Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER TRÄNING MED UTMANINGAR, foton

2022-01-23

Lördag.

En morgon med nio minusgrader packade Matte och Husse träningsväskorna och fikakorgen och begav sig iväg för att träna räddningssök. Utomhus är det blankis dold under ett tunt snölager i princip överallt! Varför utomhusträning, med hundar som satsar och springer fort i sitt sökande efter vittringar, kändes för riskabelt. Då är det tur att man har skapat en god relation till den som förfogar över en stor byggnad, innehållande många arbetsfordon och en hel del annat. När man dessutom ses som en tillgång blir det ännu bättre. Skällande hundar på en arbetsplats utanför arbetstid, borde ses som en tillgång av fler! Gratis hundbevakning på oregelbundna tider. Tomten är inhägnad med låst grind, men ingenting är omöjligt för en inbrottstjuv. Just som den lilla träningsgruppen anlänt dök en nyfiken kille upp och undrade vad som var på gång. Många bor veckovis på jobbet i husvagn. Han skulle inte störas av de skällande hundarna. Tvärt om! "Kul när det händer något på helgen".

Lokalen är ouppvärmd och när de sex hundarna bands upp i ett hörn, fick de fällar att ligga på och varma täcken för att hålla musklerna varma. Så ock de båda Lapskdamerna. Tränade gjorde två Lapska tikar, en ung Jaktlabbetjej och en Jaktgoldenkille. Goldenkillen hade med sig sina båda "Springerbrorsor" som support. Ett naturligt störningsmoment var den höglöpande Jaktlabbetjejen. Vid räddningshundutbildning är det ett krav att hundarna fungerar även med en löpande tik närvarande. Vid en skarp insats kan det finnas hundar i området - även höglöpande sådana och det får inte sätta en arbetande hund ur spel! Inte heller får den löpande tiken sluta jobba bara för att hon löper!

Alla de fyra hundarna som tränade fick varsitt sök på förmiddagen och ytterligare varsitt sök efter en fikapaus. Modji fick initialt söka efter fyra figuranter och Husse visste inte var figuranterna var gömda. Hon skötte sig mycket bra och höll som vanligt god fart över de stora öppna ytorna, men även när hon måse ta sig fram över hindrande föremål. En figurant låg gömd i en båt och vittringen som steg rakt upp i den kalla luften ramlade ner över en intillstående bil. Här spikade Modji vittringen och kom till skallmarkering. Vilklet absolut var godkänt. Figuranten var gömd strax bredvid Modji.

Modjis andra sök, efter fikapausen, fick hon göra tillsammans med Labbetjejen. Till bådas oförställda förtjusning! Detta älskar de båda två! De samarbetar fint utan att störa varandra och samsas fint när de belönas ur tub hos figuranten. De har båda mycket god kökultur och väntar på sin tur! Som figurant gäller det att vara rättvis och räkna sekunder som var och en får slicka i sig godis! 

Aili fick på förmiddagen söka efter tre figuranter och Matte visste inte var de var gömda, men hade en "facitgubbe" som visste. Bra att ha så man inte fastnar när hunden tenderar att själv göra så och så att man inte "köper" en eventuell blindmarkering på gammal vittring. Aili jobbade på fint! Men var alldelse på tok för ljudlig...  Aili gafflade under arbetet och det är inget Matte uppskattar. Skallmarkering hos funnen figurant är vad som gäller. Inte en massa tomskällande av en taggad hund med för hög arbetstemperatur. Aili är en intensiv och explosiv hund, som ibland skulle behöva en lång cykeltur innan träning för att ligga rätt vad gäller arbetstemperatur. Vilket inte är möjligt när man tränar långt hemifrån. 

På Ailis eftermiddagssök ville Matte ha större koncentration på uppgiften och Aili fick inte ett stort frisök med för Matte okända figuranter igen. Nu placerade Matte själv ut tre figuranter mycket nära varandra bland många staplar med mycket stora däck, längs den ena långsidan i byggnaden. Aili sattes i arbete vid ingångsdörren på kortsidan och fick inte välja fritt hur hon skulle söka. Matte styrde och dirigerade in Aili mellan olika maskiner längs hela den högra långsidan. Vilket Aili tyckte var rätt fånigt. Hon hade ju vittring från den motstående väggen och ville dit! Matte körde dock sin dirigering med arbetslydnad hela vägen bort till korsidan. Aili gjorde som hon blev ombedd och signalerade mycket tydligt vad hon tyckte om att tomsöka, när flera figuranter låg gömda så nära inpå. Matte låtsades att hon inte visste någonting om gömda figuranter. Hon jobbade bara vidare med sin taktik, för att få hela sökområdet mycket noga genomsökt.

Till slut var det dags att vända upp längs den långsida där däcksamlingen med figuranterna var belägen och en lättad Aili drog iväg som skjuten ur en kanon och spikade den första figuranten uppe på några däck direkt. Snygg skallmarkering!

Klicka för större bilder.

 

Aili belönades av figuranten som klättrade ner och hon jobbade omedelbart vidare på de övriga vittringarna. Hon klämde sig in mella däck och vägg och hittade nästa figurant som markerades och belönade.

Sedan krånglade sig Aili in i centrum av staplaarna med däck och skallmarkerade den tredje gömda figuranten som belönade Aili för bra skällande.

 

I en skarp situation när en byggnad rasat samman, finns inte sällan många människor på en liten yta, men dolda för varandra av nerfallna husdelar och inredning. Hundarna kan skilja olika vittringar från varandra och måste lära sig att markera var och separat! Det händer lätt att hunden markerar flera funna människor kollektivt och kan föraren inte se alla kan man lätt missa någon. Om de inte markeras separat en och en av hunden som hittar.

Tips att träna på är att placera flera dofter mycket nära varandra. Oavsett vad man tränar för typ av sök!

Samt att ha sin hund uppbunden under tystnad när andra tränar inom synhåll. Ensam eller i grupp med flera andra hundar. Även när man fikar. Matte tycker för egen del att hundarna inte har på "bordet" att göra, med risk att välta heta drycker över sig och andra. Men vet att många låter lösa hundar fara runt bland dem som sitter och fikar. En och annan macka försvinner och en och annan mugg välter. Men man tycker ju så olika. När Husse och Matte tränar används fikapauserna till trevliga samtal och diskussioner om hundarna och annat. Trivsam samvaro utan fokus på att rädda mackor och muggar.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)