Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTE I BLÅSTEN

2014-03-16

Lördagen inleddes med mycket kraftig vind och ymnigt snöfall! Typiskt aprilväder med andra ord. Men i mars. Blöt snö var det som föll och den föreföll inte tänka bli kvar så länge. Ovädret skulle dra förbi, så familjen ägnade morgonen åt inomhussysslor. Vartefter avtog snöfallet och molnen skingrades. Men vinden verkade snarare öka i styrka. 

En del arbete väntade vid torpet, så familjen packade in vad som skulle medföras i bilen och for iväg på slaskiga vägar. Hundarna spred ut sig på tomten, Husse kollade staketet runt om och Matte tände i kaminen. Vid ankomsten var det fyra plusgrader i det lilla vardagsrummet. Det är ett utmärkt drag i kaminen och värmen steg märkbart ganska snart. Matte gick ut och plockade i ordning lite och höll samtidigt koll på värmen i stugan. Matade elden.

För första gången drog sig familjen inomhus, till värmen, när matsäcken skulle ätas! Tidigare har stugan alltid varit utkyld och lite solvärme har i bästa fall funnits att tillgå. Hundarna sträckte ut sig på sina fällar framför kaminen och den lilla invigningsfesten med mackor och tranbärsdricka var en höjdare! Solstrålarna träffade  precis kaminhörnan genom söderfönstret och granveden sprakade gemytligt i den allt hetare kaminen. När familjen plockade ihop och lämnade torpet, hade värmen stigit till tretton plusgrader i stora rummet! Underbart! Ute var det kring nollstrecket.

På hemvägen gjordes ett stopp nere vid Vettershaga brygga, några få minuter bort. På fjärden skummade vita gäss på vågtopparna! Utanför ligger Ålands hav.

Även hemma fanns arbete utomhus att ägna sig åt. Husse tog vara på fällda träd i den lilla kraftledningsgatan på berget bakom huset och Matte städade i rabatterna. Hundarna överlistade Matte och snodde åt sig nerfallna solrosfrön under fågelbordet titt som tätt. Trots mängder med hindrande ? granris. Ris som även ger skydd för småfåglarna. Vinden var hård och kall och den nya vimpel som ersatt den sönderblåsta, smattrade våldsamt i vindbyarna.

Matte drog sig in i huset och fick upp värmen även i denna stuga, medan hundarna ville vara kvar ute på glasverandan. I skydd för vinden, men med full koll på omgivningen. Snart stod maten på bordet och Husse och hundarna lät sig väl smaka. Hundarna dock inte från bordet!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)