Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PÅ LANDET

2012-10-08

söndagen for familjen till landet. Vilket kan låta konstigt, med tanke på att familjen bor i ett fritidshus ute i skogen för jämnan. Men icke desto mindre finns ett sommarhus att åka iväg till! Där får hundarna leva ett fritt och självständigt hundliv,  på en stor inhägnad tomt i en skogsbacke. Gränsande till skogen på två sidor. En av Mattes drömmar har uppfyllts. Hundarna har fått en säker plats att vara lösa på! En plats som passar hundar och där de får gräva om de känner för det. Där de kan äta bär om de vill, vara ute om de vill, inne om de föredrar det. Där ingen utomstående kan ha åsikter på lämpligheten av lösa hundar. Där hundarna får ett eget revir.

Förgäves har Matte försökt få hjälp med att hägna in permanenttomten, där ett brant berg utgör 2/3 av tomten. Endast 1/3 med odlad trädgård är säkert inhägnad och där kan hundarna vara lösa. Matte saknar möjligheten att låta hundarna leva ett fritt liv, som det Gázzi hade på den stora gården, innan flytten till skogen. Man kan inte få allt. Nu har familjen ett boende som inte styrs av en hopplös hyresvärd. Till och med författaren Olle Svedelid skrev om sina negativa erfarenheter av Stockholm Stads fastighetskontor som hyresvärd......

Solen sken och dagen var behaglig. Násti drog omedelbart iväg upp till sin lya! Den är nu väl etablerad och eftermiddagssolen sken rakt in på henne. Här är väldränerat och platsen ligger högst upp på tomten, i hörnet mot skogen där hon verkligen kan känna sig ha kontroll över ett stort område. Både innanför fårnätet och utanför.

Modji syntes inte heller till mycket. Hon var liksom överallt på en gång! Hon dök upp på de mest oväntade ställen. När hon nyss förefallit vara tämligen stationär vid stenmuren bakom lillstugan, kunde hon komma travande förbi nerifrån grinden i nästa sekund. Ständigt i rörelse och sysselsatt med något, föreföll hon nöjd med tillvaron. Hon skymtade förbi på väg till eller från något. 

Gázzi intog favoritplatsen på tunet mellan stugorna. Där kände hon sig trygg och hade uppsikt över större delen av tomten. Med jämna mellanrum traskade hon runt ett varv och in genom ytterdörren och ut genom köksdörren. Eller tvärt om. Något hon gillar att göra, vad det verkar. Matte gick runt och kollade staketet och bar ner färgburkar från skjulet för att förhindra att de fryser över vintern. De fick följa med hem nu. Hela tiden traskade Gázzi efter Matte. Lite annat plockades också undan och ställdes i ordning för vintern. Gázzi hade full koll!

Även på Husse som, med beskrivningen i handen, för första gången stängde av pumpen och tömde vattensystemet i köket.

Matte börjar känna viss stress över byggnadernas tak. Taket till lillstugan måste bytas efter myrinvationen och nockstocken är rutten och frilagd. Snickaren är sjukskriven......   Förra ägaren har inte svarat på frågan från mäklaren om vad Anticimex gjorde i bostadshuset och varför. Bara att de "inte sett några myror".

När familjen kom hem hängde en kasse med några tidningar och två förpackningar med stora korvar på vedboddörren. Tackar!Kylskåpsrensning hos grannen, som också varit vid sitt sommarhus och rustat för vintern. Tillsammans med den sista egna potatisen och ägg från Modjis fågelkompisar, samt en gul lök och lite vitlök, blev det en smaklig bondomelettliknande röra  till middag. Nästan gratis!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)