Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELGTRÄNING OCH HALKBEKÄMPNING, foton

2022-02-08

Ett sort GRATTIS till Gátchis Åtså Násste med matte! Násste gjorde ett godkänt doftprov eukalyptus på söndagen! 

Ailis barnaskara lever upp till förväntningarna. Alla fyra älskar att vara aktiva med många olika saker tillsammans med sina ägare.

Klicka för större bilder.

Lördag.

Solen sken och Lapskflocken njöt av govädret under relativ stillhet. Den tilltrampade snön på gräsmattan har förvandlats till is av dagsmeja och flera minusgrader på nätterna. Kompakt och kullrig is efter alla fotavtryck. Vägen utanför stugan och i resten av området är inte mycket bättre. Matte försökte gå en promenad med hundarna, men kom inte särskilt långt innan vägen kändes livsfarlig att vistas på. Som ett såpad golv där alla gruskorn från tidigare halkbekämpning körts bort eller försvunnit och frusit ner i nybildad is nattetid. Därtill får man lägga en del bilister som med solen i ögonen kom ur en kurva i sommarväglagfarter och upptäckte tanttrion en aning sent. Rädslan för att någon skulle bromsa och få en bredsladd steg vartefter. Matte vände helt enkelt tillbaka hem rätt snart. Inte ens spikar i sulorna på Icebugkängorna var någon garanti för säkert gående. Fika på renskinn i smideshammocken i solen satt fint.

Söndag.

Lapskflocken for iväg för en heldagsträning i ordets rätta bemärkelse. Platsen för dagens träning var samma fordonshall som träningsgruppen använt för sin träning flera veckor i rad nu. Dock var det inte träningsgruppen som skulle träna denna söndag. Ett gäng som går räddningshundkurs har fått datum spikat för ett certprov för halva kursen och ett delprov två för den andra halvan. Det närmar sig med stormsteg och önskemål om en träning tillsammans med Husse och Matte fanns denna helg. Ett nytt område för kurshundarna behövdes! Därtill ett område med mycket knepiga vittringsförhållanden för hundarna.

Att få träna med andra som har erfarenhet av räddningssök med lite andra infallsvinklar, skadar inte heller. Husse är tjänstehundinstruktör/räddning med ett tiotal kurser bakom sig med godkända ekipage. Han har även själv certifierat tre hundar som räddningshundar och Matte har grundtränat tre räddningshundar och själv gått kurs och certifierat två av dem. Modji var först Mattes hund att köra upp till räddningshund, men en nackskada på en räddningsövning kom i vägen, varför Husse fick gå kursen med Modji i stället. 

Samtliga hundar bands upp inomhus och det var många hundar! Sex kurshundar och medföljande övriga hundar i kurshundarnas familjer. Modji och Aili var först på plats och fick slå läger på det vanliga stället. Där satt de sedan och tittade storögt på, när den ena okända hunden efter den andra kom in och bands upp i utlagda lastpallar.

Det var förvånansvärt tyst hela dagen, trots att så många hundar var uppbundna inom synhåll för de hundar som var i arbete och frisökte strax intill. En karantänsvakt fanns alltid hos hundarna för säkerhet och trygghet. Inget staket skiljde sökområdet från lägerplatsen. Det galler som syns på bilden var bara uppställt rakt ur från väggen ett stycke.

Samtliga kurshundar fick köra varsitt sök under förmiddagen och paus gjordes för rastning och fika på tidiga eftermiddagen. Varvid de båda Lapskdamerna äntligen fick röra på sig. Dagen var inte ämnad att vara en träningsdag för dem.

Kurshundarna fick under eftermiddagen nya typer av uppgifter och ribban höjdes vad gällde svårighetsgraden på figuranternas legor/gömställen. Varje hund är en individ och kan inte utbildas och tränas exakt som alla andra. Nu hade de under förmiddagen fått visa sina styrkor och svagheter, varför söken kunde läggas upp efter vad och en beövde jobba på i denna speciella miljö.

Avslutningsvis bjöds Modji och Aili på ett gemensamt parallellsök där de startades samtidigt för att frisöka i hela byggnaden. Aili fick söka av vänstersidan och fyndade direkt vid sidan av ingångsdörren. En figurant gömd bakom några lådor tätt intill ytterväggen. Lätt att springa förbi vid starten! Modji fick söka av högerväggen och så möttes de längst ner där en svårtydbar vittring uppifrån gäckade dem båda en längre stund. Modji valde att överlämna uppgiften till sin dotter och jobbade själv vidare med Husse utmed kortsidan. Så småningom fick Aili en tydlig vittring i hörnet och kom till skall, vilket inte var rätt men inte fel. Hon fick söka sig fram under en hylla för att lokalisera figurantens exakta plats. När Modji hörde markeringsskallet skyndade hon till och lät sig väl smaka av belöningen, i form av ett köttbulleregn från ovan!

De fem gömda kursarna var nu funna och även Modji och Aili hade fått vara med och lösa lite vittringsproblem. De hade fått en omväxlande dag med många nya hundbekanta att bilda tillfällig flock med. Hundar kom och gick och det var liv och rörelse runt dem hela dagen. Många nya bekantskaper, även i form av trevliga människor som gärna umgicks lite med de båda sociala Lapskdamerna. Inte förrän klockan fem bröt alla upp och lämnade detta bra träningsområde, där hundarna slapp halka omkring på is, när de flesta träningområden utomhus nu känns riskabla att köra hund på.

Måndag.

Allt tösalt var slut och allt isgrus var slut i reviret. Lapskflocken måste iväg snarast och handla nytt. Allt utspritt grus hade på måndagmorgonen blivit täckt av en helt ny och osynlig ishinna. Alla ytor på marken var som nysåpade! Hundarnas tassar gled i sidled när de kom ner från yttertrappen. Om detta tyckte Modji inte alls. Hon ville inte gå iväg på morgonpromenaden till en början. Husse och hundarna höll sig i dikeskanten där lite skrovlig och isig snö ändå gav visst fäste.

Flocken for iväg och handlade vad som behövdes i Rimbo och passade på att besöka Nedergården för en lätt lunch och lite trevliga omgivningar med gårdsbutiken. Vid hemkomsten strösslade Husse isgrus på gången från grinden och salt på infarten kring bilarna. Matte tog en bedrövligt kort promenad med hundarna bortåt vägen. Modji halkade och ville vända. Så då gjorde Matte det. Hon kände sig osäker på fötterna även hon, trots präktiga kängor med många spikar under sulorna. Då de sista solstrålarna skymdes av skyar fick det räcka med utevistelse för dagen.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)