Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER VARDAGSTRÄNING

2018-10-01

Söndag.

Ett välkommet besök till Lapskflocken, gav Matte en möjlighet till spontan lydnadsträning och stabilitetsträning av de båda Lapskdamerna. Då menar Matte träning i vardagslydnad eller - ren och skär uppfostran!

Vilket är något helt annat än att köra pass med lydnadsmoment på en gräsplan på en brukshundklubb eller annorstädes. Sådant har Matte också ägnat sig åt, med sin Huskymix med acceptabel framgång, då Schäferinblandningen gjorde att den hunden fullkomligt älskade den sortens träning och aktiviteter. Men när hon tävlat i lydnadstvåan med framgång startade äntligen en räddningskurs, varför Matte ändrade riktning i träningen. Lydnadsträningen övergick till arbetslydnadsträning och sökträning i "miljö". På den tiden (ca trettio år sedan) var det inte ovanligt att hundar som tävlade i lydnad ofta var påfallande dåligt uppfostrade och vardagslydnaden var det si och så med. En hund från en elittävling avvek och uppsökte parkeringen och de hundar som var på väg hem. Matte blev inte av med den och huruvida den återvände till tävlingsplanen vet inte Matte. Husse håller med.

Att uppfostra, utbilda och träna två Husky/Schäferdamer var en västanfläkt, jämfört med att göra detsamma med några självständiga och påhittiga Lapska med mycket motor, egna idéer, stor arbetslust och under de utdragna tonåren lite varierad lust att samarbeta. Kan själv....  Gázzi var här i en klass för sig. Inte lätt - men så himla bra!

Modji och Aili älskar när flocken får besök och den explosiva och intensiva Aili tar över showen helt, när någon kliver innanför grinden. Matte minns första besöket hos hennes pappa! Dörren öppnades försiktigt och en varning för "mycket översvallande hundhälsning" utdelades, innan Kirous släpptes ut på tomten. Den egenskapen har hans dotter Aili ärvt. Liksom viltintresset. Han används som jakthund.

När besökaren anlände var hundarna ute på tomten. Matte har kört stenhårt med skvallerträningen i en intensivkurs med repetition de senaste dagarna! Två "klick" med tungan, likt ett smackande på en häst, fick de båda Lapska att tvärvända strax innan de nådde grinden, samt hålla inne skallet. Båda hundarna kom till Matte och lät sig stängas in i stugan. Där Modji omedelbart fann sig tillrätta och visade att hon visste vad som krävdes av henne. Ett väntande under tystnad för att få hälsa. Aili varvade ner snabbare än senast och tystnade även hon, samt lämnade utsiktspunkten vid altandörren och slog sig till ro.

Husse och Matte välkomnade besökaren och samtalet pågick i närmare en halvtimme i solen framför huset, innan det var dags att fixa fika och hundarna släpptes ut. Temperaturen hos hundarna hade nu sjunkit och hälsandet blev varmt, hjärtligt, glädjefyllt och civiliserat, utan att Aili hoppade rakt upp och slog knut på sig själv och vrålskällde när känslorna kokade över.

När fikat intogs i stugan gick Modji och Aili spontant undan och kopplade av.

Inte förrän besökaren bröt upp fick hundarna åter fart och tog farväl på ett vuxet och ändå kärleksfullt sätt. Aili börjar faktiskt verka vuxen inför femårsdagen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)