Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYCKET GÅENDE BLEV DET

2022-06-19

Lördag.

Matte var som för det mesta uppe i ottan, när resten av flocken sov vidare. Egentid på morgonen när Husse snarkar vidare. Även hundarna sover vidare när Matte smyger upp och har "datortid" med en mugg kaffe som frukost, innan resten av flocken pockar på uppmärksamhet.

Hundarna fick mat när de vaknat och sedan ilade Matte till katterna, som väntade på sin frukost och massor med kel. Därefter tog Matte äntligen med Aili på en rask powerwalk för motion i området. Den nytillkomna hunden av modell muskelpaket som avlas som renrasig annorstädes, har enligt ägaren på egen tass dödat ett vildsvin. En hund som inte alls gillar när hanhundar passerar utanför staketet och som promeneras i sele. En lätt oroande information till flera förbipasserande hundägare nyligen. Liksom att hunden tränas att vakta vid staketet som ettåring. När Matte och Aili passerade på sin vanliga "runda" var dock ingen vakthund ute.

På vägarna var det öde så här tidigt, när Matte trodde at nu skulle alla hundägare passa på innan solen dök upp och värmen steg. Mulet och femton grader kändes mycket behagligt och Matte gick riktigt fort. Enligt eget tyckande och förmåga och inte i jämförelse med hälften så gamla tanter. Aili var rastad innan och nu var det inte tidningsläsarpromenad det var frågan om. Fullt ös i trav hela vägen gällde för Aili och Matte klockade promenaden på åtta minuter under idealtiden. Går Matte i lugnt promenadtempo med mycket nosande för hundarna tar rundan en timme. Rask takt med en hel del nosande går på fyrtiofem minuter (Mattes idealtid) och nu pressade Matte tiden till trettiosju minuter. Den typen av raskt gående utan nospauser och revirpinkpauser tycker Aili är trist. För några månader sedan kunde även Modji hänga med på en fyrtiofemminutersrunda, innan sjukdomen slog till. Hon klarade en timslång promenad i lugnt tempo nyligen dock!

Dagen ägnades åt fortsatt rensande och bortklippande av torra kvistar och grenar i trädgården. Modji vill gärna vara med och hålla koll på de raskt växande gurkorna i växthuset. Minislanggurkor/snackgurkor och snart kan den första skördas. Tolv gurkor är för närvarande i tillväxt och de enstaka som gulnar och "aborteras" två centimete långa maximalt, får Modji äta. Nu väntar hon på tomaterna! De första blommorna börjar slå ut. Eftermiddagen blev varm med drygt tjugo grader och hundarna slappade i stugan, som kylts ner med korsdrag på morgonen.

På kvällen tog Matte med båda hundarna på en kort skogspromenad på tjugo minuter, över berget tvärs över vägen. Mycket bra fysträning för Modji i lugnt tempo, med en del klätterträning. Bakbensstyrkan måste tränas upp. Stegräknaren visade vid läggdags på niotusen steg för Matte. Inte så tokigt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)