Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TILL TORPET

2014-11-15

Fredag.

En mulen dag med lätt regn i luften, sju, åtta grader varmt och bara lite blåsigt. Matte tog med sig hundarna till torpet för att se till stugan, samt fixa en sak.

Matte hade köpt en stor skiva plan-PVC  för att såga till skivor att sätta på insidan av verandaspjälorna. Genomskinligt och vindskyddande. Matte tog med sig bågfilen med nytt blad och tänkte att det skulle gå lika lätt som för många år sedan när Matte sågade till sådan plast. Det gjorde det inte. Denna skiva var tjockare och större och Matte lyckades spräcka den. Inte direkt, det såg rätt hoppfullt ut faktiskt! Men så klantade Matte till det och skivan spräcktes. Så Matte lade ner det projektet och tog en fika och lunchmacka på verandan utan vindskydd.

Det första hundarna gjorde när de kom in på tomten var att sätta näsorna hårt i backen och nosa igenom hela sitt revir. Det luktade grävlingsskit direkt när de hoppade ur bilen. Matte studerade hundarna en stund, för att se om någon skulle rulla sig i färsk skit, men hundarna försvann upp i allt bärris bakom huset och Matte gick in och tände i kaminen. Den fina gamla pelarkaminen fyndad på loppis. Säkert snarlik den som en gång stått i stugan. Det är ett sådant hiskeligt drag i den att den är svårtänd. Elden blåser ut. Helt annorlunda är det än att tända braskaminen hemma. När det sedan brinner dånar det och sprakar och på en timme har temperaturen höjts markant i vardagsrummet. 

Matte höll sig utomhus med diverse småpyssel tillsammans med hundarna. Aili hade fortsatt sitt grävande i kanten av stenpartiet och Násti passade på sork. Modji skotade runt och hittade bland annat nerfallna solrosfröskal från grannens fågelbord. Fåglarna tar med sig fröna till de stora granarna vid staketet och äter där. Till hundarnas stora glädje. 

Det började småregna och Matte tog med sig hundarna in i stugvärmen. Tände ett ljus, flyttade fram en stol framför kaminen vars lucka var öppen och drack upp resten av kaffet i termosen med några kex. Hundarna bredde ut sig kring kaminen och njöt av värmen även de. Det skymde på och Matte tände lampan och läste en stund. Höstmys på hög nivå med tre Lapska Vallhundar! Brasan fick brinna ner, ljuset släcktes liksom lampan och flocken begav sig ut i fukten för en sen eftermiddagspromenad bortåt skogen. Kopplade hundar så här dags på dagen.

Färden gick hemåt längs kustvägen genom byarna och på många håll hade man redan pyntat med stora mängder ljusslingor på de gamla Roslagsstugorna. Så här ute på landsbygden syns det och gör sig på ett helt annat sätt än inne i tätorterna. Första advent närmar sig, men termometern låg kvar på åtta grader. Vid Wira Bruk svängde Matte höger och fortsatte mellan de stora sjöarna som är kvarvarande rester från när området var en del av skärgården. Bergknallarna stod upp som öar ur vattnet. Genom skogen for Matte och mörkret föll. Från någon enstaka stuga lös det men i stort var det tomt i många som lämnats inför vintern. I Sättra by var det upplyst i stallen och här är det liv året runt. Matte fortsatte på den slingriga och backiga vägen hemåt till Ekskogen dit allt fler flyttat ut permanent. Även här lyste ljusslingor på många hus när Matte närmade sig hemma. Där kommer inga juldekorationer upp förrän första advent! Matte dricker ingaen julmust före advent och äter inga semlor före första tisdagen i fastan. Enligt var tid har sin tradition. Det känns mera festligt då tycker Matte. Husse är inte så konservativ och gör som han vill! Matte försöker vara ståndaktig för att värna om traditionerna....

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)