Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN FRÅGA OM ÖVERLEVNAD

2022-06-29

Livet i Lapskreviret har för Mattes del känts som en kamp de senaste dagarna. Med bara några timmars svettig sömn i intervaller tre nätter i rad och med en ständig oro för Modji som lidit i hettan. Tjugosju grader i sovrummet och resten av stugan har varit plågsamt för Modji, som andats tungt en tid på grund av slembildning i halsen. Med hög värme har hon rört sig väldigt lite och slem i luftvägarna har inte lossnat. På samma sätt som hos Matte och många andra, om man inte rör sig tillräckligt. Slembildning i luftvägarna är vanligt hos äldre, oavsett antal ben, och Matte behöver för egen del röra på sig för att kunna hosta upp detta "morgonslem". Modji får en mild antibiotikakur för svullnad i luftvägarna och det har blivit bättre sedan i söndags trots allt. 

Allt har gått ut på att att på morgonen släppa in sval luft i stugan med korsdrag. Sedan dra ner mörkläggningsgardinerna runt om och att hålla alla fönster och dörrar stängda. För att vid halvåttatiden på kvällen göra som på morgonen igen, men tvärt om. Så snart yttertemperaturen visat på ett par grader lägre än inomhustemperaturen som legat mellan 28 och trettio grader. Naturligtvis har inte inomhustemperaturen hunnit sänkas mycket innan läggdags. Precis som hemma hos många andra i värmeböljan. Som äldre påverkas man mer av hettan än som ung och det gäller både folk och fä. Matte svettas inte längre när hon skulle behöva göra det. 

Modji sover, som äldre hundar ofta gör, djupare nu. Hon märker inte när hon legat för länge på samma plats och solen har flyttat sig. Hon blir slö och hon orkar inte resa sig i hettan. Hon kräver övervakning för att inte hamna i ett läge där hon ligger för många timmar på samma sida eller går över från sömn i medvetslöshet. Modjis aptit har uteblivit på morgnarna några dagar, vilket kändes väldigt oroande hos en ständigt hungrig hund. Till kvällen har hon visat stor hunger och även här känner Matte igen sig själv, som aldrig äter före klockan tolv. Hetta eller ej. Efter nätter sömnlösa på grund av hetta har Modji inte varit hungrig. Inte så konstigt kanske.

På tisdagen hade Modji hittat en bra skuggplats där vinden kom åt och somnat djupt. Men skugga blir solläge och Modji vaknade inte och flyttade sig. Matte försökte väcka Modji, som var väldigt trött efter en sömnlös natt, men fick dålig respons. Matte har en brusten muskel i knävecket och har svårt att böja ena benet och nu låg Modji inrullad mot en buske i nerförslut. Det säger sig själv att den akrobatik det krävde för att få fram Modji från buskaget, inte var något den trasiga muskeln i Mattes knäveck uppskattade. Nåväl, ont som satan gjorde det i hela benet, men Modji kunde släpas fram och fås att ställa sig upp och flytta på sig. Kryckan blev åter helt nödvändig för Matte för att kunna gå. Efter att de senaste dagarna ha kunnat lämnas ibland. Det är för varmt!!! Modjis liv hänger på Matte. Som är rörelsebegränsad och plågas av att ha förlorat den fria rörelseförmågan nyligen. Allt knästående under Modjis tidiga insjuknande överbelastade sena och muskel i knävecket och sedan smällde det till och något gick sönder för en vecka sedan. Extremt dumt. 

Under eftermiddagen kändes det som om det mesta jävlades med Matte. Det var uppgjort att Matte skulle ringa veternären efter klockan 13. Så dags hade internetuppkopplingen via fiber i stugan försvunnit och det gick inte heller att ringa någonstans. Mobilen kopplade inte upp sig på mobilnätet. Husse gick upp i skogen mot berget och kollade täckningen där. Det funkade lite så där. Matte gick över till kattreviret och kollade på husets baksida mot berget och skogen. Matte kunde ringa, men hos veterinären kunde ingen svara. Matte provade igen och igen och igen och igen en massa gånger. Under tiden hade de två katter som Matte nu har fått ansvaret för upptäckt att Matte anlänt och förväntade sig MAT! Fel tid - men spelar roll! Matte förknippas med matutdelning. Matte satt på en stol vid ett bord med papper och penna omgiven av två hårande katter som ville ha full uppmärksamhet. Då svarade man hos veterinären. Det visade sig att Matte hört fel. Hon skulle ha ringt FÖRE klockan 13. Nu hade veterinären som skulle ge Matte råd om fortsatt behandling gått hem. Matte hör dåligt och ropet från dörren vid besöket i torsdags hade Matte inte hört tydligt nog. Under samtalet med sköterskan klev en katt runt på bordet framför Matte och satte sig på Mattes papper med frågor att ställa och svar att anteckna. Matte fick kittlande katthår i hela ansiktet. Pappret åkte iväg. Katten ville ha MAT och uppmärksamhet och ledsnade på en ouppmärksam människa. Plötsligt kom ett "anfall" mot Mattes nakna arm som höll i telefonen! Klorna höll fast armen och katten högg! Två pyttesmå hål och inget allvarligt alls - men en markering! SLÄPP TELEFONEN OCH GE MIG MAT!!!!! Katten blev bönhörd såtillvida att samtalet bröts automatiskt och all mobiluppkoppling var bortblåst.

Efter ett allvarligt snack med en uppmärksamt lyssnande katt om det olämpliga i att "bita den hand som föder dig" gick Matte hem till sig. Allt var förlåtet när Matte några timmar senare var tillbaka och hälsades med mycket kärlek av två hungriga katter. Intenetuppkopplingen skulle kanske återfås under sena kvällen. "Kabelfel" i ett större område. Matte saknar kopparnätet och den fasta telefonen. Matte ogillar att vara helt utan telefonförbindelse ibland, när det är fiberkrångel och mobilnätskrångel. Inte minst när det är trettio grader ute. Telefontrådarna kändes tryggare. Släcker man hela Sveriges mobilnät och internetuppkoppling har man effektivt satt väldigt mycket i landet helt ur spel. Ett sårbart samhälle är det numera. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)