Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FIRANDE och TRÄNING, foton

2020-06-08

Lördag, Nationaldag och dagen före Husses födelsedag.

Då Husses födelsedag på söndagen var planerad för heldagsträning, skulle den firas lite stillsamt hemmavid på lördagen. Ingen jämn födelsedag och inte var det lätt för Matte att som sjuttioplussare kvista iväg och handla någon present. Nationaldag och födelsedag skulle firas av Husse och Matte med gofika på punschverandan.

Matte plockade i ordning fikabrickan med upptinad tårta och lite småkakor och Husse började brygga kaffe. Så händelsevis dök en bil upp i infarten och Husse skickades ut för att kolla. Han blev glatt överraskad av ett oväntat brorsbesök och glad åt att besöket råkade ske just som kaffebrickan var dukad! Det dröjde en stund innan han förstod att besöket var välplanerat av Matte och brorsan. Det finaste man kan ge i dessa tider är ett födelsedagsbesök av en nära anhörig och en stunds gofika ute/inne när regnet öser ner.  Timmarna rann iväg och många timmar senare tog Matte tag i disken medan Husse åkte och hämtade färdig middagsmat.

Söndag.

Träningsgruppen samlades i sin helhet för första gången på länge och roligt var det att ses! Träningen har hållits igång varje vecka och åtminstone fyra ekipage har tränat regelbundet hela våren. Någon enstaka gång har någon mer varit med, men nu närvarade samtliga åtta gruppmedlemmar med totalt åtta hundar. Sex Lapska Vallhundar, en Jaktlabbe och en Springer, tre tikar och fem hanar. Platsen för träningen erbjöd stora öppna ytor, ett "skrotområde" samt mycket skog. Den första övningen lades upp så att varje hund fick göra ett stort frisök efter två gömda personer. En stor yta i mitten, höga bergväggar längs kanterna och många olika containrar och föremål erbjöd gömställen längs med kanterna. I vissa fall visste förarna var figuranterna var gömda, då de själva legat som figuranter innan sina sök, men Matte hade ingen aning när hon körde Aili runt det stora området. Matte valde högervarv och tog tiden vid starten. Aili jobbade ut mycket långt och mycket fint med ett gott samarbete med Matte för dirigeringar. Nio minuter efter start var området väl genomsökt, två figuranter var funna och markerade. Matte var nöjd.

En gemensam lunch dukades upp i skrotområdet, som erbjöd bra sittplatser.  Färdiga sallader till alla och egen dryck. Efterlängtad gemenskap om än med coronaavstånd. Hundarna närvarade, uppbundna runt om.

I den närbelägna skogen gjordes därefter en uppletanderuta med fyra föremål utlagda. Då detta var en övning för utbildning var varje föremål diskret utmärkt med en högt placerad snitsel för föraren att orientera mot, då övningen var utbildning av hunden. Utnyttjande av vinden och ett effektivt genomletande var väsentligt. Matte lyckades ge Aili fina förutsättningar för ett söka igenom området effektivt och Aili fyndade alla de fyra pyttesmå tygdjur som gömts i blåbärsris och mossa. Aili avslutade varje fynd med att på begäran överräcka föremålen till Matte. Modji skötte sig lika fint med Husse, men avstod överlämnandet.

Efter denna övning förflyttade sig gruppen tillbaka mot den långa  infarten, där vägen omges av skog på båda sidor. Matte vet hur där ser ut under blåbärsriset efter en gallring för många år sedan och avstod från att lägga ett spår åt en orutinerad Aili. Husse vet men hade förträngt och gick ett kort spår åt Modji. En stor riskfaktor var att fastna med fötterna i övervuxna grenverk. Övriga gick spår och klarade sig från att snubbla, yngre och spänstigare som de var! 

I väntan på att spåren skulle ligga till sig tog gruppen en fikapaus i vägkanten. En bil med husvagn passerade i hög fart och bilen återvände strax utan husvagn och från det hållet kunde samtliga kombibilar med öppna bakluckor avslöja hundaktiviteter. Bilen visade sig ha en kennellogga och nu sänktes farten MARKANT! Föraren hälsade till och med.  Ergo: Icke hundägare kan man riskera livet på, men inte hungägare.....

Husse gick ut spåret med Modji och försvann utom synhåll. Då tog Matte med Aili och lät henne göra ett spårupptag där resten av flocken försvunnit. Aili tog spåret klockrent och drog iväg med Matte ut i skogen för att hinna ikapp Husse och Modji. Varpå Matte direkt insåg sina begränsningar vad gäller att spåra med Aili i mycket risig och snubbelriskabel terräng! Modji har alltid haft ett mycket behagligt tempo i spåret! För Aili är det mera fullt ös som gäller. En intensiv och explosiv hund. Hennes far var det fart på - en härlig kille med fart och fläkt. Modji är som far sin, en cool och balanserad dam. Missa alltså inte farsorna när ni köper valp. I Ailis och Nemos avkommor har deras föräldrars egenskaper blandats på ett mycket användbart sätt och även mormor Modji skymtar mer eller mindre tydligt.

Tonåringen Sumo som närmar sig ettårsdagen var med och tränade med sin far, mor och mormor hela dagen. Han har utvecklats fantastiskt fint liksom sina systrar. Den senaste tiden har han tränat patrullstigar och han sköter sig fint! Han har, som sina tre systrar, gått ett flertal kurser redan och provat på sök, spår, rally och NW samt allmänlydnad. Uppletande var nytt för honom denna dag och även detta uppskattade han som aktivitet. En kull med mycket att erbjuda i form av arbetslust och arbetskapacitet, kan Matte konstatera efter att ha följt dem alla fyra i snart ett år. Liksom många valpkullar där ingen dessvärre får visa sin kapacitet mer än på långa promenader. Ledsamt i en arbetande hundras där man måste värna om arbetsegenskaperna, som borde vara representativa för rasen. Robusta sällskapshundar finns det gott om. Dock inte kapabla arbetshundar lämpliga för renskötsel och många andra krävande "hundjobb".

Fler Lapska bör få visa vad de duger till i form av olika typer av hundjobb som kräver god arbetskapacitet och inte minst uthållighet i arbete! För bevarande av rasens arbetsegenskaper i fortsatt avel. Tycker Matte och Husse.

De sex Lapska som var igång under fem timmar med olika typer av träning hade mycket att ge i form av arbetslust och arbetskapacitet i olika former. Liskom sina två kompisar av andra raser lämpliga för hundjobb.

Tack alla för en härlig dag tillsammans!

Klicka för större bilder. 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)