Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MIDSOMMARFIRANDE & STATUSKOLL

2024-06-23

Midsommarafton.

För första gången på väldigt många år, var det några som tog tag i det tidigare traditionella firandet på fotbollsplanen i området. De föräldrar vars barn bodde hemma då, har lämnat över till de föräldrar som har barn som bor hemma nu. Nu skulle det äntligen bli ett lokalt firande av Midsommar igen!

Tidigare har Husse och Matte tagit sina cyklar till fotbollsplanen för firande på Midsommar, men åren har gått och nu var det inte tänkbart längre. Det fick bli bilen trots litet avstånd, då Husses knä har sagt upp sig. Operation väntar i början av september. Efterlängtat! Hundarna fick stanna hemma, då de hade det bäst där. Matte hade packat filt, bullar och saft i en korg och en bra plats hittades i skuggan. Festen kunde börja! Midsommarstången restes, en duktig sångare tog ton och de somrigt finklädda småbarnsfamiljerna började dansa! Precis så som det skall vara på Midsommarafton. Sommarklänningar överallt!

En jämnårig kompis dök upp och förblev stående. Nytt knä. Att sätta sig ner för en stel sjuttioplussare, dessutom med reservknän och höfter, är inte problemet. Att komma upp är värre.... Så småningom var det dags. Husse lyckades fint med stöd av käppen och Mattes bytta höfter är bättre än de egna var, under väldigt många år innan de byttes ut för fem och tio år sedan. Inte som ung på nytt - men nästan. Man får vända sig runt på alla fyra och sedan knästående och så upp. Med klänning på blev det lite mer att tänka på, med  hänsyn tagen till omgivningen. Åt vilket håll vände man rumpan när man stod där på knä och var klänningen nerdragen över rumpan när man stod där på väg upp stegvis? Matte lyckades fint och utan att skämmas ta sig upp på fötterna. Nästan i ett enda svep.Det blir rätt mycket träning i trädgården.

Det blev ett fint gemensamt firande och hemma väntade hundarna. De fick varsitt hundtugg när Husse och Matte dukade fram sillmiddag för två. Med nubbe som sig bör enligt traditionen. En var räcker gott, när fallrisken ökar med åren. Säkerheten främst!

Midsommardagen.

Flocken for till närbelägna Wira Bruk, som för dagen bjöd på riktigt bra musik live och för säsongen nu öppnad pizzahörna, med ugn utomhus i en berså. Restaurangen i det gamla Tingshuset var öppen och köerna var långa för att få något i magen. Väldigt många passade på att njuta av det vackra vädret här i Roslagen och många hade hundar med sig. 

Husse och Matte, som höll båda hundarna i rätt korta koppel, blev stående på den stora grusplanen framför Pizzahörnan och Tingshuset; i valet kvalet kring vad man var sugen på. Sittplatser utomhus fanns det många och de flesta var upptagna. Strax intill satt en sorgligt voluminös Labbe  och flämtade i solen, bredvid sin ätande familj. Hunden blev inte utan och det brukade den nog inte bli, av storleken att döma. En riktigt sorglig syn och många kilo för mycket.

Helt plötsligt kastade sig Dima rakt framåt och bort från serveringen och ut på den stora grusplanen! Matte höll hårt i båda hundarnas koppel och fick en helt överraskande och fullständigt oplanerad åktur, några meter på gruset! Rakt emot ett sällskap på tre personer, som Matte bara såg som tre statyer. Aili rycktes med på åkturen. Matte krängde för att behålla balansen, när hundarna inte var helt överens vad gällde riktningen. Flera meter drogs Matte iväg av sina båda hundar, som i ett enda slag blivit draghundar....  Mycket hinner man tänka när det är på väg att gå åt helvette.

Enligt Husse, som såg på, åkte Matte tre meter på gruset innan hon fick stopp på hundarna. Till somrig finklänning hade Matte satt ett par bekväma tygskor passande till klädseln på sina fötter. Inte de grovsulade och slitna promenadskorna, som används på hundpromenaderna. Dessa tunna och smidiga tygskor hade inte en sula med grovt mönster. Sulan var närmast helt slät, vilket gav ett mycket bra glid i det lösa gruset när Dima och Aili drog iväg. När Matte fått i bromsen, ännu stående på sina fötter märkligt nog och hundarna stannade upp, flög Aili på Dima i ett plötsligt ilskeutbrott. Precis framför staty-trion. Som nu såg kollektivt förskräckt ut. Vilket man ju kan förstå. En gammal tant i halmhatt och sommarklänning släpades iväg av två galna hundar rakt emot dem. Bättre blev det väl inte av att Matte var tvärförbannad och röt med hög röst: " Vad i helvette håller ni på med?!!!" Greppande Dima som trasslat in sig i Ailis koppel och sedan Aili som trasslat in sig i Dimas koppel. Mitt på den stora grusplanen i byn och mitt framför ögonen på en massa människor. Skall man göra bort sig skalll man göra det ordentligt. Men - med facit i hand var Matte ändå rätt stolt över att inte ha gått omkull och slutat dagen med ambulanstransport. Höftproteser ur led och bara armar och ben sönderskrapade i gruset. Matte gick tillbaka till Husse och satte de båda hundarna på kommando och låtsades som om inget hade hänt.

Husse beställde sedan pizza till sig och Matte åt en fantastisk räksmörgås och hundarna gick i viloläge under bordet.

Sutet gott - allt gott!

Det blev en mycket bra Midsommardag,  som avslutades med en lång hundpromenad i mycket rask takt på öde vägar hemmavid. De flesta satt nog hemma och åt middag.

En statuskoll hade visat att både ben och armar var starka och balansen god hos den snart sjuttiosexåriga hundägaren. Det får man vara  nöjd med.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)