Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEKTISKA DAGAR, bilder

2021-06-01

Onsdagen den 26 maj vräkte regnet ner och det gjorde det konstant i nästan två dygn. Närmare 60 mm. nederbörd kunde Matte mäta upp när regnet till slut upphörde. Trädgården var då översvämmad. Bäcken framför huset gick ihop med diket utanför staketet och gräsmattan var en sjö. Rabatten längs staket såg ut som en risodling och båten på granntomten såg startklar ut. Helt sjukt. Helt vattensjuk var hela trädgården. Vilket kom att prägla dagarna sedan dess och ännu i början på denna vecka kan man knappast gå på gräsmattan. Endast med stövlar utan grov sula som förstör den leriga gräsytan. Hundarna undviker ytan. Vattnet i diket har sjunkit och bäcken har högt flöde ännu, men håller sig med nöd och näppe där den skall vara. Mycket har det varit med att rensa bort allt som vattenmassorna fört med sig.

Onsdagen den 26 maj tränade Modji och Aili som vanligt på kvällen! Det hällande regnet till trots! I en stor förrådsbyggnad tillsammans med Modjis halvbror Lime. Som dessutom fick köra ett stort frisök ute i ösregnet, vilket inte bekom honom på något sätt. Ingen figurant var gömd så det var ett tomsök. Han hade inte ens en figurant att hitta och belönas av - men jobbade glad i hågen vidare på detta stora och våta tomsök! Stor arbetsmotor är en fördel i dylika situationer.

Torsdagen präglades av ösregn hela dagen.

fredagen kom sommaren och Matte tillbringade många timmar på hästryggen. Hundarna var med Husse på de få torra ytor som trädgården kunde erbjuda.

Lördagen ägnades åter åt träning och nu i ett delvis flödande skrotområde där nya möjligheter gavs till utmaningar för hundarna! En figurant låg i på taket av en container som befann sig i en mindre sjö och en figurant gömde sig inne i containern! För att komma till containern fick de icke stövelförsedda figuranterna gå på en utlagd stege, som fick utgör landgång! Varken Modji eller Aili bangade för att söka springande i vatten som nådde dem nästan upp till bröstkorgen! Vilket hade varit roligt att filma, men mobilen låg kvar i bilen tyvärr. Stora sjöar hade bildats lite överallt i träningsområdet och vatten var det överallt ännu. På vägar och på åkrar i ett landskap som en gång varit en del av skärgården. Låglänt tidigare sjöbotten med lerjord som inte slukade vattenmängderna.

söndagen fick flocken besök och åt tårta och hundarna fick hundtugg och solen sken och gräsmattan såg torr och fin ut. Vilket bara var en skimär. Allt dröp av vatten och alla kabblekor längs bäckkanterna simmade plågade hit och dit i det forsande vattnet.

Måndagen tillbringades i sin helhet vid torpet, där rörmokaren äntligen fick ordning på vattenförsörjningen med nya och bättre anpassade rördragningar än tidigare. Inga mer läckage förhoppningsvis! Modji och Aili hade fullt upp med att hålla ordning på viltet runt omkring! Någon befann sig under stugan och någon befann sig irriterande nära staketet runt huset. Katt? Räv? Grävling? Ekorre? Gissningarna var många och bara hundarna vet.

Klicka för större bilder.

 

 

 

Bäcken med mer normalt flöde. Bryggan skall inte ligga och flyta på vattnet....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)