Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÄRGFUNDERINGAR

2023-10-21

Den här hunden föddes här hemma den 14.4.2003.

Han är kullbror till Ailis mormor Násti. Han är registrerad med stamtavla hos SKK precis som hon och det var aldrig några tveksamheter kring huruvida han skulle få registreras som renrasig Lapsk Vallhund eller ej!

Hans mamma är Tjakke's Gázzi, Mattes första Lapska Vallhund, en omplacering som flyttade in nio månader gammal och blev den första Lapska Vallhunden som blev certifierad som räddningshund i Sverige. Gollis pappa är Fjällfarmens Bonjo som har denna färg i sina gener.

Här är Gollis kullsyster Rassi. Även hon är registrerad med stamtavla hos SKK.

Golli och Rassi utgör femtio procent av den kull som Gázzi födde i april 2003. Den andra hälften består av svarta Gátchis Goz-Jorri och den bruna Gátchis Gaz-Násti som naturligtvis även de är registrerade hos SKK och de blev båda godkända räddningshundar med titel TJH-RH samt Svensk Utställningschampion SE UCH.

Någon är oerhört bestämd i att vita Lapska Vallhundar inte får registreras.

Men exakt var går gränserna mellan vad som kallas vit och vad som kallas crème? Eller vad som kallas gul? Eller vad som kallas ljusbrun? Eller brun - eller väldigt mörkt brun så mörk som svart. Eller svart. 

Vad spelar det för roll vilken färg hunden har, så länge den innehåller det en Lapsk Vallhund bör innehålla.

Avelsbasen är så liten, så varje hund som har något att tillföra i rasen i form av positiva egenskaper måste ses som en potentiell avelshund - till dess den bevisat motsatsen. 

Det viktiga är att hunden är registrerad om den skall användas i avel!

Är Golli vit? Eller är han crème? Matte registrerade honom som crème. Likt hos de bruna Lapska ljusnar pälsen och bleks av solen på sommaren. Aili är nu mörkt brun i sin nysatta vinterpäls. I somras var hon mer åt det orange hållet, med vissen och solblekt gammal päls.

Vad Rassi skulle registreras som visste inte Matte. Hon var inte brun och inte gul. Mer som Cognac och som gammal pudelägare valde Matte att registrera Rassi som apricos. Med ganska stor säkerhet den enda aprikosfärgade Lapska Vallhunden och hon är registrerad hos SKK!

Att en vit Lapsk Vallhund inte vinner allt på en utställlning är en sak. Att den inte skulle få registreras hos SKK med stamtavla låter mer än märkligt.

Återigen måste det upprepas. Köp inte en hund med oklar bakgrund och kräv att få träffa mamman och helst även pappan till valpen du köper. Det gäller inte bara eventuella smuggelhundar.

Gázzis valpkull 8½ v. född 14.4.2003 och alla valparna är registrerade hos SKK. Rassi kom att vara en kopia av sin syster Násti i det mesta! Golli fick prova på räddningssök. Násti och Aili blev både räddningshundar och utställningschampion. Násti gick vidare i avel och fick tre fina kullar med bruna och svarta hundar.

Det var en färgglad kull med bra hundar!

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)