Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ETT SVAR FRÅN SKK, foton

2023-10-26

En frågeställning på FB föranledde Matte att ta reda på fakta.  - Får en hund köpt utomlands av en uppfödare utesluten ur SKK registreras/omregistreras i Sverige hos SKK?

Svar från SKK: 

"Svar nej, en valp köpt från en person som är utesluten ur SKK-organisationen får inte om/registreras i SKK."

Så nu vet alla detta. Varför man bör kolla upp den uppfödare utomlands som man är intresserad att köpa valp från. En oregistrerad hund räknas som blandras. Vilket stänger hunden ute från inte bara utställningar. Matte har inget alls emot blandraser. Hennes första räddningshund, en Husky/Schäfer, utbildades till just det, eftersom hon inte fick gå några brukskurser inriktade på  tävling hos SBK.

Onsdag.

I det gråfuktiga och kylslagna vädret tog Matte en händelserik långpromenad med hundarna. I anslutning till det egna bostadsområdet ligger en liten samling hus på andra sidan landsvägen ut i skogen. En samling hus kring ett tidigare torp, Uggletorp, intill en annan sjö än den Matte har nära inpå det egna reviret. Här tog Matte sikte på den gamla körvägen som är en rest av den landsväg som funnits här i många hundra år. Så småningom kom Matte och hundarna fram på en mycket smal, grusad väg ledande till några sjönära fastigheter och plötsligt hördes ett vinande ljud bakom Matte. En stadsklädd medelålders man med fladdrande rock kom farande på en elsparkcykel i hisnande fart, förbi Matte och hundarna i långa hängande koppel! På den knaggliga oerhört smala grusvägen från stugorna. Våghalsigt kändes det. Omkörningen gick bra som tur var och varken stenar eller hundkoppel fick mannen på fall; eller Matte. Som fick se en lastbil komma rakt emot sig! Backande på vägen som i princip var precis lika bred som lastbilen, utan marginaler; vägen som omgavs av djupt skurna diken på båda sidor, fyllda med våta och hala löv. Det fanns liksom inte plats för en tant med två hundar utöver lastbilen....

Killen i lastbilen stannade och Matte fick passera fordonet balanserande på dikeskanten och hållande sig i lastbilen. I gott samförstånd med en vänlig chaffis. Hundarna hängde snällt med - om än aningen brydda. Lastbilen var väääldigt stor och hundarna väääldigt små. Men samarbetsvilliga. Så tog vägen slut på en tomt ytterligare hundra meter bort och Matte gjorde helt om. För att åter möta mannen på elsparkcykeln och nu i ännu högre fart! Matte kunde för sitt liv inte begripa vad han gjorde, vart han åkt, i fin överrock på en mycket smal grusväg mellan några stugor och en intensivt trafikerad väg. Stående på en elsparkcykel i mycket hög fart. Övningskörde? Tränade han inför körande inne i Stockholm? Ett lätt surrealistiskt möte icke förty.

Vidare gick Matte med sina hundar åt ett annat håll mellan andra stugor och här tog promenaden ett abrupt slut, inför en oväntad skylt i vägkanten. Inte på någon tomt.

Klicka för större bilder.

 Så det är så man gör! Man sätter upp en varningsskylt och sedan är det fritt fram att ha lösa och okopplade hundar springande fritt på vägarna! Man har ju förvarnat! En sådan skylt skulle sannerlligen behövas i det egna bostadsområdet, där hundar då och då rusar ut på vägen från fastigheter och promeneras okopplade på vägarna året runt, samt är på rymmen då och då. Risken för att möta lösspringande hundar på alla vägar är stor. Inte alltid trevliga hundar tyvärr. Varningsskyltar skulle behövas vid infarterna till området. Bedrövligt. Att de ensamma lösspringande hundarna riskerar att bli överkörda verkar ingen bry sig om.

Kvällen ägnades åt räddningssökträning i den stora maskinhallen. Aili hade två figuranter att söka rätt på. De var gömda i hytterna till två av de stora arbetsfordonen. Hon jobbade fint och Matte filmade. Videosnuttarna ligger på Instagram och FB/Lapsk Vallhund.

Dima fick första gången ett stort tomsök med gamla vittringar efter tidigare ekipage under kvällen. Dima startade i kapplöpningsfart och grovsökte igenom den stora lokalen på mindre än en minut. Han sänkte hastigheten och jobbade lite mer noga. Han sänkte hastigheten ytterligare och avrapporterade till Matte att han inte kunde hitta någon och att han var färdig med sitt sök. Jättebra jobbat av Dima! Kunde inte ha varit bättre. Han togs åt sidan och en figurant gömde sig. Dima hade stenkoll och tog vittringen i flyktspåret direkt och hittade figuranten. Han är född att vara sökhund.

Efter en sen middag hemma gick båda hundarna direkt in i sovrummet och gjorde kväll.

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)