Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUR TÄNKER MAN??

2015-06-24

Tisdagen var en dag med regn och åska i luften. Som antagligen drabbade andra runt omkring. Molnen fanns där och det var fuktigt och kvavt och även varmt mitt på dagen. Husse var iväg hela dagen och Matte avvaktade med hundpromenaden, då vädret kändes mycket osäkert. Matte är inte åskrädd, med har stor respekt efter det att blixten slog ner på marken mitt emellan Husse och Mate framför huset förra sommaren. Att bli blöt i en regnskur är en sak men att vandra på öppna ytor under ett åskväder undviker Matte. Varför hundarna tills vidare fick nöja sisg med morgonpromenaden.

Dagen tillbringades hemma på tomten, där det finns hur mycket som helst att sysselsätta sig med. Ett av jobben som skulle göras var att staga upp de gammaldags buskrosorna, som fått fart alldeles väldigt med det myckna regnandet den senaste tiden. Grenarna har dragit iväg och är fulla med knoppar. Kring lekstugan har Matte försökt skapa en liten egen trädgård med rosor, lavendel, lupiner, syréner, syrénhortensia, bukettapel och en björk. En liten romantisk trädgård kring den lilla vita bänken mot väggen, där Matte så gärna sitter och fikar. Som i en berså.

Aili har kommit in i höglöp vad det verkar och hennes mormor Násti har nyligen börjat löpa. Násti har alltid ställt upp långt innan hon varit mogen, vilket varit ett bekymmer vid parningar. Nu utnyttjar Aili denna sin mormors läggning...  Men där säger Matte NEJ! Vilket de båda insett och söker avskildhet för sina sexlekar. Men Matte VILL INTE förstärka detta beteende hos någon av dem och håller tämligen god koll på vad de ägnar sig åt. Likaväl som man inte låter hanhundar rida i tid och otid, tycker Matte att det skall vara hon som bestämmer när det skall ridas på någon. Eller bli riden på. Eller inte. Eller vem. Social kastrering. En del låter sina hundar fritt hålla på när det är löp, även tik och kastrerad hane. Även sent skurna killar som får till parningar. Matte tänker annorlunda och vill ha kontroll. Lugn och ro i flocken. Tycker inte att denna typ av hundaktivitet där "hundarna roar sig hela dagarna och har så  roligt!" (citat ur verkligheten) hör till det som vare sig hon eller Husse tycker är lämplig sysslesättning. Men man tänker ju så olika.

För att uppnå detta lugn får hundarna ägna sig åt hundtugg av olika sorter när de är ute på tomten. De är inte heller ensamma ute i övrigt, för att Matte skall kunna hålla koll på att de skvallrar i stället för att själva vakta vid staketet.

Ja, man tänker ju så olika.

Förundrad, förbannad och förtvivlad var Matte över vad hon tvingades bevittna under sin dag i omedelbar närhet av staketet och vägen.

FARTEN! Hur tänker man?! Det är 30-skyltat i hela området som består av mycket smala vägar, många kurvor och ett par raksträckor som används som fartsträckor. En går förbi Lapskfamiljens hus. En sommarboende mamma till en grabb som cyklar på vägen, boende längs denna väg, kör som var hon på väg att missa flyget! I stället kanske hon mister sitt eget liv och orsakar någon annans död! Sedan strax före Misommar har hon tydligen semester och då har man bråttom!!! Undan går det och långt över 30. Tidigare boende i huset (släkting?) kommenterade för många år sedan att här brukade han köra i 80! Det var ju raksträcka! Husse och Matte var nyinflyttade och då var denne man en av få som körde mycket fort. Nu är det en av få som kör lagligt i 30...

TAXI 020 representerades denna eftermiddag av en förare som körde osannolikt fort förbi. I säkert 70 körde föraren in i kurvan ett stycke bortom huset! Matte trodde knappt sina ögon och fasade för att någon befann sig på vägen i den tätvuxna och skymda kurvan.

"Herr Förlåt" som sagt förlåt när Matte bad honom sänka farten i området, kom som vanligt förbi i mycket hög fart. Man kan göra som man vill, bara man säger förlåt! Året runt oavsett väglag kör denne man mitt i vägen i alla lägen och långt över gällande hastighetsgräns. Men han har sagt förlåt! Så då är det helt ok att ha egna riktlinjer för vad som gäller. Hur tänker man egentligen??

Mellan dessa fordon dök cykelmatte upp med sin lilla gråa hund lös ca 25 meter före cykeln, i full fart ut ur kurvan bortåt vägen.

Man behöver inte ha speciellt mycket fantasi för att räkna ut vad som hänt om TAXI 020 kom till kurvan just som den lilla gråa hunden kom ur den......

Hur tänker man?! Som hundägare, medveten om det mycket aggresiva körsättet i ett 30-skyltat bostadsområde. Det drabbar bara andra.... ?

Matte vill ha skygglappar eller ett två meter högt och ljudisolerat staket ut mot vägen. Vill inte vara den enda i närheten som ser och hör när hunden eller barnen på cykel blir överkörda. Vill inte vara den enda i närheten som kan och måste ingripa vid en svår olycka med svåra skador/dödsfall!

Matte ringde till polisen i sin förtvivlan för att diskutera taxiförarens körsätt. Att spåra körningen kan inte vara svårt. Totalt ointresse var vad som mötte Matte. Nä, det blir svårt. Vi kan inte göra något. 

Beslut är fattat om att vägen skall asfalteras. Vilket lär ske innan Matte förlorat all hörsel och syn.

Kom inte och säg att jag inte varnade innan! Matte är oftast det enda vittnet till dessa körningar under vardagarna.

Husse kvällspromenerade med hundarna i den trafiksäkra skogen och Matte plockade sniglar och slogs med knott som vanligt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)