickarboden, vedboden och carporten.

Husse for iväg till Friskis och Svettis och Matte fortsatte med sitt staketrenoverande. Det blåste en isande kall vind och det var inte helt enkelt att jobba med bara händer, men nödvändigt. Aili föredrog att ligga i uterummen och Dima patrullerade runt om i sitt revir. Hållande koll på alla som var ute och promenerade, nu när vägarna äntligen var isfria i hela området. Skvallerträningen fungerar mycket bra och han skvallrar oftare än han glömmer sig. En ung hund på två år, som reagerar blixtsnabbt på vad som händer runt om, är ursäktad för viss spontan glömska. Det har varit rätt öde på vägen utanför reviret över vintern och viss repetition så här i början av våren kan behövas. Även Aili glömmer sig och reagerar blixtsnabbt med ett skall, som hon inte verkar medveten om själv. Men det drar igång sambon Dima... När Matte jobbat klart, tog hon en timslång powerwalk med hundarna för att räta ut kroppen.

Numera pratas och skrivs det om "reaktiva" hundar. Ett för Matte nytt begrepp. Aili har av Matte alltid beskrivits som en "explosiv och intensiv hund". Hon upplevdes inte som vuxen förrän vid åtta års ålder, när hennes mamma Modji lämnade flocken för två år sedan i sommar. Aili har varit mycket snabb i sina reaktioner och explosiv och intensiv har hon varit, sedan hon i valplådan larmade så snart någon kom in i rummet. Hon lät värst av de fyra i kullen och fick snabbt namnet "Sirénen"! Hennes explosivitet och intensitet gjorde att det var hon som blev kvar i barndomshemmet. Enklast så. Samt en lämplig mentalitet för vad som skulle bli hennes huvudsyssla framöver - räddningssökträning. Aili har oerhört lätt att ta till skallet när något händer. En bra skallmarkör! En bra väktare och en hund som ännu vid drygt tio års ålder kan explodera och vara intensiv. Är Aili därmed att betrakta som en "reaktiv" hund?

Dima är en hund som flyttade in i flocken nykastrerad och nyss fyllda ett år. Han upplevdes som en stressad hund i sitt första hem i Sverige, dit han kom fyra månader gammal från ett shelter i Ryssland. Han reagerade på allt. Han såg allt och han reagerade på och stressades av att han såg allt och alla. Han behövde få leva i en lugnare miljö än i en lägenhet, tätt inpå liv och rörelse, så snart han kom utomhus. Mattes första månader med Dima innebar promenader där han kastade sig ut i kopplets hela längd - vände och hoppade upp på Matte när en bil passerade, eller när han mötte människor; med eller utan hundar. Även när han fick en spännande doft i nosen. Dima exploderade och var i viss mån lik Aili i att vara explosiv och intensiv. Dima exploderar ännu vid olika möten längs vägen. Möten med människor, hundar, fordon eller dofter. Han har dock förändrats oerhört, i det att explosionerna nu bara är en antydan till reaktion som nog bara Matte märker. Dima lyser av en vilja att flyga iväg i kopplet och upp på Matte - men han kan numera behärska sig! Bara någon enstaka gång kastar han sig framåt och sedan tillbaka och upp på Matte. Innebär detta att Dima är en reaktiv hund?

Hur som haver har Matte aldrig haft några problem med att vare sig Aili eller Dima kan upplevas som explosiva och intensiva. Det är en rolig hundtyp som Matte gillar! Som inte alla gillar och som inte pasar överallt kanske. Som tidigare Huskyägare och Husky/Schäferägare känner sig Matte väldigt glad åt och tacksam för både Aili och Dima. Men kan de betraktas som reaktiva, enligt hur man numera beskriver hundar?

Söndagen ägnades åt Trädgårdsmässan och hundarna fick vara hemma.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)