Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÄNGDTRÄNING

2015-07-27

söndagen var det bakluckeloppis vid Roslagsstoppet intill E18. Här brukar det vara många försäljare och många besökare och många hundar. Vilket Aili fick erfara förra sommaren redan. Men med eftersatt miljöträning på grund av Mattes onda höft förra året och sedan opererade höft, tar Husse och Matte nu så många tillfällen som möjligt till vara, för att Aili skall få uppleva så många olika situationer som möjligt. Men troligtvis beroende på det förutspått mycket dåliga vädret på söndagen med dagsregn, var det mycket få försäljare, tillika besökare och hundar. En av dessa hundar var av den stirrande sorten av obestämd härkomst. Såg ut som en liten jakthundkorsning av något slag. Aili gillade inte att bli utstirrad och hon gillade än mindre när denna hund genade mellan sin husses ben för att genskjuta den passerande Aili. En morrning hördes och den kom inte från Aili! Men blandishussen hörde och röt ifrån som tur var. Övriga tre närvarande hundar var trevliga och uppförde sig lika fint som hundarna under lördagens utflykt. Modji har aldrig besvarat liknande påhopp och dottern Aili förefaller också vara en hund som vill undvika konflikter.

På hemvägen stannade Husse och Matte vid golfklubben och åt en god lunsch. Aili fick vara med på uteserveringen. Efter maten fick Aili en kortare promenad med ljudträning vid maskinen där man fyller på sina hinkar med golfbollar, intill platsen där man tränar slag.

Hemma väntade åter två hundar som inte fått följa med. Men även de har varit familjens minstingar och har fått vara den som fått följa med lite extra tidigare. Alla hundarna fick varsitt hundtugg att förtära på valfri plats. Den vattendränkta gräsmattan undveks...  Inte blev det något mera regn förrän på kvällen och Matte körde ett rallypass med Modji längs vägen över till grannen med några tidningar. Fri sikt på raksträckan och en hund under kontroll på femtio meter vägsträcka. Grannen hade på loppis köpt två stora limegröna krukor, som hon ville placera som farthinder på nämnda sträcka. Bra idé tyckte Matte! Som gärna bidrar med blommor. Men det är nog rätt kört dessvärre. Ett av de grusfyllda farthinder som nu placerats ut i närheten, har någon stressputte ändå tagit sig tid att tömma på grus och sedan slänga i diket! Inte förrän en krock sker eller ett barn blir påkört på dessa 30-vägar, kommer något att hända för att få ner farterna.

Husse och Matte hann med mera vedklyvning och stensättning längs kanter innan kvällen. Matte kryper längs gångarna och passar in stenar. Vilket inte är mycket att komma med, i jämförelse med den som sätter en hel gård med kullersten. Innan regnet kom hann Husse även skogspromenera med blåbärsätande hundar. Matte fick in tvätten och avslutade utomhusarbetet. 

Nu väntar jobbet på Husse efter fem veckors jobbsemester med anläggningsarbeten i stort sett varenda dag. Väldigt mycket har blivit gjort och vädret har varit utmärkt för hårt fysiskt arbete. Både Husse och Matte har fått frisk luft och motion och av trädfällning och grävning syns ingenting längre. Huset har fått en helt ny entré. Nu får Husse vila sig lite på jobbet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)