Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"TRÄNING"

2013-07-02

Knöligt var det att komma ut på nätet!

Måndag.

Matte motionerade sig och den gamla gräsklipparen. Lite armstyrka skadar inte heller. Svettigt blev det i solskenet. Husse fixade med regnvattensystemet och lekstugan. Efter vintern var de inte riktigt kompatibla. Hängrännan lutade åt ett håll. Lekstugan åt ett annat. Hundarna fick promenera lite, men var lediga inför kvällens träning.

En gemensam träning i hundgruppen var aviserad. En plats och en tid fanns. Husse och Matte hade uppfattat det som att detta skulle vara en vanlig träningskväll. Men överraskades av att en övning var planerad. Mycket folk, många hundar, människor försvunna i skogen. Indelning två och två och indelning i sökområden. Matte gick med Modji och i par med en hundförare bekant sedan tidigare. Båda mattarna är hyfsat kunniga på orientering. Men med förväntan om en vanlig träningskväll saknades kompasser i träningsväskan. Inte bra. Hade man bara vetat...  Sökområdet var plant, omgivet av ledstänger, såsom kedjehus och trafikerad väg, solen sken. Risken att gå vilse alltså minimal. Karta i svartvitt delades ut.

Enligt uppgift var området lättgånget. Den som ansåg det hade inte vandrat där sedan vinterns snömängder vräkt omkull mängder med klena slystammar till ett enda plockepinn bitvis. Här fanns även så täta snår att det för en människa var helt omöjligt att ta sig igenom. Kopplade hundar var anbefallda. Mycket rådjur, människor med och utan hund, hästar, trafik var orsaken. Alltså kunde vissa partier endast sökas av genom att hundarna fick söka runt om. Viss avverkning hade skett och stora mängder ris hade lämnats kvar. Tomtägare hade utvidgat sin trädgårdar in i skogen där stora rishögar byggts upp. På altanerna satt det folk på många ställen och lurade hundarna med vittring. Detta var inte ett särskilt lättsökt område. Det tog tid att ta sig fram.

Modji skötte sig väldigt bra och hittade både människor på altaner bakom täta buskage och två andra hundförare i angränsande område. Näsan var på! Husse gick med Násti i par med en hundförare och två "studiebesökare". Det området var splittrat och mycket kuperat med branta bergsidor. Hästhagar inflikade. Mycket upp och ner och mycket bråte på marken. Husse var väldigt nöjd med sin bergsget till hund och studiebesökarna misstänkte snart att de följde en räddningshund i arbete. Kul! Násti är tillbaka på banan!

Efter drygt två timmar i arbete i artongradig värme i svårframkomlig terräng, avblåstes övningen. De saknade var funna någonstans. Svettiga och myggbitna strålade hundförare och hundar samman vid parkeringen i ett radhusområde. Hade Matte vetat att hon skulle ut på en övning, så hade midjeväska med vattenflaskor till hund och förare medtagits. Vid vanlig träning finns en stor vattenflaska i bilen. Eftersom man då har hundar och utrustning i eller nära bilen. Utrustningen var inte anpassad för övning. Lite knasigt. Men Modji hittade vatten i ett stort dike som skulle forceras och drack sig otörstig. Kompisens belöningskorv i påse försvann någonstans och på tillbakavägen återfanns den och de båda hundarna fick äta upp vad de hittat.

De två Lapska som deltog på övningen skötte sig mycket bra och var välmotionerade när färden styrdes hemåt. Välmotionerade var även Husse och Matte.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)