Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI HAR BÖRJAT FÄLLA

2023-07-02

Nu har Aili kommit i fällning och underullen släpper i stora sjok, när Matte kammar igenom pälsen med dubbelkammen. Nu när temperaturen går ner från närmare trettio till drygt tjugo grader. Det börjar på låren och överarmarna, sedan ryggen och fanorna på bakbenen och bringan. Sist den stora kragen, vilket ger henne lite av utseendet hos en Affenpinscher. De Lapska i flocken har fällt lite olika. Gázzi fällde allt mer samtidigt som hon satte lite ny päls och blev aldrig den nakenhund som hennes dotter Násti blev! Násti blev verkligen en Lapsk Nakenhund innan hon började sätta päls på nytt.  Hon riktigt luftade igenom hårbotten innan ny pälssättning. Modji, innan den ofrivilliga kastreringen, fällde och satte ny päls samtidigt. Hon såg aldrig riktigt urfälld ut. Efter kastreringen, ihop med Ailis och hennes syskons födsel genom kejsarsnitt,blev Modjis päls totalt förändrad på ett mycket sorgligt och trist sätt; grov och sträv och tjock. Dottern Aili är lite likadan, med en päls som faller av och nybildas någorlunda parallellt. Flockens hundar (tikar) har fällt innan löp och ofta ytterligare en gång varje år. De har alla löpt med nästan ett års mellanrum mellan löpen.

Matte har sett på FB att det då och då frågas om de Lapskas fällningar och man funderar en del kring vad som är normalt och inte. Man vill få fällningarna överstökade så snabbt som möjligt och man oroar sig för hundar inte börjar fälla när det blir varmt. Matte har inte funderat alls. Naturen får ha sin  gång, hundarna fäller när de fäller och det har blivit bra så. Matte kammar ur det som sitter löst vilket uppskattas.

Matte är även av den bestämda åsikten att man INTE skall klippa ner sin Lapska Vallhund!

Pälsen skyddar mot solen och stickande/bitande insekter! Varför skulle annars så många hästar gå med skyddande sommartäcken i hagarna. När de saknar tjocka pälsar. Vill jag köra hårt med min Lapska i träning när det varmt och anser att hunden måste klippas för orka, kanske man skulle ha valt en annan ras, med tunnare päls, från början. Vill man ha en korthårig Lapsk Vallhund kan man kanske köpa en Working Kelpie i stället.

Pälsen är där för skydda hunden året runt och tycker man att fällningarna är jobbiga så skulle man kanske ha gjort en noggrannare kontroll av rasen innan köpet. Aili fäller nu och hon skall ställas ut om några veckor. Hon kommer att ställas ut i sommarkostym nu när det är sommar.

Hur Dima fäller vet inte Matte ännu. Det har släppt lite päls på ryggen när Matte dragit igenom kammen. Framför allt är det den stora yviga svansen som släpper sliten päls, då den släpar i marken ibland, samt fanorna på bakbenen. Han satte tjockare päls efter flytten till sin nya flock, när han från att ha varit en lägenhetshund fick en vardag med mer utomhustid; tack vare uterummet där han älskat att ligga tillsammans med Aili trots många minusgrader. Dimas ursprung finns i södra Ryssland, i ett jordbrukslandskap kring floden Volga strax öster om Ukraina. Han hittade två månader gammal i december under en bil i Volgograd. Hans päls är troligtvis anpassad för det klimat som råder där, då han genetiskt anses vara en hund av typen Eastern European Village Dog enligt labbet Embark.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)