Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI och AILI GODKÄNDA - NTD!

2020-07-09

Onsdag.

Som Matte skrev nyligen så är inlärandet av och testandet av nya saker mer lockande än att tävla för Matte. Varför Matte började filma hundarna när de utförde de "tricks" som fanns på listan, för att få den amerikanska titeln (godkänd av amerikanska kennelklubben) Novice Trick Dog. Väldigt många olika saker ingår i den första klassen - Novice och av dem skall hunden få godkänt på 15 olika moment. Redan på tisdagkvällen var båda hundarna godkända via insända videosnuttar på sex moment. Några kunde de utföra samtidigt, som att gå på balansbom och hoppa över hinder, komma på inkallning, sätta sig och lägga sig och stanna kvar. På onsdagmorgonen körde Matte igång med inspelningarna igen. Regnet hängde i luften och eventuellt väntade åska, så här fanns ingen tid att spilla!

Totalt fick Matte till 17 filmade tricks som skickades för bedömning. Några av dem var: ostadigt underlag, hopp genom ring, stabilitet - inte röra godis 10 sek, ögonkontakt 5 sek,  skicka till plattform, hämta föremål, leta godis, kurragömma (paradgrenen sök!), snurra runt. Den sista övningen filmades just som regnet började falla och sedan blev det välförtjänt vila för både hundarna och Matte. I några lägen blev själva filmandet en större utmaning än att få hundarna att utföra tricksen! För att samtidigt filma och gå med hundarna fint i linförighet och dessutom snurra, krävdes några omtagningar. Inte på grund av hundarna - obs!

Lagom när flocken förberedde sig för kvällens räddningssökträning kom ett "grattis till godkända hundar Novice Trick Dog" från bedömaren, som nu hunnit titta på alla filmsnuttarna. En superbra lösning så här i C-tiderna, men även helt allmänt bra att kunna filma själv och skicka in för bedömning i ett flertal olika sporter numera! Nästa steg är Intermediate Trick Dog med nya tricks/moment att träna in. 

Kvällens sökträning hotades till en början av en allt mörkare himmel och bergtäkten syntes omgiven av annalkande oväder med åska. Men som genom ett under vann ljus över mörker och solen kom att skina vänligt och upplyftande över gruppen som söktränade på stora ytor. Modji, Aili, hennes son Sumo, hans far Nemo, Modjis halvbror Lime och kompisen Mick. Fem Lapska Vallhundar och en Jaktlabbe.

I en första träningsomgång fick samtliga hundar frisöka efter 2-3 figuranter, gömda på för förarna okända platser. Samtidigt pågick arbeten runt om med grävmaskin och en dumper som fraktade sten på vardera sidan om träningsområdet. Som var beläget i ett hörn med "skrot". Hundarna är vana vid störningar under pågående arbete och förarna fick skicka hundarna på ett sådant sätt att de vare sig skulle hamna i farliga situationer eller störa arbetet.

De flesta hundarna fick även ett andra sök med lite annan inriktning. Störning av hund och stabilitet. När Modji och Aili utförde sina sökuppgifter fick de en störning i form av Mick som var närgången åskådare. För hans del var det stabilitetsträning som gällde. Ett mycket bra upplägg visade sig detta vara för alla inblandade. Aili sattes upp bredvid Mick som start på sitt sök och måste koncentrera sig på vind och vittring. Mick å sin sida måste sitta tyst och stilla när Aili sedan gavs starttecken att börja söka. För varje funnen figurant återfödes Aili till startpunkten bredvid Mick och skickade ut på sök på nytt. Ingen av de båda hundarna lät sig störas av den andra och så här borde man träna mycket mer, oavsett vad man tränar! Husse och Matte har över åren upplevt alldeles för många alldeles för lättstörda hundar. Även förare för den delen. Att köra hund på skarpt sök kräver koncentration, men även att kunna ta nya order under pågående arbete samt svara på frågor från omgivningen!

För Ailis son Sumos del bestod kvällens träning av en vindstig i den goda vinden, där figuranten var gömd mycket långt borta. Han fick avsluta kvällens träning med att ta det spår hans matte lagt ut i början av träningen. Ett kombinerat hårt och mjukt spår på grusväg och i skog. Sumo skötte sig mycket bra! Han har nyligen fyllt ett år och älskar allt roligt han får göra med sin matte! En filmsnutt från Sumos vindstig ligger på FB-Lapsk Vallhund. Den går tyvärr inte att bifoga på denna sida då formatet inte fungerar här.

Äntligen går det bra att sitta utomhus med distans och eftersnacka över lite mat! Tack alla för en givande träningskväll!

 

 

Antal kommentarer: 2

2020-07-09 12:42:25 - Saivi

G R A T T I S till titeln NTD Mamma Modji och Syrran Aili! (star)(star)(flower):)

2020-07-10 07:17:12 - Marianne

Tack!
Du föregick med gott exempel! (inlove)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)