Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN ANNORLUNDA DAG VID TORPET

2017-04-18

Måndag - Annandag Påsk.

Lapskflocken packade en förstärkt fikakorg, klädde sig varmt och drog iväg till Torpet ovanligt tidigt. Ute var det två minusgrader och snö hemmavid. Vid Torpet var det barmark och en minusgrad inne i stugan. Ännu minusgrader även ute. Matte fick snabbt fyr i kaminen och fick även fart på ett nyinköpt litet element. Hela dagen skulle tillbringas här och snöbyar var att vänta.

Násti var inne i stugan med Matte och bäddade ner sig i hundbädden, under TV-bänken intill kaminen. Modji och Aili höll till ute på tomten med Husse. Efter någon timme kom en av sönerna med sambo och in åkte hundarna! Násti fick vara kvar i stugvärmen, som nu uppgick till härliga tjugo grader. Modji och Aili fick däremot vara i lillstugan tvärs över gårdstunet, med dörren öppen och grind i öppningen för kontakt med verkligheten utanför. Nu skulle det fällas träd! Då fick inga hundar vara utomhus av säkerhetsskäl. Ett flertal träd skulle ner och att hela tiden ha koll på var de tre hundarna befann sig i förhållande till fallande träd, skulle bli krångligt och en risk för hundarna. Modji bäddade åt sig på en av de gamla träsofforna och Aili kröp ihop snett nedanför på den gamla trasmattan. Där var det i alla fall torrt, om än inte så speciellt varmt. Snart låg den första granen tätt intill stugväggen där hundarna låg och kort efter ytterligare två mindre granar på andra sidan stugan. Så väldigt mycket lugn och ro fick de inte. De behövde inte känna sig ensamma och övergivna i alla fall. 

Ett intensivt arbete blev det sedan i flera timmar med fällande, uppkapande och bortsläpande av ris. När arbetet var klart var totalt tretton träd nerlagda, varav en stor och snedvuxen björk. Flera höga, rätt tunna granar med trubbiga och knäckta toppar och några skyhöga och smala tallar med torra toppar. Sonen sågade och kapade non stop. Mycket exakt och proffessionellt lades stammarna precis som det var planerat och övriga släpade undan ris och bar, släpade, rullade kapade stambitar. Inget kapades nu i vedkubbstorlek. Här gällde det att få ner och bort så mycket som möjligt under dagen. En gammal gumma lyckades inte alltid bära, utan kröp och rullade stora stockar framför sig för att få bort dem från infarten. Matte fick i alla fall undan det som skulle undan och alla sätt är bra utom de dåliga. Husses rygg får inte belastas.

När allt var nertaget och uppkapat serverade Matte en sen lunch och hundarna befriades från fångenskapen. Samtidigt hade solen den goda smaken att värma arbetsstyrkan, som därmed valde en måltid utomhus. Skogshuggaren med proffsigt förflutet for sedan hem med sin sambo och strax efter öppnade sig himlen och blötsnön vräkte ner! Husse och Matte fortsatte att släpa undan ris och högen växte sig bamsehög. Många vändor blir det med släpet till tippen! Hundarna kunde välja vistelseplats fritt, men drog sig inomhus i det täta snöfallet.

Ganska så trötta och blöta bommade Husse och Matte sedan igen stugorna, fick med sig de torra och varma hundarna och begav sig hem efter en intensiv arbetsdag. Mer sol på stugan! Mindre risk för fallande torra träd över huset framöver. Ett gott resultat denna dag.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)