Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STUDIEBESÖK, foton på Gázzi

2018-12-29

Fredag.

Husse och Matte ägnade sig åt lite "efterstädning" så här mellan jul och nyår. Husse körde till tippen och Matte försökte få bort stearin som runnit ner på duken och lite annat. Småplock i stugan. Solen sken och Matte njöt tillsammans med hundarna på tomten och en del fotograferande blev det i det speciella ljuset, där dimman svepte fram längs marken i solskenet. Frostnupna nypon i motljus gnistrade vackert! Matte njöt av att ha förmånen att bo i skogen. Skogen gnistrade så vackert! Husse tog med hundarna på en tur i skogen och mötte för ovanlighetens skull en likaledes skogsälskande granne. Många bor här men är rädda för att ge sig in i skogen. Har aldrig varit vid sidan av vägarna.

Husse, Matte och hundarna tillbringade nyligen sju timmar i rasmontern på Älvsjömässan. Vilket naturligtvis innebar en mängd möten med olika människor som var mer eller mindre intresserade av rasen Lapsk Vallhund. Modji och Aili fick många uppskattade klappar! Matte och Husse fick många nyfikna frågor. En del var intresserade av rasen endast för dess utseende. Man hade inga andra mål med sitt framtida hundägande, än att ha en vacker hund att promenera med. Färgen och teckningen på familjens båda hundar väckte intresse och många foton togs. Några nöjde sig med en "uthållig" hund för att springa och springa med. Långt och ofta! Några såg rasen som en draghundras. Glädjande många var intresserade av att skaffa en hund för att ägna sig åt någon form av hundakvitet tillsammans med sin hund. 

De som var intresserade av att skaffa en Lapsk Vallhund för att ha en träningskompis i någon hundsport och som bodde i Stockholms närhet inbjöds att ta kontakt för att göra ett studiebesök när träningsgruppen har sin veckoträning. En träningsgrupp med för närvarande fem Lapska Vallhundar.

Vad säger det egentligen om en hund, när man bara träffar den i viloläge i en bostad? Eller liggande på ett bord på en stor mässa? "Å! Är de alltid så här lugna! Viiilka fina lugna hundar! Sååå vackra!" Inte ett dugg säger det. Mer än att de är trygga, balanserade och kan koppla av när inget annat är på gång. Det säger inte ett dugg om deras förmåga att vare sig arbeta eller samarbeta eller vara uthålliga, självständiga och bra på att lösa problem. För att kunna ta del av dessa egenskaper måste man se hundarna i arbete. Därför bjuder Husse och Matte in alla som är intresserade av att ha en Lapsk Vallhund att träna något med, till att vara med och studera ett gäng Lapska Vallhundar som söker "försvunna" människor i olika miljöer. Utomhus och inomhus med olika typer av svårigheter och i olika miljöer. De frå träffa flera olika individer av rasen (alla är inte nära besläktade) och de får träffa flera Lapskägare som har varit aktiva på många olika sätt med sina hundar i många år.

Detta ger så oändligt mycket mer adekvat information om rasen, än om de kommer hem och klappar Modji och Aili där de ligger och kopplar av framför braskaminen. Det enda det säger är att just dessa två hundar gillar alla människor och gärna låter sig klappas och att de är lugna inomhus. Men är man bara intresserad av en lugn hund som har en väl fungerande "avknapp" räcker det nog gott så.

Som tur är finns det många som även vill ha en väl fungernade "påknapp"! Ett måste inom ALLA hundraser som används till någon form av arbete är att de både kan slita hårt och länge och att de mellan "arbetspassen" kan koppla av. Det är inte på något sätt en rastypisk egenskap för bara Lapska Vallhundar!

Bilden nedan är från en övning där Gázzi lokaliserade en "person" i en rökfylld lokal. Övningsdockan luktar människa då den bär kläder som nyligen använts av en människa. Gázzi kände vittringen och kröp under en tältvägg för att ta sig in och hon skallmarkerade sedan sitt fynd. Rökdykare gick in och fick ut den saknade "personen".

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)