Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTMANINGAR FÖR DIMA, foton

2023-01-08

Lördag.

Från minusgrader och snö till nollgradigt, dimma och ruskväder. Inget väder för utomhusaktiviteter och Aili och Dima skulle få sökträna inomhus. Matte vill testa hur Dima fungerar och hur svårt det är rimligt att lägga upp hans sök. Plats för dagens heldagsträning var den tidigare sjukhuskällaren med skyddsrum, fläktrum och förråd. Tränade utöver Aili och Dima gjorde Lapska Kirou och Jaktlabben Vinja. Som vanligt bands hundarna upp på rad i en kulvert i anslutning till sökområdet. De är vana sedan de började sin sökträning och Dima har anpassat sig till övriga i gänget. Det är viktigt att hundarna kan gå i viloläge och koppla av medan de väntar på sin tur och någon annan kör sitt sök. Även när skallmarkeringar hörs från sökområdet.

Klicka för större bilder.

Aili fick ett första sök med två figuranter utlagda och en facit som kunde styra upp och informera om eventuella blindmarkeringar. Bra att ha när Aili valde att börja söka i det minsta rummet där vittring låg kvar från sök innan och en taggad Aili började skälla. Där fanns bara gammal vittring och Matte bad Aili sluta skälla och jobba vidare. Aili fortsatte sitt sök i de olika rummen och hittade sina båda figuranter som skallmarkerades korrekt.

För att kunna utbilda Dima och träna honom på ett bra sätt, måste Matte lära sig hur han fungerar i söket. Nu testade Matte att lägga ut tre figuranter men i olika rum med stort avstånd från varandra, som olika små separata sök. Alla tre figuranter var gömda lite klurigt, så att Dima måste hitta en ingång till gömstället för att få belöningen. Han skötte sig mycket bra och visade att han både har en bra nos och förstånd att tolka vittringarna. Han är även uthållig i arbete och har en stor motor. En så stor arbetsmotor, att sökandet är vad han satsar på mer än att han får sin godisbelöning. När han hittat en figurant gav han sig inte riktigt tid att bli kvar för att få mycket godisbelöning. Han ville vidare! Han ville söka! Figgen kunde Matte få ta hand om, medan han jobbade vidare för att hitta nästa gömda människa. Några slick på tuben och så iväg med nosen och svansen högt!

Precis så som Mattes första Lapska Vallhund Gázzi fungerade, när hon nio månader gammal omplacerades från uppfödaren till Matte. Hon kutade runt sökområdet rekordsnabbt och stannade till och skällde lite hos hittade figuranter och drog sedan vidare innan Matte hann fram. Det var inte helt enkelt att hitta en belöning som skulle få Gázzi att bli kvar länge nog hos hittade figuranter. Gázzi var en typisk arbetshund som hade inställningen att hon klarade sig utan någon människa under sina första två år. En hund som lärde Matte mer än vad hennes första räddningshund Husky/Schäfern Fenja hade lärt Matte. Kunskaper som Matte haft glädje av under alla år. Nu vet Matte alltså att Dima bara skall ha en figurant utlagd i taget. Så som man börjar träningen med alla unga hundar. Matte är nyfiken och vill testa olika upplägg med Dima, för att ge honom de bästa förutsättningarna för en bra utveckling. Man höjer ribban lite i taget och så får man sänka den och anpassa nivån vartefter. Så får man sedan forsätta träningen genom åren. Upp och ner och fram och tillbaka. Även med sedan länge godkända och certade räddningshundar eller vad man nu håller på med för hundsport. Ömsom flyter utbildningen och träningen på friktionsfritt och ömsom inte. Man måste alltid våga testa!

Efter en fikapaus fick alla hundar göra nya sök med nya upplägg och då Aili i onsdags kändes lite seg fick hon avsluta dagens träning med en överraskning. Matte hade hittat en ny möjlighet att gömma tre personer på samma ställe i det stora fläktrummet. Först fick Aili söka tomt i övriga rum, innan hon släpptes in i fläktrummet. Där inne drog hon iväg rakt in och till höger på gammal vana. Men tvärvände och sprang tillbaka ett stycke och till vänster i stället. Där fyndade hon tre personer stående ihoptryckta mot en fläkt, bakom ett jättelock ställt på högkant. Ett nytt gömställe och alla figuranter på ett och samma ställe. Mycket godis blev det på en och samma gång! Glad Aili!

Dima testades på ett annat nytt gömställe som Matte upptäckte/skapade. Bakom en uppställd dörr i ett hörn, där olika föremål hindrade hunden från att komma ända in till figuranten, kunde en figurant stå intryckt. Dima fick vittringen som steg uppåt och spred sig i rummet innanför och koncentrerades vid motsatt vägg. Han fick jobba länge på den vittringen för att förstå att han skulle hålla sig kring den uppställda dörren. Plötsligt fick han lite vittring i dörrspringan och jobbade sig runt där han reste sig mot en stol för att kunna luta sig in till figuranten och belöningen. Smart tänkt och mycket bra jobbat av en ung och oerfaren hund med stor kapacitet! Underbart att se!

Det gäller att vila sig i form och Dima hade precis som övriga tre hundar använt väntetiden till att koppla av och vila.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)