Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDVÄDER

2017-12-15

Torsdag.

Ordet hundväder har alltid förbryllat Matte! Hundväder är ju busväder!? Riktigt ruggigit och eländigt, såpass så att man vill stanna kvar inne i stugvärmen! Eller hur?! Eller så skall det beteckna ett väder då bara hundar och inte människor vill gå ut kanske. Men hundar är ju så olika med olika förutsättningar för olika väder. Men något känns väldigt fel på något vis. Hundväder borde ju vara ett väder då hundarna älskar att vistas ute! Tänker Matte. För en Lapsk Vallhund borde det vara snö och några minusgrader och förmodligen soligt och skönt. En halvmeter snö kanske är lagom för att kunna grotta ner sig ordentligt, gräva en lega eller gräva bara för att det är så kul! För grannens Kinesiska nakenhund var nog hundväder en dag med minst tjugo grader och mulet! Då behövde han inga kläder och inget solskyddsmedel.

Men Matte har nog fått detta som så mycket annat om bakfoten, om hur saker borde vara. Man skall inte fundera över huvud taget över sakernas tillstånd, då lever man nog lyckligare. Man låter livet passera och rätt som det är så är det slut och man har gått där i sin av andra förutbestämda fåra. Åt samma håll som alla andra. Dör man lyckligare då? Som tur är får man aldrig veta, då man inte upplevt alternativet att gå sin egen väg. Eller tvärtom. Man gick sin egen väg genom livet och funderade för mycket kanske. Över väder och varför saker heter som de heter och en massa annat onödigt.  Som hundar och hundliv i stort. Som de där som inte har hund inte kan begripa att det skulle vara något att fundera över. Som valpköpare slipper, men som andra får fundera över så att andra kan köpa just den hund de vill ha.

Sådant där man kan fundera över en genomregnig och genomruggig, blåsig och iskall dag med bara såphal is utomhus. Som man inte ger sig i kast med och utmanar när man är en gammal gaggig tant som funderar för mycket inne i stugvärmen.

Det väder som rådde under torsdagen kallar Matte definitivt inte för hundväder, även om det är det traditionella sättet att benämna dagens vädersituation. Modji och Aili hade väldigt gärna haft en stor kattlåda med sand i, för att slippa gå ut en enda sekund för att gå på toa!!! De släpptes ut, tvekade länge, rusade ut och gjorde det de skulle och kastade sig in genom ytterdörren igen. De ville inte ens ligga kvar i uterummet annat än korta stunder. Kyla är lättare att utstå än kraftigt ösregn i kombination med kraftiga vindar. Isgata ÖVERALLT kan orsaka gamla kärringars och gubbars förtidiga hädanfärd, i komplikationer efter lårbenshalsbrott. Fallolyckor tar fler liv varje år än trafikolyckor. Nu är det dags igen då även hundarna halkar och far och då vilda lekar kan ha ödesdigra följder för dem som har fyra ben att hålla reda på! Massor med snö, regn och tö! På det väntar minusgrader i helgen. Tjosan! Ingen bra kombo.

Inte ett väder lämpligt ens för hundar. Som kan skada sig rejält under lek och det förekommer oftare än vad många tror.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)