Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INSTAGRAM - LAPSK VALLHUND

2024-02-16

Matte fotar mycket och har så gjort sedan hon fyllde tio år. Då fick hon överta sin mors gamla lådkamera och de första motiven var hästarna i Djursholms ridhus. Hästskötaren tog Mattes fotande på stort allvar och ledde ut stallets finaste privathästar åt den tioåriga tjejen, vars fotointresse började där och då. Sedan fotades familjen och kompisarna och så småningom den egna Dvärgpuden sex år senare. Då med en annan kamera. Sedan har det fortsatt.

Efter att ha funderat fram och tillbaka under lång tid bestämde sig Matte för att hon skulle starta ett konto på Instagram, som någon form av 75-årspresent åt sig själv. En tidig morgon i höstas kom Matte äntligen till skott och lyckades på egen hand fixa detta. Ett sätt att kombinera intresset för hundar, trädgård och foto. Samt någon form av mental stimulans med influenser från världen utanför den lilla stugan i skogen.

Nu, efter några månader, har det visat sig att detta Instagramkonto ger Matte en möjlighet att språkträna! Engelska naturligtvis, men även tyska och inte minst franska! Språk som studerades på gymnasiet för nästan sextio år sedan! Tillsammans med latin och spanska. Franskan vaknar långsamt till liv igen djupt där inne i hjärnans vindlingar till Mattes glädje! Tack vare några Lapskägare i Frankrike. Merci beaucoup!

Översättningsprogrammet bjuder på de mest märkliga ord och meningar, lite för ofta för att det skall kännas fullt begripligt och bra alla gånger; varför Matte så ofta som möjligt försöker hålla sig till originalspråken. Att inte kunna finska känns understundom som en stor brist. Matte uppskattar verkligen sin nya möjlighet att kunna följa Lapska Vallhundar, i många länder runt om i världen. Matte hade ingen aning om tidigare att man använder Lapska Vallhundar för att söka tryffel i både Italien och i Frankrike till exempel. Att få se fina foton på Lapska Vallhundar i många olika miljöer runt om i världen är något Matte uppskattar. Samt en hel del annat relaterat till djur och natur. Ett konto på Instagram blev en källa till glädje.

Torsdag.

En dag med uppehållsväder innan regn/snö åter skulle börja falla över stugan. Snön på vägen var nu tillkörd och packad och gåbar med snökedjor. Matte tog med hundarna på en timslång promenad i området och det var ovanligt många bilar på de smala vägarna. Som fått nya breda plogvallar efter det senaste snöandet. Två bilar och Matte med två hundar blev lite mycket. En bil fick backa med Matte och hundarna följande framör i rörelsen bakåt. Bil, Matte och hundarna fick trycka sig in mot en plogvall i en T-korsning för att mötande bil skulle komma förbi. Promenaden blev timslång, med flera stopp för att gå undan för bilar på den trånga vägen. 

Efter hemkomsten ägnade Matte en timme åt att skotta bort stora snöhögar kring stugan och snön hävde Matte ner i den forsande bäckfåran. Ett mycket tungt jobb med packad blöt snö på den bastanta ladugårdskyffeln. Först fick benen jobba sedan armarna. Två timmar i farten gjorde att Matte sedan utan att skämmas, smällde i sig en stor kanelbulle till eftermiddagskaffet! 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)