Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄDERANPASSAD TRÄNING

2024-08-22

Onsdag.

Efter en period med torrt och varmt väder slog det om på onsdagseftermiddagen. Det blev kvavt och stilla och Matte började längta efter regnet, när värmen blev tryckande och obehaglig. Det skulle komma och det var efterlängtat. Stor brandfara och risk för skogsbrand på många håll i landet. Så även i Stockholms län. Matte hade bestämt kvällens träningsområde efter vädret. Att kunna träna inomhus när det regnar är värt mycket! Inte minst för dem som figgar och skall ligga gömda för att bli hittade! Det kan dra ut på tiden ibland, om man lyckats hitta ett riktigt bra och klurigt gömställe, för att ge både hund och förare något att jobba på. Träningen går ut på att man är figurant åt varandras hundar. 

Just som flocken gett sig iväg hemifrån började det regna! Exakt på utsatt tid. När träningsgruppen samlats och parkerat utanför den stora fordonshallen öste regnet ner. Nu hade man en hangarliknande lokal full med mängder av stora arbetsfordon, containrar och mycket annat att hitta bra gömställen i. En stor tillgång! Tränade den här kvällen gjorde fyra Lapska Vallhundar - Aili med son Sumo, morbror Lime och kompis Kirou, Dima med mycket speciell bakgrund, två Jaktlabbar och en Springer Spaniel. Lapsk Vallhund är en av de vanligaste raserna som utbildas till räddningshund i rasens hemland Finland. En utbildning som uppenbarligen passar många Lapska Vallhundar mycket bra, som alternativ till ett jobb inom renskötseln. Husse och Matte har tränat egna hundar tillsammans med många bra Lapska Vallhundar i Finland och på Åland. I Esbo och på Åland finns bra ruinområden, något som är svårt att hitta i Sverige.

Denna träningskväll fick Aili söka efter fyra personer gömda på för Matte okända ställen. En "facit" kunde ge viss ledning om så önskades och även informera om Aili var fel ute och skällde för långt ifrån legan, eller på gammal vittring från ett tidigare använt gömställe under kvällen. Något Matte uppskattade när vittringen från en figurant som lyckats klättra upp på en container for iväg med hjälp av fläkten från den intilliggande biltvätten, där någon just kört in ett fordon. Vittringen från den högt placerade figuranten slog ihop med vittringen från figuranten precis utanför dörren till biltvätten. Aili separerade dem till slut, när Matte stagat upp och saktat ner Ailis sök, för bättre koncentration. Hon fyndade och skallmarkerade båda dessa figgar, samt de övriga två.

Dima fick tre figuranter gömda på platser som Matte informerades om, för att kunna stötta sin hund på rätt sätt. Han har nyligen fått lära sig att skallmarkera funna figuranter och det är viktigt att allt blir rätt så här i början. Fler än en gång har förare lyckats ropa på sin hund, när hunden  precis har fått en vittring och lyckats lokalisera en gömd figurant. Är det en rutinerad och lagom självständig hund som Aili, så fullföljer hon och ignorerar sin okunniga förare. Aili visar vem som har bästa näsan för jobbet och Matte vet att lyssna och lita på sin hund för det mesta. Med Dima, som är en nybörjare med mycket "will to please" är det viktigt att han får jobba ostört på sina vittringar för att inte tappa självförtroendet. 

Dima var mycket säker i sitt sök och han kom till skall snabbt hos sina tre dolda figuranter. Han är dock en hund som är väldigt platt när han verkligen vill tränga sig in till de gömda figuranterna! Som trodde att detta skulle bli omöjligt för honom, för att trigga skallet när Dima skulle bli frustrerad över att inte nå ända fram. Bara väldigt nästan kom Dima ända fram och skallet blev bra. Matte mätte för ett år sedan hur högt det var där Dima, ålande under en sopbehållare, lyckades ta sig under och fram på andra sidan. Det var bara tio centimeter! Så även denna kväll. Där figuranten nätt och jämt lyckats trycka igenom sina ben, för att pressa sig mellan två tättstående skopor, lyckades Dima få igenom halva sig till slut. Vid höfterna tog det stopp. Han ser stor ut, men väger bara ett kilo mer än Aili och han springer som en vinthund. Han tar mycket lite plats när han rullar ihop sig.

Trots regnet blev det en mycket bra träningskväll; när hela gruppen, minus ett enda ekipage, samlades igen efter sommarens aktiviteter.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)