Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUR TÄNKTE MAN HÄR?

2019-10-08

Måndag.

För att få städat måste man städa först......

Den nyligen svårt insjuknade i Mattes och Husses närhet skickades hem, med löfte om assistans framöver i form av städhjälp. Men måste först själv röja undan en del kartonger som var i vägen. ? Efter ett hjärtstopp för mindre än två veckor sedan? Boende på ett högt berg med lång backe och trapp att gå upp och nerför för att nå huset. Snart åttio år gammal. Det är inte lätt att bli gammal. Ett faktum är att ett skrämmande stort antal pensionärer varje år väljer att avsluta sina liv. Ättestupan kom tillbaka med skrotade äldreboenden, där gamlingar skall bo kvar hemma så länge det går. Även i ett hus med många trappor och ingen hiss. Ensamheten brer ut sig och statistiken säger att flertalet avlider inom påtagligt kort tid, sedan de äntligen fått den önskade platsen på ett äldreboende. Med tillhörande mänskligt sällskap och en liten leksakshund med mjuk päls som är en robot och skall hålla gamlingen vid gott mod.

Det finns stunder då Matte skräms av vad som väntar. En gammal vän till Mattes mor fick efter ett insjuknande och en obotlig diagnos frågan av en jämngammal barndomskamrat om hon var rädd för att dö. "Nej, inte för döden men för tiden innan". Hon levde bara en kort tid därefter. Så hon behövde inte vara rädd så länge. Det gäller att ta vara på livet så länge man har det och kan känner Matte. Varje dag innan det är för sent. Måtte borttagande av kartonger ingå i utlovad städning framöver.

Matte lämnade flocken i skogen och begav sig iväg till Åkersberga mitt på dagen. Där hade Matte blivit bjuden på lunch för lite umgänge och språkträning för en som vill lära sig prata svenska flytande så snart det går. En utmaning när man är pensionär och byter hemland! Mycket modigt tycker Matte, som samtidigt drillas lite i gamla bleknade franskkunskaper. Med ett lexikon på bordet flöt samtalet fint  och för en som fötts med svenska som modersmål är det mycket intressant att medvetandegöras om språkets alla nyanser och snubbelrisker. Samtal om olika vanor, seder och bruk i olika eruropeiska länder intressrar Matte. Som fick frågan: "Vad gör svenskar under vinterhalvåret på kvällarna? När det är mörkt och kallt, om man  bor i lägenhet och inte måste skotta snö?" Varför folkbildning med kvällskurser och många som sjunger i kör blev ytterligare en pusselbit i pusslet om livet i ett nytt land. Att integreras är mer än kunskaper om språket. Att vara nyfiken även som gamling berikar livet.

Hem kom Matte så småningom och fick veta att hundarna och Husse varit på långpromenad i skogen. Hundarna hittar ännu blåbär att mumsa i sig längs djurstigarna som går lite kors och tvärs. En härlig skog i kanten av naturreservatet, som hyste en vargflock under några år nyligen. Det är en förmån att kunna gå rakt över vägen och ut i denna skog och Husse och hundarna verkade nöjda!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)