Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OUTHÄRDLIGT VARMT

2024-06-01

Fredag.

Den sista maj och högsommarvärme sedan en tid tillbaka. I södra Frankrike undrar man var solen och värmen är. Den är här. Det var kvavt på ett obehagligt sätt. Åska i luften, som var totalt orörlig. Inte minsta vindil kunde kännas. Det var tungt att andas. Tryckande hett med som mest tjugoåtta grader ute. Då var det tjugofem grader i Mattes sovrum trots mörkläggningsgardiner. Mycket fanns att göra utomhus och Matte kämpade på och försökte få någ0t gjort. Hundarna föredrog att stanna i stugan, där det var svalare. Husse satt i skuggan och skrapade målarfärg från grinden, som skall målas om. Svetten rann. Potatisplantorna växer så det knakar! Likaså jordgubbsplantorna som står i blom. Tomatplantorna har sina första små tomater på gång i växthuset. Det är ju inte som i trädgården i Alabama som Matte har koll på, men bra ändå! För att vara så tidigt på säsongen. Eller inte - om det är på grund av klimatförändringar som värmen är så kompakt som ett tjockt tyngdtäcke över stugan och trädgården nu.

På tidiga eftermiddagen hade solen rundat stugan och låg på mot framsidan. Matte gjorde hundarna sällskap och sökte skydd i stugan. Pelarfläkten gick för fullt och gav behaglig svalka på golvnivå för hundarna. Matte var ur form. Fick inget gjort. Till viss del var det kanske en kombination av hög temperatur och ingen vind tillsammans med en 'dageneftereffekt' från den inre undersökning Matte genomgick dagen innan. Lugnande och avslappnande läkemedel med en effekt under ett dygn. Bilkörning förbjuden. En regelbunden rutinkontroll av Mattes insida sedan många år och prover togs. Doktorn lät nöjd för stunden. Varken gastroskopi eller koloskopi är speciellt kul att genomgå - men himla bra att det finns. Gastroskopin gick smidigare än tidigare, då ett nytt läkemedel mot kräkreflexerna användes. Bra att veta för den som skall genomgå detta. 

I kvällningen kom det en svag bris och Matte liksom hundarna piggnade till när temperaturen sjönk under tjugofem. Så småningom tog Matte sig i kragen och planterade de växter som skulle ner i olika krukor. Samt kom iväg på en hundpromenad när träden skuggade vägen. 

Vid läggdags var det ännu tjugotvå grader i sovrummet och fönstret lämnades på vid gavel. En tropisk natt med arton grader utomhus.För varmt i sovrummet. Klockan fyra ville Dima ut. Nödig trodde Matte. Nej inte alls. Han ville bara inte vara inne längre. Matte strosade runt i trädgården i morgonrock och njöt av svalkan tillsammans med Dima! Lyckades somna om och har nu nystartat dagen. Den första i juni och den skall bli lika het. Svalbard nästa! Längtar tillbaka dit! Drömma kan man ju alltid.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)