Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PASSIVITETSTRÄNING

2016-12-22

Onsdag.

Dagen förflöt i stort sett som på tisdagen. Men nu fick Násti vara lös på tomten, medan Matte julpyntade med granris, betydligt längre. Till en början föjde hon Matte överallt, men beslöt sig sedan för att slå sig ner och studera livet omkring, sittande framför huset. Där hade hon full koll! Vinden var isande kall och det kändes skönt att sedan komma in i stugan. Násti somnade rätt snart på ryamattan.

På kvällen for Husse iväg och tränade med Modji och Aili. Násti är sjukskriven och bara att ta med henne utan att låta henne träna, kändes som ett hån mot henne! Man kan inte ta med ett barn till Gröna Lund för att sedan tala om att ungen bara skall få titta på de andra barnen när de roar sig! Násti taggar upp när det är träning på gång. Förväntan är skyhög och positiv stress är också stress. ALL stress skall undvikas för Násti just nu. Bedömer Matte, som inte är någon vette. Försöker bara tänka förnuftigt så gott hon förmår.

Kvällens upplägg på träningen var passivitetsträning. Något som alla hundar kan behöva träna mellan varven och nu finns en vildhjärna som fyller ett år i dagarna med i gruppen. I den åldern sprutar energin ur öronen på en arbetshund! Aili är en omogen treåring och även hon behöver träna på att koppla av i väntan på jobb. Gruppen tränade inomhur i en Stadshuskällare och tillbringade en timme sittande i grupp under trevlig samvaro. Av hundarna krävdes att de låg tysta och lugna. Vilket för några var en självklarhet men inte för Aili och Stella. Som så småningom anpassade sig till flockmentaliteten, där alla andra kopplade av liggande intill sina förare.

Efter en timme placerades tre föremål av olika storlekar ut längs en lång korridor för hundarna att leta rätt på. Inte öppet slängda på golvet! Liggande på en hyllkant och liknande för att erbjuda en svårighet. En boll, en tuggknut och en liten plastbit av en tias storlek, att använda i kundvagnar. Den fick hundarna jobba en hel del på! Vittringen  spred sig i korridoren och det lilla föremålet var svår att upptäcka. Aili och Modji valde att skallmarkera föremålen. Hela situationen var en söksituation för dem.

Passivitetstränade gjorde dock inte Matte, som finstädade hela kvällen i sällskap av Násti, som låg på ryamattan och drömde! Viftade på tassarna och öronen lite till och från. Ganska rofyllt, men det kändes i kroppen. Fint blev det i alla fall!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)