Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BLOGGANDE

2019-10-10

Onsdag.

Nu är det definitivt höst. Det regnar lite var och varannan dag och det behövs av vattennivåer att döma. Samtidigt som Matte läser att en utställning just öppnat på Naturhistoriska Riksmuséet, längs vägen in till Stockholm. Där ämnet är det motsatta - smältande isar i Arktis. Höga vattennivåer att vänta. Matte röjde vidare i stugan och växlade årstid i garderoben. Allt ryms inte i den lilla stugan och lillstugan får härbärgera icke årstidsaktuella kläder, samt träningskläder för hunderiet. Ut med somriga kläder in med vintriga. Gäller även skohyllan. Det var ruggigt ute och för en gångs skull valde hundarna att vara kvar inne på morgonen, i stället för att gå ut och lägga sig i uterummet. Det finns inte längre någon katt Simson, som går öve tomten på sin dagliga rondering. Kanske de saknar honom? Katten som tog över den egna kattens revir, när Lapskflocken för första gången blev kattlös för en del år sedan.

Ni vet hur det är när man går och plockar. Inte så mycket att engagera sig i, när händerna gör sitt jobb och sorterar och plockar hit och dit, bär hit, bär dit, lägger undan. Rensar. Tankarna fladdrar.

Matte och Husse märker allt mer att man från föreningar förutsätter att varenda människa är aktiv på Facebook. Vilket inte är fallet. Man gör det enkelt för sig och rationaliserar bort hemsidor. Nyligen kunde konstateras att en hemsida inte uppdaterats på ett år, information gavs på FB, vilket efter påpekande åtgärdades. All information når inte alla medlemmar. Bara dem som är aktiva på FB. Något som ine har med ålder att göra. Kanske rent av är de så att äldre med mer tid att spendera och färre sociala kontakter IRL - in real life har större glädje av FB än ännu yrkesverksamma. 

Tankarna for och Matte funderade över den egna hemsidan och den egna bloggen. Husse har ett FB-konto för att kunna följa valpköpare och Lapska Vallhundar. Där läggs foton ut efter träningar tillsammans med lite förklarande text. Kanske det kunde räcka så? Ett samarbete då Matte är Husses sekreterare. Skriver på FB med Husse sneglande över axeln. Man är olika bra på att hantera bokstäver. I bloggen skriver Matte och läser upp för Husse innan publicering. Båda är ansvariga utgivare. Fyller en blogg en funktion? Matte läser för egen del mycket gärna kåserier dagligen, på sista sidan i Dagens Nyheter! Uppskattar att läsa om andras upplevelser helt allmänt. Förundras samtidigt över det nya epitetet "influencer" där unga blir rika på att skriva om sina liv. Å andra sidan debuterade en gumma äldre än Matte och Husse som influerare,  genom att leda gymnastikgrupper flera gånger i veckan.

Tankarna kom och gick och Matte och Husse vill nog ändå fortsätta förmedla sina erfarenheter av att vara Lapskägare och av att träna Lapska Vallhundar sedan 1998. Då det ständigt tycks förekomma felköp av Lapska Vallhundar. Man fick mer hund än man hade planerat, önksat och förväntat. Man fick mer energi och mer motor. Eftersom en Lapsk väl lämpad för renskötsel eller därmed likartad sysselsättning, behöver ha mycket motor och mycket energi, värnar Matte och Husse om att motor och energi även framledes kommer att beteckna rasen. Därmed medförande felköp även i framtiden. Då valpar säljs till dem som vill köpa och man köper med ögonen och lyssnar till det man vill höra när rasen beskrivs så olika av olika Lapskägare. Rasen är förvisso mycket heterogen.

Om denna blogg kan få en enda att inte köpa en Lapsk om det bara är utseende och sällsynt ras som intresserar, har den varit till nytta. Nej, den som ville ha en Lapsk som garanterat tyst och osynligt attribut på ett kontor och iögonenfallande promenadsällskap, okopplad, i centrala Stockholm fick ingen av Nástis valpar. Man hade sett en Lapsk på bild och den passade in på kontoret. Det är sorgligt åt alla håll varje gång en pigg och fullt normal ung Lapsk kille med mycket energi hamnar fel och upplevs som en problemhund!!! En kille som Husse och Matte sett i träning har en kullbror som behöver ett mer förstående hem. Man fick mer än man var beredd på när man fick en Lapsk med mycket motor och energi. Tonåren är kämpiga för alla! Puberteten urjobbig även för tvåbenta.  En tonårsgrabb eller två samtidigt hemma kan suga musten ur en ensamstående morsa, Matte vet. Det pågår under betydligt fler år än vad en hund är pubertal, hormonstinn och bänglig. Men alla verkar inte förstå vad en Lapsk är och bör vara. Inte en renodlad sällskapshundras! En valp med två föräldrar i renskötseln har förhoppningsvis mycket energi och motor. Välkommet för alla som vill ha en Lapsk som tränings och arbetskamrat.

Men frisk luft behövdes för alla och när småskvättandet ovanifrån hörde uppe en stund lämnade flocken stugan. Husse och hundarna tog en gemensam skogspromenad och Matte fortsatte med undanplockandet i trädgården inför vintern. Glaserade stora krukor mår inte bra av att stå ute över vintern. Vilket blev tydligt när Matte för ett år sedan glömde en fin blå urna som frös sönder. Det finns alltid att göra i en trädgård och risken att Matte och Husse blir alltför stillasittande är rätt liten. Vilket på sikt gagnar hundarna. Vikten av att röra på sig är svår att missa, med ständiga rubriker på kvällstidningarnas löpsidor om hur man håller sig frisk långt upp i åren och inte ligger samhället till last.

Att fylla en blogg med bara rent hundrelaterat innehåll i form av hundträning fungerar ju inte. Mattes och Husses vardagsliv är även hundarnas vardagsliv. Alla hundar har vardagsliv som påverkas av sina ägares vanliga dagar. Där hundarna märkligt nog inte är i centrum för alla aktiviteter alltid, men där flockens liv berör alla i flocken på olika sätt. Vilket förmedlas i bloggen.

Antal kommentarer: 4

2019-10-10 17:49:54 - Anneli med LVH

Er blogg har betytt och betyder mycket för MÅNGA!(flower)(star).
Särskilt då "hundklubbar" blivit mer och mer "hemliga klubbar" och bara "rör" den innersta kretsen i dessa klubbar.
Sociala medier i all ära men fruktansvärt synd att FB med sitt flöde fått så stark genomslagskraft. Men bra för många såklart som bara lever i nuet och inte orkar bry sig nämnvärt.
För att sitta som förtroendevald i en t ex rasklubb ska man värna om rasen och se till rasens bästa, ingenting annat. Man ska inte handla för egen vinning eller egen prestige.

Kram på er och tack för att ni finns!

Anneli med LVH

2019-10-11 18:16:17 - Eva

Sluta aldrig med bloggen. Det är dagens höjdpunkt stt läsa. Ni tar upp då viktiga frågor om rasen som jag lär mej mycket av. Jag läser inte bloggar men er missar jag aldrig. Du är så duktig att skriva fär du blandar vardagsliv och information om rasen. Jag har lärt mej att så skaffat rätt ras. Lilla N’asste är allt vad jag förväntade mej och fick. Jag blir så ledsen när jag hör och läser om att köpare inte vet vad de köper utan att de säger att det är fel på valpen när det i själva verket är ett stort fel på dem som inte vet vad de gör. Ett barn eller en valp väljer inte sina föräldrar eller sin matte/husse. Om man skaffar barn eller valp tar man på sig ett stort ansvar som man enligt mej ska leva upp till. Det är ett lika stort ansvar vare sig det är en valp eller barn. Det ligger i alla valpköpares ansvar att ta reda på hundens egenskaper. Det borde även hundklubbar se som sitt ansvar att informera om och att värma om alla rasers bästa. Tack för att ni finns. (heart)(star)(flower)(flower)(flower)

2019-10-12 09:36:21 - Ylva

Fortsätt skriva, om du orkar, för det är väldigt roligt och intressant att läsa! Även om jag inte så ofta kommenterar, så läser jag de flesta inlägg :). Jag hoppas fler av de som funderar på att köpa lapsk vallhund hittar din blogg och läser innan de tar beslut om ras och uppfödare.
Kram och tack!(flower)(heart)

2019-10-18 08:39:11 - Marianne

Ett stort och varmt TACK till er alla!
(heart)
Marianne
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)