Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅR I LUFTEN I GEN

2021-03-15

Söndag. 

Efter lite morgonstök tog Matte med sina hundar ut på en vårlig promenad, tillsammans med alla andra som gjorde detsamma. I skuggiga lägen låg ännu en del slaskig snö kvar på vägbanan och isiga stråk måste undvikas. Promenaden blev en snabb sådan med få stopp för nosande och revirpinkande, när Matte väl fått upp farten efter hundarnas toabesök i inledningen. Det var skönt att åter kunna gå med promenadskor, för även om spikar i sulorna är toppen när det är halkigt så är det stumt och hårt när man vill motionsgå. Nu fick Matte flyt och tog satts uppför den branta backen med löst grus på asfalten efter sandning tidigare. Den Finska Lapphunden vid backens krön var ensam ute på tomten som saknar staket, men missade att Aili löper som tur var. Han är van att gå lite som han själv tycker, även på promenaderna i området utan koppel.

Att som tikägare få med sig obekanta hanhundar på promenaderna är inte kul. Något Matte varit med om och den unga Goldenhane som plötsligt dök upp i skogen och skulle para Násti, 14 år gammal, på hennes sista löp är svår att glömma. Ägaren dök upp så småningom ur skogen och  gav visst intryck i sin aningslöshet och okunnighet även han. Många nya hundar dyker upp på vägarna nu och alla som har dessa hundar har inte läst manualen vad det verkar. Förvisso räknas hundköp som köp av en vara, enligt konsumentköplagen. Men det kräver mer kunskap för att äga ett djur än en mobiltelefon. Få missar att ta reda på hur den nya mobilen fungerar. Många missar att ta reda på hur den nya hunden fungerar.

Eftermiddagen var fin och Matte och hundarna valde att vistas ute i många timmar. Koltrasten höll konsert tillsammans med talgoxen och bäcken porlade framför huset. Husse och Matte tog en eftermiddagsfika på altanen och de båda Lapska sträckte ut sig på trappen och slänten ner mot bäcken. Favoritplatser som äntligen var torra och behagliga att ligga på. Solen tittade till och med fram en stund innan den försvann bakom skogen. Dagarna är påtagligt mycket längre och Matte får svårt att gå in. Dröjde sig kvar sittande på trappen och njöt av koltrastens sällskap. Men det blev kylslaget när solen försvann och Matte lydde hundarna och släppte in dem och följde själv med in för att servera Modji  och Aili sin middag.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)