Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STORA YTOR PÅ TRÄNINGEN

2017-05-26

onsdagkvällen tränade familjen tillsammans med en av medlemmarna i träningsgruppen, på stora ytor i en bergtäkt. Övriga deltagare i gruppen var upptagna på annat håll, så här en stundande långhelg. Efter mycket inomhusträning under vintern fick hundarna nu chansen att ta för sig av de stora ytorna och söken lades upp så att de skulle få vittring från en eller två gömda figuranter på mycket stort håll. Den inre delen av bergtäkten avdelades som sökområde och

Aili hade två personer som hon skulle leta rätt på. Hon startades med vinden i ryggen och fick rätt snart vittringen från den första figuranten. Men vinden spelade henne spratt då figuranten var gömd på en långsträckt och mycket hög grushög. Så snart Aili kom fram till grushögen försvann vittringen, som landade ett gott stycke ut från grushögen. Aili sökte i bågar ut och in för att fånga upp vittringen igen och efter att ha jobbat fint en stund tog hon sig upp till toppen på högen. Där hade hon att göra en liten stund, då ovansidan inte var slät och figuranten inte var lätt att lokalisera. Hela ovansidan bestod av en mängd större eller mindre gropar och nere i en av dem låg figuranten. Aili hittade till slut vittringskällan och skallmarkerade fint, varpå figgen tog med sig Aili ner.

Hon fick sedan söka vidare i området nedanför den branta bergkanten och så småningom kom hon fram till en samling med ett flertal containrar, som hon sökte av fint. Därefter jobbade hon sig vidare till ytterligare några containrar och fyndade sin andra figge i en låg och öppen container av typen flak, där hon lätt kunde ta sig in och skallmarkera den liggande figuranten. Snyggt jobbat Aili!

Modji lånades ut till en husse med en nybörjare, Nástis barnbarn. För att han skulle få göra jämförande studier vid träning med en mer rutinerad hund. Varvid Modji utnyttjade situationen och försökte köra sitt eget race samtidigt....  Matte som låg gömd i containerflaket hörde ilskna rop efter Modji! Det visade sig att Modji jobbade fint och sökte efter Matte - samtidigt som hon sökte annat och hade hittat en lerklump? som hon tuggade i sig! (Den hade hon sedan spytt upp på torsdagsmorgonen med en del grovt gräs.) Matte blev hittad och Modji kopplades upp. För att mer tydligt få se Modji jobba, fick Modji och lånehusse söka sig tillbaka mot startpunkten med Modji på ett kopplat sök efter Matte. Som lyckats trassla sig in i mitten av en stor samling jättelika stubbar med rötter. Här fick lånehusse läsa hund för att veta när det var läge att släppa loss Modji, för att låta henne komma sista biten fram till sin figge Matte.

Násti fick ett rätt stort sök i lina där hon mot slutet fick fynda två figuranter i varsin flakcontainer. Násti var snudd på i extas när hon fyndade sina figgar och skallmarkerade intensivt och glömde äta godis! Hon som inte skall skälla så mycket för att det är ansträngande....  Men här gick det inte att direktbelöna utan markering, när Násti gjorde som hon lärt sig från grunden. Skallmarkerade funna figuranter "med ett ihållande och vägledande skall".

Nástis barnbarn skötte sig med den äran och hann få göra två olika sök innan träningskvällen avslutades.

Nástisonen Epic har tävlat i spår i lägre klass och fick ett godkänt resultat. En lång och varm tävlingsdag som tog på krafterna.

Nástisonen Mánnu har gjort ett godkänt anlagsprov i viltspår.

Det är verkligen en ynnest att få följa Nástis avkommor i träning och tävling och få se att de blivit hundar som både gillar att jobba och duger något till, i samarbete med sina förare! Tack för att ni tar så väl vara på materialet!

Att man föder upp en hund med goda egenskaper kommer aldrig att märkas, om ingen tar vara på materialet och låter hunden visa vad den går för! Ett stort TACK alltså till er alla som låter era hundar få visa vad de duger till.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)